Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart

Gândiți-vă la această zicătoare pentru a putea evalua posibilitățile pe care le aveți, și mai ales dacă va fi realizabil ceea ce vreți să îndepliniți.

Iaca poznă și cu oul ăsta! Stai și cugeți la zicătorile strămoșești și te miri de unde au scos așa ceva! Pe bune! Este o zicătoare foarte șmecheră!

Ce vrea să spună „când va sta oul în cui”…? Asta parcă seamănă cu aia cu porcu’ care o zbura când o zbura. Este o zicătoare care cu certitudine se referă la chestiuni și situații ce par imposibile. Și dacă nu credeți, ori dacă unii aveți impresia că este doar o zicătoare aruncată așa la plezneală de către strămoșii noștri, poate doar pentru a se amuza, atunci vă spun să faceți următoarea încercare. Pe care și eu am văzut-o mai demult și mi se părea de neconceput așa ceva. Asta apropo de ouă. Luați un ou și puneți-l în palmă astfel încât vârful său să fie în centrul palmei, și străduiți-vă să-l spargeți strângând palma. Vă asigur că spre surprinderea voastră, nu o să-l puteți sparge. În schimb, dacă-l ciocniți cu vârful de suprafața mesei, vârful i se va sparge. Ce ciudățenie și oul ăsta, așa-i? 

Zicătoarea asta vrea să zică ceva legat de pretențiile omului în general, dar și referitor la ce fac cei răi ori mai puțin buni, atunci când se văd cu sacii în căruță și vor ceva mai mult decât li se cuvine. De exemplu, putem observa cum în societatea noastră unii și alții, care înainte vreme erau oameni obișnuiți, s-au băgat pe ici-pe colo pe la locuri și funcții destul de importante, în încercarea de a aduna averi cât mai mari, ori de a ajunge în posturi de unde, văzându-se mari și tari, să taie ei și să spânzure, vorba aia, că doar le permite funcția și banu’. Dar cum face Dumnezeu de-i face de râs mai târziu, prin diferite împrejurări în care astfel de personaje ajung, cu toate strădaniile lor de a deveni mici dumnezei care să dicteze absolut tot după bunul lor plac, tot nu reușesc să-și atingă scopurile lor, cel puțin nu până la capăt și nu toate. Și astfel putem spune că intențiile lor s-ar putea realiza pe deplin, toate și așa cum vor ei, când va sta oul în cui. Căci indiferent cum vrei să pui oul, chiar și pe capul acela ceva mai lat al cuiului, oul tot nu va sta. De ce? Pentru că suprafața sa este curbă, indiferent în ce poziție îl pui. Și din acest motiv oul nu are cum sa poartă sta pe o suprafață atât de mică precum vârful unui cui. Poate doar dacă-l înfigi, dar atunci îi spargi coaja și nu mai este întreg.

Astfel ori de câte ori vreți să realizați ceva pentru voi sau pentru alții, gândiți-vă la această zicătoare pentru a putea evalua posibilitățile pe care le aveți, și mai ales dacă va fi realizabil ceea ce vreți să îndepliniți. De asemenea asta este valabil și pentru mai marii zilei, fie de la noi, fie din oricare altă țară, care-și propun planuri mărețe de cucerite, de subjugare, de sclavizare a altora pe diferite criterii. Doar sporadic își ating țelurile asemenea personaje, și referindu-ne la inițiativele și intențiile lor, care în mare parte sunt negative și nu sunt favorabile națiunilor lumii în general, putem spune foarte simplu că ei vor domina complet lumea, așa cum este și agenda lor ocultă, când va sta oul în cui. Adică niciodată, deși ei se pot strădui să pună oul pe vârful cuiului, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Ori să pună oul pe vârful cuiului și să-l țină cu mâna, ceea ce nu se pune pentru că este incorect din punct de vedere al zicătorii.

Așadar dragii mei, luați aminte la ce face oul, că s-ar putea să avem multe de învățat de la el. Vorba aceea, învață oul pe găină…        

Articolul precedentCauzele spirituale ale bolilor – Afecțiunile neuronale
Articolul următorMisterele Pământului – Scutul Termic (I)
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile