Inteligența Socială SI
Timp estimat de citire: 3 minute

Inteligența Socială (SI) înseamnă mai pe românește, cât de descurcăreț ești în viață.

Fără îndoială că de-a lungul ultimilor ani v-ați pus întrebarea dacă mai există și alte tipuri de inteligență, în afară de IQ, EQ și SQ – aceasta din urmă fiind inteligența sufletului. În prima parte a acestui serial ne vom ocupa de ceea ce se numește Inteligența Socială (SI).

Ce este aceasta?

Termenul de Inteligenţă Socială vizează capacitatea sau abilitatea omului de a realiza interacţiuni speciale, cu caracter adaptativ, în conformitate cu cerinţele şi provocările vieţii de zi cu zi. Diversitatea de manifestare a capacităţii de interacţiune socială presupune abilitatea de a cunoaşte, stabili şi dezvolta relaţii interumane. Deci cu alte cuvinte Inteligența Socială înseamnă mai pe românește cât de descurcăreț ești în viață.

O asemenea inteligență începe să se formeze încă din perioada copilăriei și este cât se poate de evident că o asemenea inteligență este formată încă din perioada de creșă/grădiniță. În primii ani, copilul începe să manifeste propriul Tipar Karmic, prin care interacționează cu ceilalți copii în raport cu karma sa, aspectele acesteia fiind în funcție de ceea ce copilul a înfăptuit în viața anterioară ca adult. Peste acest tipar karmic personal se suprapune educația primită din partea părinților, înțeleasă ca mod de creștere în familie a copilului. Apoi se suprapune modul de educare din grădiniță, iar acesta este continuat de regulile din școala gimnazială și mai târziu de cele din liceu.

În toți acești ani de școală, în paralel, familia continuă să educe copilul după propria pricepere, astfel încât viitorul adolescent, adult și individ matur, va fi produsul unui amestec dintre tiparul karmic personal, educația din familie și educația din școală. Desigur că la toate acestea putem adăuga și felul în care adolescentul interacționează în cercurile sale amicale, atitudine care i se formează destul de intens, deoarece conform tiparului său karmic aceea este perioada celor mai intense legături de prietenie. Deci toate aceste aspecte formează în cele din urmă Inteligența Socială și ea are la bază tiparul karmic propriu, căci acesta este cel care, dincolo de suprapunerile celorlalte tipare de educație, îi imprimă individului felul în care se va comporta în societate.

Putem observa de-a lungul anilor, la oricare dintre cunoscuții noștri, că printre toate atitudinile manifestate în diferite circumstanțe, transpare modelul karmic de bază. Fiecare dintre noi ne comportăm diferit unii și cu alții, în funcție de afinitățile mai mici sau mai mari pe care le avem cu aceștia. De aceea chiar și în spatele tiparelor de personalitate însușite dinspre societate, la fiecare individ există în spatele tuturor acestor tipare cel karmic. Dacă e să redăm aici niște echivalențe, pentru a putea înțelege, să spunem că Tiparul de Personalitate este indicat de poziția Soarelui în tema natală astrologică, iar Tiparul Karmic individual este indicat de poziția Nodului Sud în semn și casă. Pot fi și situații când Soarele este conjunct cu Nodul Sud, și atunci tiparul karmic influențează direct tiparul de personalitate și deci și Inteligența Socială a acelui individ.

Un exemplu scurt și simplu.

O persoană care are Nodul Sud în Săgetător în casa 6, la doar 5 grade de Mercur, iar Soarele aflându-se la distanță de 27 de grade. Este clar că tiparul de personalitate este amprentat în primul rând de Mercur și abia apoi de Soare. Iar Mercur arată tiparul mentalității. Cu un Saturn (tipologia căpătată în profesie) aflat Pești în casa 10 a profesiei în cuadratură Nodul Sud, este vorba de blocaj pe durata întregii vieții a manifestării pozitive a tiparului karmic. Astfel persoana va avea un tipar karmic afectat de încăpățânare, de cunoaștere limitată, de un fel de vorbire mereu pe lângă și în contratimp (Saturn face cuadratură și cu Mercur), iar consecințele sunt în planul înțelegerii. Persoana nu-și cunoaște și nu-și acceptă locul și condiția în societate, dincolo de profesie și tabieturi, ceea ce duce la ideea de persoană care-și ratează încă o dată destinul, la fel ca în alte vieți anterioare, trăind în propria izolare mentală.

Următorul episodAlte inteligențe ale omului – Inteligența Fizică (II) >>
Articolul precedentOmenirea nu este încă pregătită
Articolul următorAvatarii de grup (II)
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile