Există la ora actuală persoane, și tinere, și în vârstă, care manifestă comportamente considerate copilărești pe fond emoțional, deși profesional își pot face treaba destul de bine.
Lumea noastră modernă a devenit de câteva decenii încoace o civilizație tot mai dependentă de tot felul de gadgeturi, care mai de care mai sofisticate și mai miniaturizate. Este cumva periculoasă această tendință la miniaturizare a multor obiecte de uz larg, cum sunt telefoanele mobile, tabletele sau diferite alte accesorii electronice, aflate în prezent la tot mai mare căutare oriunde în lume.
Dar dincolo de acest aspect, există în fiecare individ uman o altă categorie de dependențe, moștenite din generație în generație și care sunt mult mai periculoase decât cele referitoare la electronice. De ce sunt mult mai periculoase?-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”reg” ihc_mb_template=”1″ ]
Vorbim aici despre partea emoțională a ființei umane, care ține de corpul astral, corp care se tot dezvoltă la om încă din vremea Atlantidei. De altfel atlanții au plătit cu dispariția lor prin faptul că nu au înțeles sau nu au putut să stopeze reacțiile emoționale negative. Iar asta i-a dus la ruină, pentru că se credeau mari și tari iar magia lor folosită în sens negativ le-a adus pierzania. Și se dovedește prin timp că disciplinarea acestui corp astral nu este un lucru ușor de realizat.
Există la ora actuală persoane, și tinere, și în vârstă, care manifestă comportamente considerate copilărești pe fond emoțional, deși profesional își pot face treaba destul de bine. Psihologia modernă le încadrează la categoria persoanelor imature emoțional, dar de multe ori asta e o greșeală, deoarece dacă nu este studiat tiparul temeinic, diagnosticul poate fi aplicat eronat. Tineri care de exemplu, la perioada adolescenței, nu au relații pentru că nu știu să se poarte, ori se tem de reacțiile emoționale din partea celor din jur. Alte exemple sunt cu cei care cerșesc pur și simplu atenția sau se milogesc efectiv din punct de vedere emoțional și afectiv de celălalt să li se acorde atenție, în loc să lase relația să curgă de la sine cu toate aspectele de rigoare. Nevoia de a avea aprobarea celuilalt, nevoia de a fi băgat/ă în seamă, ori nevoia de a cere aprobarea celuilalt în privința oricărui lucru, fie acela și neînsemnat, ori de a se plânge în mod repetat altora pentru aceleași și aceleași nemulțumiri, și multe altele similare cu nuanțele de rigoare, arată în realitate că asemenea persoane sunt dependente de un tipar al victimizării. Partea proastă a acestei realități este că multe dintre aceste persoane nu realizează postura în care se află. Și chiar și atunci când li se spune în ce situație se află, nu cred deloc deoarece blocajul dependenței emoționale nu le permite să înțeleagă starea lor interioară.
De cele mai multe ori, copiii nu realizează că perpetuează asemenea dependențe emoționale bolnăvicioase de la părinții lor. Și trebuie spus că astfel de dependențe, pe partea comportamentelor și reacțiilor emoționale negativiste și degenerative, sunt aspectele interioare care provoacă cele mai mari daune persoanei în cauză. În unele cazuri, tiparul respectiv este perpetuat de peste 10 generații, astfel încât devine tot mai greu să se iasă dintr-o asemenea stagnare evolutivă.
Lipsa de susținere din partea părinților în perioada copilăriei, marginalizarea, ținta ironiilor în cercul de prieteni, ori insuficienta atenție acordată în educația din familie în prima parte a copilăriei, sunt elemente care se adună și conturează mai târziu în viață felul în care individul reacționează în fața provocărilor aduse de alte persoane sau de diferite situații determinate de circumstanțele propriei existențe.
- Tipare: dependențele (I)
- Tipare: Dependențele (II)