A cunoaște înseamnă cu totul altceva decât a fi doar informat.

Suntem noi, românii, informați sau documentați? Doar știm sau și cunoaștem? Care e diferența dintre cele două aspecte?

Aparent banală la prima vedere, această chestiune este ignorată de marea majoritate a oamenilor, inclusiv la noi în România. Foarte mulți confundă cele două aspecte ca și când ar fi unul și același lucru, când în realitate ele au sensuri particularizate și diferite. Mulți consideră că a ști și a cunoaște înseamnă și se referă la aceeași chestiune. Este o eroare fatală care de multe ori ne duce în cele mai greșite direcții în viața noastră.

Un cântec de-al lui Gică Petrescu, celebrul și de toată lumea îndrăgitul cântăreț de muzică ușoară și romanțe, spunea așa într-unul din versurile melodiei respective: „Aș vrea iar anii tinereții și mintea mea de acum…”. Eheeee, cine n-ar vrea să fie veșnic tânăr și în același timp suficient de înțelept ca să treacă prin viață fără prea multe probleme? Dar asta e legea divină deocamdată, însă putem pe baza noilor descoperiri să operăm modificări în propriul ADN cu ajutorul minții noastre. Nu este imposibil așa ceva. Să nu deviem însă de la subiect…

Foarte multă lume face confuzie între cele două expresii, și asta se întâmplă datorită unui aspect, și anume că lumea nu se documentează. Conform statisticilor europene, România are cea mai dezvoltată rețea de internet, cu cea mai mare viteză a internetului și cu cele mai multe computere/calculatoare personale pe cap de locuitor. Și cu toate acestea, ne situăm într-o zonă codașă după multe alte națiuni europene când vine vorba de a fi documentați referitor cel puțin la chestiuni foarte importante. Încă există la ora actuală, după 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989 – și 30 de ani înseamnă că deja a trecut o generație! – această atitudine în rândul majorității populației: statul să-mi dea, statul să-mi facă, statul să-mi dreagă… Păi înseamnă că majoritatea românilor chiar n-au învățat nimic în cei 30 de ani. Ce să învețe, vă întrebați unii dintre voi… Să învețe să-și facă singuri treburile, să și le rezolve fără a mai aștepta să-i dea statul mură-n gură, vorba aia… Dar atâta timp cât lucrurile în ultimii 20 de ani cel puțin s-au întâmplat așa cum le știm cu toții, rezultă că oricât de bun am avea internetul ca viteză și rețea dezvoltată, și oricâte calculatoare am avea în fiecare casă, starea noastră ca națiune se datorează lipsei de documentare/informare. Desigur nu toți cei care au internet și calculator acasă sunt lipsiți de informare, dar există în rândul celor care dispun de calculator și internet o asemenea lipsă de documentare. Și care ar fi argumentele în favoarea acestei realități?

Lumea nu se documentează.

Păi chiar lucrurile care s-au întâmplat în ultimii 10-15 ani cel puțin. Populația a fost păcălită, înșelată în așteptările sale mai ales în urma voturilor acordate odată la 4/5 ani politicienilor. Și dacă luăm în calcul trei legislaturi și trei mandate din ultimii 15 ani, avem perioada de 4 ani pentru parlament, deci 4 ani x 3 legislaturi = 12 ani, și pentru președinție avem 5 ani mandatul x 3 mandate (2 actualul președinte și un mandat al fostului președinte) = 15 ani. Dacă de 3 ori românii s-au lăsat prostiți, mințiți, înșelați atât de către parlamentari, cât și de către președinții țării, nu poate fi vorba decât de lipsă de documentare din partea populației.

Dacă ne uităm chiar și prin diferitele librării din țara asta, constatăm că avem – slavă Domnului! – foarte multe cărți editate în domeniile juridic, al dreptului, în cel avocățesc etc. Deci avem și cărți la dispoziție din care să ne documentăm și să luăm din ele, referitor la legile din țara noastră, tot ceea ce ne trebuie. Și iată că am ajuns la punctul nevralgic al chestiunii: suntem noi, românii, informați sau documentați? Doar știm sau și cunoaștem? Care e diferența dintre cele două aspecte?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, a ști înseamnă  „A avea cunoștință de…; a fi informat de…”, iar a cunoaște înseamnă „A lua cunoștință în chip veridic de obiectele și de fenomenele înconjurătoare; a stabili în chip obiectiv natura, proprietățile unui lucru, relațiile dintre fenomene, a le da o interpretare conformă cu adevărul; a avea sau a dobândi cunoștințe pe baza studiului, experienței”. Deci așa cum am menționat la începutul editorialului, diferența dintre ele, atât ca sens, cât și ca înțeles, este mica dar totuși există. Este ca și când ai face diferența dintre o cireașă și o vișină, arată aproape la fel dar gustul lor e diferit.

Problema constă nu în a fi informat, ci dacă respectiva informare este și adevărată.

A ști, înseamnă deci a fi informat, dar după ce primești informația, ce faci cu ea? O vei folosi sau nu?

Marea majoritate a populației României este doar informată, și aici este punctul care determină și care a determinat de fiecare data cursul nefast al lucrurilor pentru viața românilor. Problema constă nu în a fi informat, ci dacă respectiva informare este și adevărată. Căci în toți acești 15-20 de ani de când și televiziunile central românești s-au dezvoltat, informarea populației nu a fost făcută corect. Deci informarea nu a fost adevărată, ci bazată doar pe jumătăți de adevăr amestecate cu presupuneri de tot felul, cu ideile unora și altora, astfel încât populația să nu se mai preocupe să se documenteze referitor la informațiile prezentate.

A cunoaște înseamnă cu totul altceva decât a fi doar informat. Pentru că informația poate fi cosmetizată în nșpe feluri posibile, astfel încât să fie credibilă și să fie indusă cât mai adânc în mintea românilor. Doar cei care au vrut să cunoască adevărul au analizat informațiile, și s-a dovedit în marea majoritate a cazurilor că informațiile erau fie trunchiate, fie prelucrate și scoase din ele miezul adevărului, fie distorsionate special pentru a impresiona negativ populația etc.

Astfel, diferența dintre a ști și a cunoaște rezultă exact în actuala stare a națiunii: o populație care în majoritatea ei are percepția realității atât de distorsionată, încât aproape că nu mai reacționează atunci când i se arată adevărul. Asta apropo de știrile care au prezentat acele cazuri de decese la persoane tinere care-și făcuseră vaccinul în urma campaniei furibunde de la televizor. Deci se vede treaba că a fi informat nu e de ajuns, este necesar să te documentezi dacă vrei să treci cu bine peste vicisitudinile acestei societăți și să poți trăi un stil de viață echilibrat și corect. De aceea Iisus a spus „Cunoașteți adevărul” și nu „Știți adevărul”. Poți să știi multe, dar de cunoscut, asta înseamnă să analizezi, să tragi concluziile tale proprii și astfel să-ți îmbogățești viața prin propria experiență trăită.

Articolul precedentZarurile, de la hazard la noroc
Articolul următorLumea ca o scenă
Contele Incappucciato este un fel de jucător multidimensional, specialitatea sa fiind metafizica de gospodină, adică spiritualitatea practică utilă omului în orice ocazie, chiar și când speli vasele!
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile