@ Bigstockphoto
Timp estimat de citire: 3 minute

Fără a avea pretenția unei cunoașteri absolute, putem face o foarte interesantă paralelă între cele trei energii și Treimea despre care știm din creștinism.

După ce am explicat puțin despre noțiunile simpliste ale Ayurvedei în numerele trecute, să abordăm puțin diferit chestiunea celor trei tipologii care există și se manifestă în fiecare dintre noi.

Și vom exemplifica pentru ca să puteți înțelege conexiunile interioare care există în ființa noastră, conexiuni prin care circulă energiile Sinelui spiritual.

Avem cele trei aspecte ale energiei în Ayurveda, kapha, vata și pitta.

Să recapitulăm pe scurt.

Vata se ocupă de vitalitate și creativitate, kapha cu partea afectivă și atitudinea, iar pitta cu acțiunea și inteligența. De altfel acestea sunt doar unele dintre multiplele ale personalității umane despre care la ora actuală știm că este destul de complexă. Kapha este echivalentă cu energia apei, vata cu cea a aerului, iar pitta cu cea a focului. Este evident că din combinațiile acestor trei energii rezultă tipul de caracter și de temperament al unei persoane.

De obicei fiecare persoană are o trăsătură principală, bazată pe acțiunea uneia dintre cele trei energii. O persoană poate fi de tip vata cu aspecte secundare de pitta și kapha, o alta poate fi de tip kapha cu aspecte secundare vata și pitta, dar există la fel de multe persoane care au ca principale aspecte două dintre cele trei energii, și în mod secundar pe cea de-a treia. O persoană poate fi pitta + vata, și secundar să aibă kapha, o alta poate fi kapha + pitta, și cu vata ca energie și aspect secundar. Toate cele trei energii acționează interdependent, și orice dezechilibru al uneia dintre ele duce automat la dezechilibrul celorlalte două. Ce înseamnă aceste combinații în viața noastră?

  

1 COMENTARIU

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?