Cât de importante sunt cărţile
© Voy / Bigstock

Studiile efectuate în multe ţări de-a lungul ultimelor două decenii au pus în evidenţă faptul că lipsa cititului unei cărţi poate duce la devieri comportamentale.

În societatea noastră modernă, plină de tot felul de gadgeturi care mai de care mai sofisticate şi care prind mintea în tot soiul de chichiţe uneori amuzante, alteori obsesive, cărţilor li se face o concurenţă tot mai mare de către telefoanele mobile şi tablete, obiecte care pot fi luate la purtător oriunde.

Dincolo de utilitatea demonstrată a telefoanelor şi tabletelor, aceste instrumente moderne de stocare şi redare a informaţiilor au vulnerabilităţile lor. Dat fiind faptul că sunt dependente de curentul electric din bateriile care sunt periodic reîncărcate, mai prezintă vulnerabilităţi şi datorită conectării la reţeaua internetului, şi dacă dacă nu ai instalat un antivirus pe telefon sau pe tabletă, rişti ca instrumentul să fie afectat de tot felul de viruşi şi alte programe spion care-ţi pot bloca telefonul sau tableta.

Chiar şi cu o cartelă reîncărcabilă, trebuie să plăteşti lunar câţiva euro – echivalent în lei – ca să poţi să ai acces la internet. Desigur cine are computer acasă şi este abonat la o firmă de furnizare servicii de internet poate naviga fără probleme pe reţeaua virtuală. Mulţi au ajuns să citească o grămadă de cărţi descărcate de pe internet, sub formă scanată sau în diferite formate, şi stau în faţa calculatorului pentru a citi lectura preferată.

Acest stadiu este unul nou, în care fiinţa umană nu bagă de seamă totuşi că naturaleţea sa dispare treptat, mentalul prin intelect fiind dezvoltat în mod exagerat în defavoarea sufletului şi emoţiilor. Cu mouse-ul aproape permanent care dirijează tot ce facem noi pe calculator, ne dispar o serie de elemente ce ţin de percepţia noastră psihică.

Studiile efectuate în multe ţări de-a lungul ultimelor două decenii au pus în evidenţă faptul că lipsa cititului unei cărţi poate duce la devieri comportamentale, cum sunt de exemplu adolescenţii care toată ziua se joacă pe calculator cu tot felul de jocuri video care acaparează mintea.

Deosebirea dintre cărţi şi computer este că pentru carte trebuie să plăteşti doar o dată şi o ai toată viaţa. Desigur, şi într-un caz, şi în celălalt omul stă pe un scaun sau pe un fotoliu, dar cum spuneam percepţiile noastre rafinate şi subtile dau semnale către creier într-un mod distinct.

De exemplu, când stăm la calculator, avem tendinţa fără să ne dăm seama de a slăbi verticalitatea coloanei vertebrale, iar asta duce în timp la deformarea altor componente anatomice, şi de aici la dezechilibrul funcţional al organelor anatomice. Pe când o carte când o citim, preferăm să ne aşezăm cât mai comod în fotoliu, care cuprinde partea din spate şi uneori laterală a corpului, dându-se o senzaţie clară de confort şi siguranţă. Pentru că una dintre senzaţiile fundamentale ale fiinţei umane, dobândită pe timpul celor nouă luni de sarcină, este aceea de a se simţi protejată din trei părţi, aşa cum ne aflăm fiecare dintre noi în pântecul matern, când ni se imprimă în genetic toate aceste senzaţii.

Atunci când ne aşezăm în fotoliu şi citim o carte captivantă, la nivelul creierului sunt secretaţi hormoni ai confortului psihic, cum e dopamina de exemplu.

În plus ţinem efectiv în mâini acea carte, iar acest simplu contact receptat de senzorii nervoşi din degete e transmis la creier. Omului îi place instinctiv să ţină ceva în mâini, ca un fel de dat ancestral care-i oferă starea de siguranţă că aparţine de Ceva.

De asemenea hârtia care provine din lemnul copacilor poartă încă în ea, la un anumit nivel atomic, un tip de energie care interacţionează cu noi. De multe ori am auzit şi văzut prin filme expresia „sufletul cărţii”. Da, cărţile mai ales cele scrise măiestrit, cum au fost de exemplu cele ale lui Jules Verne, Arthur C. Clark, Isaac Asimov, Dostoievsky, Mark Twain şi mulţi alţi corifei ai literaturii universale, poartă în ele această magie psihică transmisă prin subiectul povestit de la autor către cititori.

Cartea este instrumentul magic prin care sufletul omului poate face legătura cu alte lumi, paralele sau din alte spaţii… În timp ce computerul este o prelungire a mentalului, cartea este o prelungire a sufletului…

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile