Există două categorii de emisiuni la care invitații vorbesc foarte mult: show-bizz-urile și talk-show-urile.
Lumea noastră modernă își trage obârșia din societatea veche a secolelor anterioare, într-o vreme când regatele și imperiile Europei se războiau între ele pentru supremație comercială. Astfel în acele secole când începeau să se formeze statele ca formațiuni, pătura de jos a populației observa și înțelegea mai multe decât credeau mai marii zilei, în acest fel născându-se foarte multe zicători, inclusiv la noi în România.
Pentru că noi românii ca poziție geografică ne aflăm la confluența multor culturi, pe teritoriul nostru coexistând cultura arabă-bizantină cu cea slavonă, greacă și vest-europeană, aici la noi s-a format un veritabil creuzet al expresiilor sub forma zicătorilor, bazate pe ceea ce a existat și încă există. Doar că în secolul 21… aceiași actori – oamenii – în haine moderne. Așa că una dintre zicători este despre bani și vorbărie. Multă vorbărie. Dacă ați văzut mai ales după Revoluție, și la noi s-a trecut treptat la dezvoltarea segmentelor societății, astfel încât unele dintre acestea, cum este de exemplu cel al emisiunilor de televiziune, au ajuns adevărate zone unde toată ziua se vorbește despre orice, mai puțin despre spiritualitate și evoluție. Cică sunt emisiuni cu tematici diferite, pe parcursul zilei, la posturile de televiziune respective, și mă refer aici îndeosebi la cele românești. Dacă vă veți uita cu atenție, există două categorii de emisiuni la care invitații vorbesc foarte mult: show-bizz-urile și talk-show-urile. La prima categorie tot felul de vedete invitate vorbesc mult, doar ca să-și acopere în realitate goliciunea spirituală, lipsa lor de evoluție, etalând în schimb haine și bijuterii scumpe, vorbind pompos uneori, în încercarea de a demonstra cât de „deștepte” sunt ele, aceste personaje care se laudă cu lucruri mărunte. Și unele dintre aceste vedete sunt milionare în euro, la fel ca alți invitați de pe la emisiunile cu iz politic și social, de teapa miniștrilor sau a directorilor din cine știe ce minister, care și ăia se afișează cu o închipuită inteligență superioară în fața telespectatorilor. De asemenea sunt invitați uneori la emisiunile cu caracter politic și oameni de afaceri, care-și dau ei cu părerea despre situația din România. Și vorbesc, și discută, și comentează, de zici că-s mai deștepți decât ăia de la NASA sau de la celebra universitate Oxford!
Asemenea oameni, care au mulți bani, nu realizează că pe cât de mulți bani au, pe atât de mult subconștientul lor cere să se afirme. Și cum o fac? Prin vorbăraie interminabilă, că dacă n-ar avea durata limitată asemenea emisiuni, ar vorbi acolo o zi întreagă! Dacă ați putut observa, prin comparație cu asemenea chestiuni, că omul obișnuit care nu deține averi și poziții importante în societate, este de felul său tăcut și cumpătat, vorbește doar atât cât este necesar. Nu contează că vorbește acasă în familie, ori cu vecinul sau cu prietenii, omul obișnuit vorbește atât cât este necesar. În rest tace și-și vede de treabă. În schimb, vedetele de orice fel… trebuie să turuie, fără să înțeleagă faptul că devin ridicole la un moment dat astfel de personaje care au adunat bani cu japca. Probabil că în sinea lor au impresia că având mulți bani și fiind vedete, asta le dă dreptul să acapareze atenția oricui, doar pentru a fi în centrul atenției! Și partea proastă în toată chestiunea asta este că deja majoritatea populației de la noi a devenit dependentă de asemenea bâlciuri jenante și care se dovedesc a fi sub nivelul decenței și al inteligenței de tip mediu.
Așa că dragii mei, parafrazând o altă zicătoare – „Mult ai, mult cheltui”, putem spune că „Mult ai, mult trăncănești”. Și cum mai spune o altă vorbă din bătrâni, că ce-i mult îl strică pe om de cap, să fim mulțumiți în primul rând cu noi înșine, indiferent cât avem și ce facem. Astfel vom trăi echilibrat și vom avea satisfacția unei vieți frumoase.