© Pixabay

Deși există alimente sattvice, rajasice și tamasice, în acest articol nu ne referim la partea alimentară a acestor trei categorii, ci la aspectul lor subtil care se manifestă la nivelul mentalității proprii.

Chiar din începutul acestui articol vă întreb pe oricare dintre voi, cei ce citiți aceste rânduri, dacă mentalitatea unei persoane, oricare ar fi aceasta, are o bază în Ayurveda? Unii s-ar putea să spuneți că nu are, alții s-ar putea să spuneți că are. Dar oricum ar fi, haideți să vedem câteva aspecte, de altfel foarte importante, pe care le manifestăm aproape toți în viața de zi cu zi.

Recapitulăm puțin unele date. În Ayurveda avem cele trei tipologii – vata, kapha și pitta. Acestea se corelează cu alte trei aspecte ale personalității umane, respectiv sattva, rajas și tamas. Despre combinațiile acestor energii noi am mai scris în revistă, dar subiectul este vast și acum ne vom referi la felul în care putem stabili, dincolo de aparențe, ce fel de mentalitate poate avea cineva. Pentru că multe ori ne înșelăm în privința multor astfel de aspecte.

Ați putea înțelege de exemplu că preferința pentru un anume gust determină mentalitatea persoanei? Sau că atitudinea din limbajul nonverbal indică de asemenea mentalitatea persoanei? Așa cum cele trei aspecte – vata, kapha și pitta – corespund celor 5 elemente – apa, focul, aerul, pământul și etericul, la fel sattva, rajas și tamas sunt relaționate cu cele 5 elemente. Deci conexiunea lor în noi înșine există oricum. Astfel, Etericul – mediul prin care se propaga sunetul – are subordonat auzul. Aerului îi este subordonat simțul tactil (simțul pipăitului), al cărui organ este pielea. Elementul Foc – care se manifesta ca lumină, căldura, culoare – are subordonat simțul văzului. Iar ochii, organul vederii, îndrumă mersul, având astfel o anumită legătură cu picioarele. Prin urmare, focul se află în legătură și cu mersul, și cu picioarele. Apa are subordonat gustul și organul corespunzător, limba. Fără apă, dacă e uscată, limba nu simte gustul.
Elementului Pământ îi e subordonat mirosul, al cărui organ de simț este nasul, deci are legătură cu respirația.

Să luăm acum o persoană la întâmplare, mergând pe premiza că gustul se află în relație cu mentalitatea: 7.05.1977.

Conform hărții natale, are 5 părți de Foc, 4 părți de Pământ, 4 părți de Aer și 2 părți de Apă. Se pare că predomină Focul, care ca și gust se încadrează la categoria alimentelor cu gust sărat, acru și picant. Iată că din prima avem o imagine a mentalității persoanei. Și ca să aveți o imagine mai clară, iată și clasificarea elementelor după gust:

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Următorul episod<< Ayurveda și profesia

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?