Vindecarea celor 5 răni descrie fiecare rană în parte, când și cum a apărut, care îi este masca – Fugarul (pentru respingere), Dependentul (pentru abandon), Masochistul (pentru umilire), Dominatorul (pentru trădare) și Rigidul (pentru nedreptate).

Am aflat de această carte doar cu câțiva ani în urmă. Întorcându-mă din Germania după aproximativ 10 ani, timp în care luam legătura cu românii doar ocazional, am descoperit că cei care se află pe calea autocunoașterii participă la multe cursuri și citesc cărți grozave, printre care și „Vindecarea celor 5 răni” a lui Lise Bourbeau. Între timp am aflat că această carte este recomandată ca bibliografie la modulul psihopedagogic pentru pregătirea personalului didactic. Dacă toți profesorii din învățământ ar citi această lucrare, lumea ar fi fost mult mai armonioasă, ne-am înțelege mai bine și nu am mai „apăsa pe butoane” inconștient.

Cartea este ușor de digerat, practică, cu explicații și exemple în termeni accesibili pentru a fi cât mai ușor de înțeles. Lucrarea explorează procesul de identificare și vindecare a rănilor emoționale majore: respingerea, abandonul, umilirea, trădarea și nedreptatea. Autoarea explică modul în care aceste răni influențează comportamentul și relațiile noastre, dar și cum putem să le recunoaștem și să le depășim prin conștientizare, acceptare și iubire de sine. Este un ghid practic pentru a ne elibera de măștile pe care le purtăm pentru a ne proteja și pentru a trăi o viață mai autentică și echilibrată.

Lise Bourbeau nu este psiholog de profesie, dar a studiat filozofia și psihologia, ceea ce i-a oferit o bază solidă pentru munca sa. Este autoare și speaker motivațional, cunoscută pentru lucrările sale în domeniul dezvoltării personale și al vindecării emoționale. Printre cele mai populare cărți ale sale se numărăCele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” și Ascultă-ți corpul, prietenul tău cel mai bun.” Acestea explorează teme precum acceptarea de sine, iertarea și vindecarea traumelor. Ea este fondatoarea școlii „Ascultă-ți corpul”, care promovează conștientizarea și înțelegerea legăturii dintre corp, emoții și sănătate.

Lise Bourbeau

„Vindecarea celor 5 răni” descrie fiecare rană în parte, când și cum a apărut, care îi este masca – Fugarul (pentru respingere), Dependentul (pentru abandon), Masochistul (pentru umilire), Dominatorul (pentru trădare) și Rigidul (pentru nedreptate), dar și frica cea mai mare, atitudinea și comportamentul, menționând totodată cum să identifici rana după aspectul fizic, fiind date și ilustrații. Este imposibil să nu-ți identifici rana, dacă ești sincer cu tine. De asemenea, poți recunoaște rănile celor din jur pentru a le putea înțelege comportamentul și a le arăta compasiune, ca apoi să-i ajuți pe cei apropiați ție la a descoperi rănile lor. Lise Bourbeau ne invită la introspecție pentru a începe procesul de vindecare și acceptare, propune abordarea rănilor prin iubire de sine, iertare și înțelegerea profundă a propriilor emoții.

Lucrarea ne prezintă noțiuni cu exemple despre ce este ego-ul, crearea lui, cum se manifestă, ce cuvinte folosește (eu, mie, al meu, întotdeauna, niciodată, trebuie etc.), identificarea cu verbele „a face” și „a avea”, ce anume caută ego-ul și care este rolul lui, precum și inexistența lui în momentul Prezent.

„Ego-ul este o creație specific omenească. Pentru a supraviețui el se hrănește din energia noastră mentală. Se bazează doar pe ceea ce a fost învățat în trecut… Una din specialitățile sale este suferința. Ego-ul suferă din cauza dorințelor sale nesatisfăcute și, de asemenea, de teama de suferință dacă dorințele sale s-ar concretiza.”

Prin autoanaliză, reflecție interioară și schimbarea percepției asupra suferinței, cartea oferă un ghid pentru a trăi o viață mai echilibrată și armonioasă, bazată pe autenticitate și acceptare de sine. Este o invitație la transformare interioară și eliberare de tiparele negative care ne limitează.

Nu există nici o schimbare posibilă atâta timp cât nu ești conștient de ceea ce vrei să schimbi.

„Vindecarea celor 5 răni” a Lisei Bourbeau m-a făcut să înțeleg și să-mi observ propriile răni predominante, să pricep de ce mă comport într-un anume fel și cum pot depăși aceste tipare moștenite, pe care le-am observat și la părinții mei. Cu toții ne naștem în familii care au un bagaj în spate de la strămoși, bagaj care ne este dat prin anumite comportamente ce nu au fost vindecate de către părinți, bunici sau cei de dinaintea lor. Această lucrare mi-a deschis ochii și am reușit să-i deschid și pe ai mamei, dar și anumitor prieteni receptivi la astfel de informații.

5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile