Imagine din filmul Kumare

Iată o listă cu 20 de puncte prin care îi puteți identifica pe cei care pretind că sunt autentici spiritual, dar în realitate sunt niște falși.

Sunt unii „spirituali” prin România asta, care cred și spun pe ici, pe colo, că au cunoaștere.

Ei au doar informație. Și în timp ce ei declară că au cunoaștere, ei doar înșiră informația pe care au accesat-o.

A Fi, A Cunoaște și A Trăi spiritual este cu totul altceva.

20 de semne pentru a descoperi pe cei falși spiritual

Este ușor să fiți păcăliți să credeți că oamenii care par spirituali sunt pe calea lor. Cu toate acestea, există multe semne cheie la care trebuie să fiți atenți, astfel încât să știți cine sunt impostori în domeniul spiritual.

Pentru a vă ajuta să gândiți mai critic despre situațiile dubioase cu cei care pretind a fi spirituali, fiți atenți la aceste lucruri:

1) Lipsa de cunoștințe/de practică spirituală

Dacă îi întrebi despre orice aspect al filozofiei sau practicii lor și se înfurie sau se agita, acesta este un alt semn de avertizare.

Un om cu adevărat spiritual va putea să-și explice poziția sa față de viață într-un mod calm și să rămână calm atunci când răspunde la întrebări.

2) Nevoia de validare externă

Un alt semn de spiritualitate falsă este faptul că nu pot face lucruri bune pentru ei înșiși.

Oamenii care cred în autoactualizare și iubire de sine nu au nevoie de aprobarea sau validarea nimănui altcineva pentru a se face fericiți.

3) Îți prezintă insistent produsele lor

Un alt semn este dacă încearcă să-ți vândă ceva la modul insistent, cum ar fi o carte sau o sesiune specială de consiliere. S-ar putea să ți-l vândă pentru că vor banii, nu pentru că vor să experimentezi ceva pozitiv și semnificativ.

4) Atragerea excesivă a atenției

Dacă cineva pare că se străduiește prea mult să atragă atenția – vezi emisiuni odată la câteva zile pe Youtube, prezentarea insistentă de cărți sau produse ori cursuri, acesta este un alt semn de falsitate spirituală. Cineva care este cu adevărat spiritual nu are nevoie de atenție și nu o va căuta.

5) Exagerat de încrezător

Un adevărat om spiritual va avea capacitatea de a accepta criticile și își va putea asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale. Dacă cineva își schimbă constant povestea sau dă vina pe alții pentru greșelile sale, acesta poate fi un semn.

6) Fără dorință de a preda

Cei falși spirituali, pretind că îi învață pe alții, dar în realitate nu au dorința de a-i învăța pe alții, ci îi păcălesc dându-le doar informația – pe bani! – pe care ei au accesat-o.

7) Falsul spiritual nu are dorință de a învăța

Un adevărat om spiritual are dorința de a învăța și va păstra mintea deschisă. Această persoană învață mereu și va fi deschisă la idei noi și perspective diferite. Un om spiritual adevărat se consideră, de obicei, în primul rând un student.

8) Disimularea și minciuna

Dacă cineva este dispus să mintă, s-ar putea să nu fie un adevărat om spiritual. Un om spiritual adevărat nu va minți pentru că vrea ca alții să aibă încredere în el și să știe că spune adevărul. Oamenii care sunt dispuși să mintă ar putea să o facă pentru câștigul sau plăcerea lor – câștig din cărți promovate insistent sau din alte chestii similare etc.

9) Căutarea atenției

Un adevărat om spiritual va fi fericit doar să fie un observator liniștit al vieții, mai degrabă decât să caute lumina reflectoarelor, gen emisiuni, lansări de carte etc.

Oamenii cu adevărat spirituali își vor lăsa acțiunile să vorbească de la sine și nu vor avea nevoie de alții să-i vadă sau să știe cine sunt ei pentru a se simți bine cu ei înșiși. Se simt confortabil cu tăcerea și singurătatea.

10) Falșii spirituali se agață de anumite roluri

Adevărații oameni spirituali nu vor fi atașați de rolurile pe care le joacă în viața lor – gen îndrumători pentru mici grupuri, ghidare așa zis spirituală a altora prin tot felul de cursuri. Ei vor putea să se adapteze și să se schimbe după cum este necesar și să nu rămână blocați în niciun rol. Acest lucru se datorează faptului că sunt fideli cu ei înșiși și ceea ce cred.

11) Simțul importanței de sine

Cineva care este un adevărat om spiritual nu simte că este mai important decât oricine altcineva, dar nici nu simte că toți ceilalți sunt mai importanți decât el. El realizează că toți suntem egali și conectați.

Nu are nevoie să-și demonstreze importanța dărâmându-i pe alții sau fiind arogant. Îi va trata pe toată lumea cu respect și demnitate.

12) Manipularea altora

Folosirea greșită a talentelor și emoțiilor altor oameni în mod des, repetat și insistent pentru câștigul propriu – gen „cumpărați această carte sau acest manual” sau „înscrie-te la cursul X” de numerologie sau altă chestie similară este un semn clar al unui fals om spiritual. Ei vor face tot posibilul să-i manipuleze pe alții să creadă ceva ce nu vor să creadă.

Vor face acest lucru pentru a obține un avantaj față de ceilalți. Pot chiar folosi emoțiile altora pentru a-i manipula. Acesta este un semn de imaturitate și nesiguranță, dar este și un semn de slăbiciune spirituală.

O persoană cu adevărat spirituală știe că este în siguranță cu cine este și în ce crede, așa că nu își va însuși talentele sau emoțiile altora pentru câștigul lor.

Dacă cineva ar încerca să-i manipuleze folosind aceste metode, ar râde și i-ar spune că nu vor mai fi manipulați prin aceste metode.

13) Totul despre bani

Dacă unui om așa zis spiritual îi pasă mai mult de bani decât de orice altceva – să se îmbogățească rapid și să facă totul din bani (vezi pe unii care-și promovează des și insistent cărțile/cursurile), atunci probabil că el este mai concentrat pe asta decât să împărtășească lecții spirituale.

Omului cu adevărat spiritual îi pasă mai mult de ceea ce poate oferi altora și de contribuția sa la umanitate decât de bunurile materiale. El crede că lumea este plină de abundență, așa că va împărtăși în mod liber ceea ce are de oferit.

Dacă omul fals spiritual se ocupă numai de bani – vezi vânzarea propriilor cărți, seminarii peste seminarii, cursuri pe care le ține etc. , atunci probabil că îi lipsește încrederea în sine, iar accentul său principal este pe el însuși. Poate să fie nesigur și să simtă că „nu sunt suficient de bun”, dacă nu are mulți bani.

Dacă un om fals spiritual se concentrează pe bani, atunci probabil înseamnă că învățăturile sale se vor concentra și asupra modului de a se îmbogăți rapid.

14) Foame de putere

Dacă omul fals spiritual este mai concentrat pe putere și control decât pe orice altceva, atunci probabil că ei sunt mai concentrați pe asta decât pe împărtășirea lecțiilor spirituale.

S-ar putea să nu-l poți vedea în acel moment, dar un asemenea om va deveni mai interesat să câștige mai multă putere decât să te ajute în călătoria ta spirituală.

15) Nu practică ceea ce predică

Un adevărat om spiritual va trăi ceea ce predică. Dacă spune că este o persoană iubitoare, dar explică și face referire în mod des, repetat și insistent la aspectele negative ale societății, atunci aceasta nu este persoana adevărată de urmat.

16) Nu este un bun ascultător

Un adevărat om spiritual învață și ascultă mereu pe ceilalți. Își dau seama că nu știu totul și sunt de acord cu asta.

17) Predică despre iubire, dar își urăște dușmanii

Un adevărat om spiritual înțelege că iubirea este destinată tuturor, chiar și pentru dușmanii lor. Dacă un om fals spiritual își urăște dușmanii, atunci probabil că aceștia sunt mai concentrați pe ură decât pe iubire și pe pace.

Oamenii treziți din punct de vedere spiritual nu vor fi violenți față de nimeni sau nimic, sub nicio formă. Își vor trăi viața în pace și nu vor permite altora să-i doboare.

18) Neprihănire

Un om cu adevărat spiritual este suficient de umil încât să admită când greșește și să își ceară scuze dacă este nevoie.

Nu va fi supărat pe ceilalți când îi va vedea greșind, pentru că știe că toți greșim și trebuie să învățăm din ale noastre. Nu se va lăuda cu cât de mare este sau cu câtă putere are sau cu ce și cât face el pentru alții. El își va lăsa acțiunile să vorbească pentru el, mai degrabă decât cuvintele lui.

19) Plini de ei înșiși

Un adevărat om spiritual nu va fi arogant și plin de sine. Va fi umil și recunoscător pentru tot ce are. Nu-i va da jos pe alții pentru a se face să arate mai bine.

20) Pretinde că nu este un profesor, ci un maestru

Un adevărat om spiritual va ști că nu are dreptul să judece o altă persoană. Ei vor realiza că toți suntem pe calea noastră spirituală și trebuie să învățăm unii de la alții. Dar mulți oameni cu adevărat spirituali sunt considerați că judecă, când de fapt ei doar fac constatări.

Un adevărat om spiritual nu așteaptă nimic în schimb pentru a-i învăța pe oameni despre viața spirituală sau pentru învățăturile sale. O face pur și simplu pentru că este ceea ce trebuie făcut, nu pentru că vrea ceva în schimb.

Dacă aceste semne sună ca cineva de la care ai căutat sfaturi spirituale, gândește-te la modul în care ar putea afecta negativ creșterea ta spirituală. Încearcă să evaluezi dacă merită sau nu, pe termen lung, să continui cu această persoană în viața ta.

În concluzie

Falsa spiritualitate este un lucru real. Este un termen care se referă la oameni și organizații care fac paradă de intenții bune și se hrănesc din dorința autentică a oamenilor de a găsi sens și scop în viața lor.

Acești oameni și aceste organizații sunt cei care promit împlinire spirituală, dar ajung să provoace daune emoționale și uneori fizice miilor de persoane care-i urmăresc și pun botul la vrăjeala lor.

5 2 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
remus

Da, într-adevăr foarte bine zis. Mai trebuie însă arătat și ce este un “om spiritual” și nu doar ce nu este. Poate că există un astfel de articol. Cine știe? Ar trebui definită și această “spiritualitate”. În mod clar se referă la anumite abilități precum și la obținerea lor. Trebuie să ne eliberăm din spirala aceasta a nevoii de “securitate” în care securitatea mea e insecuritatea ta și securitatea ta e insecuritatea mea. Nevoile vieții sunt limitate, dar nevoile de securitate sint nelimitate. Cine oare se poate înțelege cu un om care are nevoi nelimitate și cine ar putea avea încredere în el? Viața e construită pe precizia limitelor și nu pe lipsa limitelor. Precizia întotdeauna ne va conduce către microcosmos. Legile universului sunt în microcosmos. Viața și universul nu pot exista fără ordinea microcosmosului. Cu cât stăpânim mai puțin microcosmosul, cu atât vom fi mai dependenți de “soluția” sacrificiului. Opusul sacrificiului este creativitatea. Noi avem nevoie de sacrificii atunci când nu suntem creatuivi, iar când suntem creativi înseamnă că rezolvăm problema sacrificiului. Nimic viu nu poate fi folositor vieții fără ca să moară, dar a folosi ceea ce e mor în slujba vieții fără ca să mai fie nevoie să omorâm, înseamnă a fi creativ. A te lăuda cu sacrificiul înseamnă a te lăuda cu lipsa de creativitate.