Timp estimat de citire: 3 minute

În funcție de modul în care s-a dezvoltat scolioza, înțelegem emoțiile și durerea sufletească a copilului, natura conflictului care a cauzat problema.

Scolioza este deformarea coloanei vertebrale și poate lua forme foarte grave. Ea afectează îndeosebi copii în perioada de creștere și încetează imediat după pubertate.

Etapa de creștere a unui copil caracterizează călătoria cestuia către lumea adulților. Creșterea fizică se realizează îndeosebi la nivelul coloanei vertebrale, care se dezvoltă între două axe clar definite: cea a bazinului și a cea a umerilor. Fenomenul scoliozei este caracterizat printr-o coloană care crește între acești doi poli în condițiile în care aceștia rămân la o distanță egală unul de celălalt. Umerii și bazinul sunt repere spațiale inconștiente pe care le are copilul în legătură cu „locul” său și cu cel al părinților săi reali sau simbolici (profesori, îngrijitori, tutori, mentori etc.). Dacă lumea adulților nu îl satisface pe copil, dorința sa de a-și pune în mișcare propriile repere pentru a li se alătura dispare, iar copilul refuză să se integreze în această lume care nu îl atrage deloc. El optează în mod inconștient să rămână în lumea copilăriei, care îl satisface mai mult. În acest scop el își fixează reperele exterioare ale creșterii sale, cele pe care le poate „vedea” și măsura. Prin urmare, linia umerilor și cea a bazinului rămân neschimbate și păstrează același diferențial. Cu toate acestea coloana vertebrală continuă să crească, fiind obligată să se înscrie însă între aceste două puncte fixe. Atunci când criza este gravă, se spune că scolioza este „inflamată”.

În funcție de modul în care s-a dezvoltat scolioza, înțelegem emoțiile și durerea sufletească a copilului, natura conflictului care a cauzat problema. Astfel, dacă scolioza se manifestă printr-o aplecare în față ni de dezvăluie un conflict de auto-devalorizare în legătură cu tatăl copilului. Dacă apare cocoașa, este semn că individul privește spre pământ și se simte fără valoare în fața mamei sale. În ambele cazuri, este foarte posibil ca tatăl să fi fost absent din casă, să fi murit, să fi plecat în străinătate ori cuplul să fi divorțat, având drept consecință creșterea copilului de mamă sau bunică. Ori, tatăl a fost foarte dur cu copilul, nu i-a oferit afecțiune, recunoaștere, respect, nu l-a susținut în planurile și dorințele sale. Drept consecință, copilul a preferat mai mult prezența mamei. Similar se întâmplă și dacă coloana este curbată mult spre înainte. Copilul privește mult spre cer, caută un reper sau modele masculine la care să se raporteze. Dacă înclinarea coloanei este în dreptul șoldurilor, copilul a suferit mult după mamă. Fie aceasta nu a putut fi prezentă în viața lui, fie aceasta nu l-a susținut sau nu a crezut în dorințele și planurile de viitor ale copilului. Dacă coloana este înclinată sau curbată într-o parte, spre stânga sau dreapta, este semn că respectivul copil se simte inferior celorlalți membri ai neamului său (ex.: frați, surori, verișori etc.). Se simte sau chiar a fost neglijat, dat la o parte, comparat cu alții, exclus din familie.

Văzând cum ceilalți membri din familie se comportă cu el, copilul adeseori și-a zis: Pentru a face posibilă existența celorlalți, mă refuz pe mine însămi, mă pun pe mine de-o parte!; sau Nu valorez la fel de mult la X sau Y! Sora mea mai mică de 2ani ia toată atenția, pe mine nimeni nu mă bagă în seamă! Ea mi-a luat locul în inimile părinților mei!; Nu mai sunt în grațiile părinților mei pentru că am luat note mici la matematică!; sau Este periculos pentru mine să rămân în aceeași încăpere cu părinții mei, ei se ceartă mereu din cauza mea și sunt constrâns să aleg în permanență între mama și tata. Sau: părinții locuiesc separat și mereu trebuie să aleg cu cine îmi petrec săptămâna care urmează. Sau: Dorm cu mama / tata / sora / fratele meu, aș fi vrut să dorm în patul meu / camera mea. Vreau să fiu lăsat să fiu eu!

Scolioza se oprește la sfârșitul pubertății. Pubertatea este perioada în care copilul își stabilește emoțiile în raport cu lumea exterioară, verificându-și capacitatea de a-și găsi locul în aceasta, de a se face iubit și recunoscut de ea. Dacă și-a găsit acest loc, el nu mai simte nevoia să își fixeze reperele și își poate reîncepe creșterea. De asemenea, scolioza mai apare la acele persoane a căror membri ai familiei suferă deja de sciatică.

Următorul episod<< Conștientizarea gândurilor și emoțiilor din spatele bolilor – Răceala (XIII)
Articolul precedentAstrologie – Punctele Arabice
Articolul următorSuflul Creației
Colaborator revista "COSMOS", cercetător și manager la "Arta în Carpați". Suntem ceea ce iubim, suntem ceea ce credem, suntem ceea ce învățăm, suntem ceea ce dăruim.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile