Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart

Prostia nu înseamnă doar lipsa de cunoaştere, ci se referă şi la acea atitudine premeditată de a face rău fără a se gândi la consecinţele propriilor acţiuni asupra altora.

Începem cu acest număr al revistei o serie foarte interesantă a proverbelor româneşti, pe care le vom tâlcui – atenţie, nu le vom explica, ci tâlcuideoarece ele se bazează în enunţurile lor pe adevăruri manifestate constant la fel de-a lungul miilor de ani.

Altfel spus proverbele sunt nişte axiome ale înţelepciunii strămoşilor noştri, cu toate că multe alte naţiuni au şi ele proverbele lor, dar parcă ale noastre sunt mai multe şi mult mai vechi.

Desigur că proverbele noastre, fiind atât de multe şi atât de pline de o profundă înţelepciune, a fost dificil să mă decid cu care din ele să încep.

Dar având în vedere situaţia socială din România, am ales următorul proverb care se potriveşte cu starea de lucruri actuală: „Când râde prostul, înțeleptul suspină”

Haideţi să vedem ce vrea să spună acest proverb.

Este uşor de înţeles că în vechile comunităţi geto-dace, pentru că anumite chestii specific umane existau şi atunci ca şi acum, erau bine observate atitudinile unora care probabil duceau o viaţă fără prea multă învăţătură sau fără suficientă experienţă de viaţă. Şi dacă ne uităm astăzi la societatea umană, indiferent că e cea românească sau oricare alta din lume, tipicăriile indivizilor umani se manifestă la fel.

Cu alte cuvinte, ne-am modernizat, dar continuăm să manifestăm aceleaşi metehne moştenite genetic din generaţie în generaţie.

Dar ce-o-nsemna oare Când râde prostul…?

CONȚINUT DEDICAT ABONAȚILOR

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?