„Autobiografia unui yoghin” de Paramahansa Yogananda relatează întâmplările și viața unuia dintre cei mai mari Avatari ai secolului XX.
În călătoria mea de autocunoaștere nu auzisem de Yoganada (pe numele real Mukunda Lal Ghosh). Chiar dacă intrasem în contact cu o parte din cultura indiană prin Osho, nu-mi amintesc ca Yogananda să fi fost menționat. Însă, pentru a-mi hrăni mintea și sufletul, cumpăr cărți de spiritualitate și căutând, ”din greșeală” am dat peste ”Autobiografia unui yoghin”, o carte pe care nu voiam s-o mai închid, citind până în miez de noapte, făcând parte din experiențele personale ale lui Yogananda.
Mukunda Lal Ghosh s-a născut în ultimul deceniu al anilor 1800 și a primit numele de Yogananda atunci când a intrat în vechiul Ordin Monastic, nume ce poate fi tradus ca ”Cel ce aduce fericirea prin yoga” (yoga = disciplină spirituală, ananda = bucurie supremă sau fericire divină). Misiunea sa a fost de a preda învățătura yoga în Occident, mai cu seamă în Statele Unite.
Cartea descrie întâmplări fascinante, de domeniul SF-ului, mai ales pentru mentaliști. Yogananda relatează experiențele din viața sa, pline cu detalii și culoare, evenimente neobișnuite și nemaiîntâlnite. Încă de la o vârstă fragedă, Yogananda este interesat de Divin. Fuge de acasă fără să vrea să-și mai continue studiile, pentru că focul care îi arde în inimă vrea să-l găsească pe Dumnezeu.
”Dumnezeu este simplu. Tot restul este complex. Nu căuta valori absolute în lumea fizică relativă.” – „Autobiografia unui yoghin” de Paramahansa Yogananda
Yogananda povestește cum după lungi căutări își întâlnește maestrul Sri Yukteswar, maestru instruit în Kriya Yoga de către Lahiri Mahasaya, care la rândul său a fost instruit spiritual de Mahavatar Babaji, un yoghin mistic și atemporal, căruia Yoganada îi dedică un scurt capitol.
”Legile nescrise ale Indiei impun răbdare căutătorului adevărului; un maestru poate să se lase așteptat în mod intenționat, pentru a-i testa căutătorului aspirația spirituală.” – „Autobiografia unui yoghin” de Paramahansa Yogananda
Cartea este plină de episoade aventuroase, captivante și învățături. Expune întâmplări care demonstrează că atunci când ai credință poți trece peste orice obstacol și orice imposibil devine posibil, relatează apariția simultană a maestrului Sri Yukteswar în două locuri diferite, apariția și dizolvarea unui palat de aur manifestat de Babaji în Himalaya, întâlniri cu maeștri și sfinți printre care și Mahatma Gandhi. Acestea sunt doar câteva dintre experiențele misterioase istorisite. Ar fi multe de povestit, evident, dar vă las pe voi să descoperiți…
Cu ajutorul puterii, yoghinii avansați pot înfăptui miracole, la care noi, oamenii obișnuiți doar putem visa. În toți există această putere, trebuie doar descoperită și explorată prin diverse tehnici. Yogananda ne îndrumă spre Kryia Yoga. Totuși, dacă ajungem să avem astfel de puteri, să nu le folosim în scopuri de divertisment.
Unii dintre noi se întreabă: De ce nu evoluăm sau nu se întâmplă lucrurile mai repede? Pentru că ”Oamenilor le place mai mult Jala Yoga (uniunea cu hrana) decât Dhyana Yoga (uniunea cu Dumnezeu).” Pentru a evolua necesită timp, disciplină, dedicare. Puțini sunt cei care ”au ales în locul satisfacțiilor imediate, efemere, cele mai înalte idealuri umane, nu printr-o renunțare pasivă, ci prin luptă neîncetată. Cel slab, care refuză să lupte, nu câștigă nimic și deci nici nu are la ce să renunțe. Numai cel care luptă și învinge poate apoi îmbogăți lumea cu fructele experienței sale victorioase.” Dacă luăm calea spirituală, Sri Yukteswar ne îndeamnă să nu excludem familia din dragostea noastră pentru întreaga omenire. După cum bine știm și relațiile de familie fac parte din misiunea noastră și ne-au modelat să fim cine suntem noi astăzi.
Apreciez și sunt atrasă de lectura acestei cărți deoarece mă fascinează întâmplările și evenimentele neobișnuite din viața lui Yogananda, chiar dacă pe alocuri nu am înțeles în totalitate explicațiile filozofice și științifice, cred și simt fiecare cuvânt pe care l-am citit.
Această carte plină de învățături spirituale și-a făcut apariția în viața mea în momente de mare căutare a Divinului din interiorul meu, având o dorință de împlinire și desăvârșire a lui Dumnezeu. ”Autobiografia unui yoghin” a sedimentat semințele căutării mele, m-a ajutat să accept evenimentele mai puțin plăcute din viața mea, să trec de la suferință la acceptare, să recunosc și să-mi asum karma pentru purificare și chiar să-mi accept soarta trăind o perioadă scurtă ca un sanyasin (de la verbul sanscrit ”a renunța”; literal ”persoană care a renunțat la cele lumești”). M-a ghidat în integrarea și trăirea în momentul Prezent, în momentul ACUM, lipsit de gânduri și de griji, adăugând încă o cărămidă alături de cartea „Puterea Prezentului” a lui Eckhart Tolle sau „Școala Zeilor” a lui Stefano Elio D’Anna.
”Să-l iubesc pe Dumnezeu mai mult decât tehnica meditației. Nu tehnica este Țelul.” – „Autobiografia unui yoghin” de Paramahansa Yogananda