Felul în care ființa umană resimte trăirea conflictelor interioare vis-à-vis de problemele familiale, profesionale sau ale societății conduce la transformarea zahărului din organism în colesterol.
Colesterolul – substanță care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În natură, el se găsește îndeosebi în alimentele de natură vegetală (ex.: semințe, uleiuri, fructe oleaginoase).
Moleculele de colesterol sunt sintetizate de către ficat, sunt insolubile în apă și sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine. Acestea din urmă, în funcție de densitate, sunt clasificate astfel: VLDL – Very Low Density Lipoprotein, LDL – Low Density Lipoprotein, IDL – Intermediate Density Lipoprotein și HDL – High Density Lipoprotein. Drept urmare, un nivel scăzut de lipoproteine conduce la un exces de colesterol; ca atare, are loc transportul grăsimilor de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge, unde se depozitează și provoacă diferite boli asociate sistemului circular și cardiovascular.