Cardamomul – ingredientul unei vieţi împlinite
© CC0 / Pixabay

Cardamomul face parte din aceeaşi familie ca şi ghimbirul şi tocmai de aceea are proprietăţi curative extraordinare ce pot fi de mare folos atunci când starea noastră de sănătate este dezechilibrată.

Unul dintre cele mai vechi condimente din lume, cardamomul sau cardamonul cum mai este numit uneori este o plantă originară din zona Asiei de Sud, cu tulpini în formă de teacă.

Planta care produce seminţele de cardamom creşte în India, Nepal, Pakistan, Indonezia, Bangladesh şi Bhutan. Locul său de origine este India şi în Europa a fost adus de către Normanzii Franţei secolului XI, cu mare probabilitate folosind celebrul Drum al Mătăsii care lega Asia de Europa. Se ştie că europenii Evului Mediu desfăşurau un bogat negoţ cu caravanele ce veneau de pe Drumul Mătăsii, oferind în schimbul mirodeniilor tot felul de alte lucruri.

Vom enumera doar câteva aspecte, cele mai importante, din această perspectivă pentru a vedea la ce este bun cardamomul. Haideţi să vedem ce conţine pentru a vă face o idee despre eficacitatea sa în combaterea multor dezechilibre.

În primul rând este un condiment ideal pentru toţi cei care doresc să nu depăşească un anumit prag de greutate corporală, numărul de calorii conţinut de cardamom fiind de doar 311.

În componenţa sa se găsesc grăsimi naturale saturate 3%,  sodiu 18 miligrame, potasiu – care este foarte bun pentru metabolismul celular – 1,119 miligrame adică un procent de 31%, carbohidraţi 68 de grame respectiv 22% din care fibre vegetale necesare sănătăţii 28 de grame, ceea ce la 100 de grame de cardamom asta înseamnă un procent de 112% necesar zilnic deci acoperă complet necesarul de fibre în alimentaţie.

Apoi mai găsim în el proteine în procent de 11%, vitamina C în procent de 35%, vitamina B6 în procent de 10%, calciu 38%, fier – necesar împotriva anemiilor de orice fel – 77% deci un procent foarte bun, magneziu care este recomandat contra oricăror dereglări ale sistemului cardiac – 57%, iar dacă ne referim la colesterol acesta este 0 în componenţa cardamomului.

Deci acest condiment este chiar necesar pentru buna stare de sănătate pentru oricare dintre noi.

Datorită acestor componente cardamomul poate fi folosit la orice fel de mâncare, dar şi la reţetele de preparare a prăjiturilor de casă sau a celor de patiserie, deoarece are un gust excelent.

Cardamomul fiind de două soiuri, aroma sa este de două feluri. Una este uşor lămâioasă fiind a speciei de cardamom verde, în timp ce soiul negru are o aromă mai intensă şi proaspătă incluzând o uşoară urmă de camfor, despre care se ştie că este un excelent dezinfectant natural.

La ce e bun cardamomul din perspectiva sănătăţii?

Să enumerăm aspectele acestea referitor la dezechilibre, mai ales că suntem în  sezonul rece şi frigul – dar şi vara când bem rece – poate să ne afecteze cu răceală, gripă, guturai, reumatism etc.

Condimentul este foarte bun în cazul combaterii celor menţionate anterior la care se adaugă durerile de gât cauzate de viroze, tusea şi bronşita.

De asemenea este foarte bun pentru toate tipurile de tulburări digestive, îmbunătăţind tranzitul digestiv şi creşte apetitul.

Calculii biliari şi renali sunt practic eliminaţi dacă urmaţi o cură cu cardamom sub formă de seminţe crude consumate zilnic sau sub formă de ceai.

Mai adăugăm la acestea combaterea infecţiilor gingivale şi a altor infecţii care pot apare în organism, are proprietăţi antioxidante intense care menţin tonusul tineresc, ajută sistemul nervos să-şi menţină funcţia la parametri optimi, ajută la circulaţia sanguină pulmonară, combate ulcerele bucale, infecţiile tractului urinar, în cazul bărbaţilor elimină impotenţa, fiind excelent pentru ameliorarea stării afective şi nu în ultimul rând combate celulele canceroase distrugându-le efectiv.

De asemenea reglează deci stabilizează tensiunea arterială în cote normale dacă avem hipertensiune.

Cardamomul poate fi adăugat la cafea oferindu-i o aromă excepţională.

Este un puternic detoxifiant şi de aceea vă recomandăm acest condiment pentru o viaţă sănătoasă, echilibrată şi împlinită.

Cardamomul îl puteţi găsi la orice magazin de produse naturiste.

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile