Coeficientul de Adversitate (AQ) ne arată cât de bine ne descurcăm în circumstanțele comune și uzuale ale vieții cotidiene

Pe lângă laturile sale emoțională și mentală, ființa umană mai dispune și de o alta al cărei specific e transpus prin ceea ce în psihologie este denumită ca Inteligența de Adversitate (AQ) – sau altfel spus Coeficientul de Adversitate.

Ce este acest AQ? Aparent mulți ar zice că dacă e numit Coeficient de Adversitate ar fi vorba despre atitudinea individului față de ceilalți, ceea ce nu e departe de adevăr, dar e ceva mai mult de atât.

Adversitatea este o atitudine care se referă, conform Dicționarului explicativ al Limbii Române, la o dificultate, la o stare de ostilitate sau cel puțin una în care individul în cauză traversează momente dificile pentru existența sa. De aceea psihologia modernă a considerat să includă în foarte multe cercetări și acest Coeficient de Adversitate, care în linii generale se referă la capacitatea de a face față situațiilor neplăcute cu care ne confruntăm uneori de-a lungul existenței proprii.

AQ-ul ar fi la fel de important ca IQ-ul, dacă nu chiar mai important, căci în raport cu nivelul nostru de inteligență, este și mai important cum abordăm viața. Deci Coeficientul de Adversitate poate fi considerat și modul în care abordăm lucrurile care ne provoacă în viața de zi cu zi. Și este evident că fiecare dintre noi reacționează pe latura acestui AQ în mod diferit. Pentru că acest AQ ține de caracterul și temperamentul propriu, desigur că este corelat și cu educația primită în familie, cu cea de la școală și bineînțeles cu toți factorii sociali.

Factorul principal pentru un AQ ridicat este optimismul.

Poate vă întrebați, mai ales cei care aveți internet, dacă există vreun test pentru Coeficientul de Adversitate, și vă spunem că da, există!

Iată o adresă de internet unde puteți intra și vă faceți acest test:

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

Următorul episod<< Alte inteligențe ale omului – Inteligența FizicăAlte inteligențe ale omului – Coeficientul Înțelepciunii >>
Acest articol face parte 3 din 7 seria Alte inteligențe ale omului
Articolul precedentAlinierile ancestrale
Articolul următorOchii și culorile
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile