© Shutterstock

Prezentăm modul de interacţiune dintre caracter şi temperament.

Deşi mulţi practicanţi ai acestei ştiinţe Ayurveda susţin că doar în domeniul alimentaţiei naturiste este valabilă această învăţătură, totuşi vom vedea în cele ce urmează că Ayurveda poate fi de folos şi psihologiei. Ştim din ramura psihologiei moderne că omul ca persoană are un caracter şi un temperament. Şi ca să demonstrăm concret, înainte de a trece la descrierea unui exemplu, să ne reamintim că astrologic putem împărţi fiecare decan al fiecărei zodii în raport cu cele trei aspecte ayurvedice: tamas, rajas şi sattva. Adică inferior – fizic, mediu – intelectual şi superior – spiritual, şi aici menţionez că inferior, mediu şi superior se referă la stadiul de evoluţie al pesoanei.

Ayurveda poate fi de folos şi psihologiei

Vom calcula 12 zodii a câte 3 aspecte, conform celor 3 decani din fiecare zodie, şi la un prim calcul avem 36 de modele de bază. Dar cum o temă natală se bazează pe zodia de naştere şi pe Ascendent, conform orei naşterii, un al doilea calcul ne va da astfel: 36 x 36 = 1296 de combinaţii ayurvdice posibile, dacă ne raportăm la caracter şi temperament. În altă ordine de idei, Zodia de Bază redă caracterul, în timp ce zodia unde se află Ascendentul redă temperamentul.

Şi aici mai fac o menţiune.

De exemplu o persoană destul de evoluată spiritual poate să aibă Ascendentul în primul decan al unei zodii, iar asta înseamnă că are ceva de învăţat pe partea fizică materială a lucrurilor. Deci nu înseamnă neapărat că o persoană evoluată spiritual ar trebui să aibă Ascendentul într-un decan trei al zodiei respective.

Să vedem o descriere rezumativă, dar consistentă, în care prezentăm modul de interacţiune dintre caracter şi temperament.

Luăm un exemplu – data naşterii 14.07.1993, cu ora naşterii 15,15. La o astfel de poziţie avem Soarele conjunct cu Mercur retrograd pe semnul Racului la gradul 22 în casa a 9-a, iar Ascendentul se află la 9 grade în semnul Scorpionului.

Aşa cum spuneam zodia de bază este echivalentă caracterului, şi dacă avem o conjuncţie Soare-Mercur retrograd, pe semnul Racului şi în casa a 9-a, rezultă că persoana respectivă poate avea datorită karmei lui Mercur retrograd anumite dificultăţi pe partea de comunicare. Caracterul este felul de fi şi din asta înţelegem că individul va avea dificultăţi întotdeauna probleme în a se face înţeles, va întâmpina greutăţi referitoare la asimilarea studiilor superioare prin unele examene ratate la facultate, iar în ceea ce priveşte credinţa, are de recuperat o lecţie karmică referitoare la informaţia acumulată şi transmisă apoi mai departe dar trunchiat, ca ecou din viaţa anterioară. Astfel felul său de fi poate fi şi bâlbâit uneori sau mincinos ori preferenţial. Iar asta poate afecta într-o bună măsură propria evoluţia spirituală proprie, căci Soarele-Mercur se află în al treilea decan al zodiei care este unul spiritual. Altfel spus, va întâmpina multe obstacole în acest sens deoarece în viaţa anterioară a minţit şi a înşelat folosind informaţia spirituală, pentru a-şi atinge unele scopuri.

Zodia Ascendentului fiind Scorpionul, în primul decan care este tamasic, adică are legătură cu valorile materiale şi fizice. Şi cum Ascendentul este temperamentul adică felul în care va reacţiona faţă de situaţii şi probleme, rezultă că individul acesta va avea un fel de a fi secretos, cum este şi caracteristica Scorpionului, va traversa periodic crize de transformare interioară care-i vor modela treptat felul în care va reacţiona în raport de circumstanţele în care se va afla la un moment sau altul în viaţa sa. Dar felul în care va reacţiona va fi determinat aproape întotdeauna de nevoia de a găsi cauza problemelor sale, dar şi de necesitatea găsirii soluţiilor la problemele cu care se confruntă. Şi pentru că Ascendentul e într-un decan tamasic, rezultă că de cele mai multe ori va reacţiona prin orgoliu, nevoia de a domina, de a controla, de a acuza că nu are sprijin deşi îl poate primi, şi nu în ultimul rând de a pretinde ceva atunci când nu este cazul.

Şi în numărul următor vom explica aceste două aspecte ale acestei date prin prisma elementelor ayurvedice – foc, apă, aer, pământ şi eter, ca să înţelegeţi cum funcţionează un asemenea mecanism în interiorul nostru.

Următorul episodAyurveda – caracter şi temperament (II) >>
Acest articol face parte 1 din 3 seria Ayurveda – caracter şi temperament
5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile