A.I. sau n-A.I.?
Trăim deja într-o epocă în care tehnologia practic invadează toate domeniile de activitate. Aproape că nu mai există domeniu profesional în care computerele, de exemplu, să nu fie prezente. Fie pentru gestionarea personalului ca număr de angajaţi, fie pentru baze de date operaţionale, ori orice altceva care include factorul numeral şi social, computerul a devenit instrumentul prin care viitorul civilizaţiei umane este modelat pas cu pas.
La ora actuală tehnologia şi microelectronica au ajuns la nivele de performanţă uluitoare, şi dacă ne gândim că astfel de aspecte sunt de abia la început, gândiţi-vă peste vreo 3-4 decenii unde vor ajunge ştiinţa şi tehnologia ca domenii de graniţă.
Practic, începând cu 2010 noi am intrat într-un fel de „epocă a SF-ului”, lăsând la o parte tehnologia efectelor speciale din filmele ştiinţifico-fantastice.
Oricum viitorul omenirii va tinde către o dezvoltare bazată pe conceptul ştiinţă cu conştiinţă şi din acest punct de vedere putem aborda subiectul prezentului articol descriind o răscruce de care noi, ca civilizaţie inteligentă, ne apropiem foarte repede.
Este clar că în următorii 50 de ani în multe domenii ale industriei planetare oamenii vor fi înlocuiţi de către roboţi, nu doar în activităţile riscante cum ar fi mineritul, metalurgia sau cercetarea nucleară, ci şi în alte domenii cum ar fi personalul hotelier, cel folosit la tot felul de protocoale în multe domenii de activitate etc.
Însă aici avem de-a face cu un aspect care la prima vedere deşi poate părea banal sau lipsit de pericole, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat s-ar putea transforma într-o adevărată problemă la nivel planetar.
Şi ca să vă ofer un exemplu despre ceea ce s-ar putea petrece în viitor, vă redau rezumativ scenariul unui serial SF care rulează acum în toamna acestui an, cu titlul Westworld – Lumea vestului. Într-un viitor apropiat o companie americană amenajează într-o regiune a fostului Vest sălbatic un model de oraş în care gazdele sunt roboţi androizi cu aspect uman capabili prin programare să reproducă toate gesturile umane.
Îmbrăcaţi cu haine şi având programate tot felul de modele de interacţiune între ei, aceşti androizi – barmani, cowboy, bandiţi, fierari, şeriful, bancherul etc – joacă roluri diferite spre satisfacţia celor ce plătesc sume mari pentru a veni într-o asemenea locaţie spre a vedea cum se trăia pe vremea Vestului sălbatic, amestecându-se cu androizii. Aceştia, costumaţi în personajele acelui oraş din Vestul sălbatic, sunt zilnic verificaţi, daaaar… ce să vezi?