V-ați gândit vreodată că literele alfabetului sunt în realitate simboluri? Și că în calitate de simboluri au influență asupra minții, creierului și conștiinței noastre?

De multe ori fiecare dintre noi ne mai amintim câte ceva din vremea primilor ani de școală. Cum era atunci, cum învățam, frânturi din diferite perioade în care parcurgeam acei ani. Desigur că sunt generații diferite cu amintiri diferite, după Revoluție condițiile s-au schimbat, deși nu prea mult, astfel încât vedem și astăzi, la 30 de ani de la Revoluție, că învățământul românesc are încă mari probleme. Cu toate acestea avem în fiecare an olimpici care câștigă multe medalii de argint și de aur la diferite campionate mondiale de matematică, fizică sau chimie, ceea ce demonstrează că indiferent de condițiile pe care statul ți le oferă, dacă vrei poți ajunge departe.

Indiferent cum a fost și este, oriunde în lume toți oamenii încep prin a învăța alfabetul.

Totuși, nu vi se pare ciudat că deja cu mulți ani înainte de a merge la școală, tot omul știe să vorbească de pe la vârsta de 1 an și jumătate, de când scoate primele cuvinte pe gură? La început puține, apoi după vârsta de 2 ani tot mai multe, până când pe la 5 ani oamenii peste tot în lume deprind vorbirea cursivă cu părinții lor. Iar asta se întâmplă fără să știe ceea ce este acela alfabet. Nu vi se pare curios fenomenul acesta? V-ați pus vreodată o asemenea întrebare? Cred că nu!

Aici mai apare o altă chestiune la fel de ciudată.

Omul știe să vorbească, dar nu știe să citească și nici să scrie, și atunci cică trebuie să mergem la școală unde acolo ne învață să scriem și să citim. Este necesar să știm să scriem și să citim? Da, pentru că este un aspect fundamental care stă la baza construirii și funcționării societății planetare!

Este oare chiar necesar ca asta să o facem înrolându-ne în școlile Sistemului?

Să nu vă faceți iluzii că dacă în Coreea de Nord, unde este comunismul încă la putere, datorită acestui fapt învățarea alfabetului pentru a știi să scrii și să citești este ceva diferit față de o școală din Franța sau Statele Unite de exemplu.

Nu contează orânduirea socială în care oamenii trăiesc, învățarea alfabetului este ceva generalizat pe toată planeta. Dar din punctul acesta de vedere, vă invit să gândiți despre asta și altfel.

Cum?

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

5 2 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile