Arta spirituală
© Ekaterina Koolaeva / 124rf
Timp estimat de citire: 3 minute

Arta spirituală – calea către Epifanie.

De-a lungul mileniilor strămoşii noştri au transmis prin trăire şi simboluri adevăruri de ordin superior. Simbolurile au migrat către arta decorativă şi cu ajutorul desenului bidimensional şi tridimensional au creat, din elemente precum punctul, linia dreaptă, ondulată sau zig-zag-ul, cercul, spirala, pătratul, rombul şi aşa mai departe, un limbaj artistic universal.

Acest limbaj este întâlnit pe cruci şi troiţe, pe lespezi de mormânt şi în decorul bisericii, pe stâlpii, pe porţile şi pe uşile caselor de la  sate, pe lăzile de zestre şi pe mobilier, pe unelte, pe scoarţe şi cusături, pe ceramică şi vase, pe obiectele de uz casnic şi de podoabă.

Examinarea artei din perspectiva restaurării realităţilor spirituale aduce în lumină o moştenire culturală spirituală, omogenă şi unitară, unde poporul a jucat rolul unei memorii colective, întrucât aceeaşi linie sau formă, poartă, într-o perfectă unitate expresivă, aceleaşi atribute ale funcţionalităţii spirituale, atât în dimensiunile superioare, cât şi în cele inferioare.

Este legea corespondenţei, potrivit căreia divinitatea se manifestă la fel şi sus şi jos, acţionând bipolar, Yin – prin afecte şi gândire şi Yang – prin formă şi materie, pentru a crea întregul Cosmos.

Punctul, de pildă, este scânteia divină – Dumnezeu din Om, adică Spiritul, şi, în mod simultan, este atribuit şi Big Bang-ului şi teoriei M-multitudinii de universuri înglobate într-un cosmos infinit.

Privind la o scară mai mică, punctul este şi atomul din materie, dar şi steaua de pe cer. În alte reprezentări, steaua ne apare sub forma punctului extins – cercul şi aici amintim de soare, de lună şi planete. Această credinţă o împărtăşea şi matematicianul francez Blaise Pascal; el credea că universul este un cerc al cărui centru e pretutindeni, iar circumferinţa nicăieri.

Când punctul a plecat la plimbare, a creat linia (artistul Paul Klee şi operele sale), linia arătând în mod descriptiv unda energetică a gândurilor şi sentimentelor de iubire ale lui Dumnezeu, cu ajutorul cărora El a gândit şi făcut Creaţia.

În mod similar, şi omul, în procesul său creativ, întâi simte, gândeşte, îşi imaginează şi apoi trece la demersul realizării unui obiect din materia înconjurătoare, care este tot o construcţie a gândurilor şi sentimentelor lui Dumnezeu. Totul este Spirit, Universul este o creaţie a Mentalului Universal-Dumnezeu.

Cercetătorul Nikola Tesla a descoperit acelaşi lucru:

SURSĂ123rf
Articolul precedentComplexul de la Gizeh, sanctuar galactic? – VII
Articolul următorCOBRA – informaţii actualizate (II)
Colaborator revista "COSMOS", cercetător și manager la "Arta în Carpați". Suntem ceea ce iubim, suntem ceea ce credem, suntem ceea ce învățăm, suntem ceea ce dăruim.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile