Ceea ce este azi bine, peste o vreme poate deveni rău, și ce este sau pare azi ceva bun, cândva va deveni ceva urât și rău.
Istoria lumii noastre este mult prea plină de evenimente care au marcat conștiința colectivă a omenirii într-un mod dramatic. De-a lungul existenței actualei civilizații s-au derulat mii de războaie mai mici sau mai mari, care au ținut aproape permanent în tensiune felul în care națiile lumii au interacționat între ele.
De multe ori ni se întâmplă în viață lucruri pe care ni le dorim să nu fi apărut vreodată în calea noastră, dar destinul este așa cum este pentru fiecare și n-avem încotro. Uneori mulți oameni își pun problema „ce bine ar fi fost dacă n-aș fi existat în vremea asta… ”sau„… poate ar fi fost bine să nu mă fi născut…” și evident multe altele de acest fel, pe care mintea noastră le născocește atunci când avem în față probleme și situații neplăcute cu care ne confruntăm. De aceea este atât de important să ne facem măcar o dată pe săptămână câte o introspecție din asta, în care să ne analizăm modul de gândire.
Dar dincolo de asta haideți să vedem cum ar fi o asemenea chestie la nivel mondial. Să ne imaginăm puțin cum ar fi fost lumea „dacă…”, în eventualitatea că poate viața fiecăruia dintre noi ar fi fost altfel, și nu numai această existență din secolele 20-21, ci și poate alte vieți anterioare.
Ce-ar fi fost dacă Atlantida nu ar fi fost cuprinsă de lăcomia celor care au slujit răul? Poate că imperiul atlant ar fi prosperat mult și bine și acestuia i-ar fi urmat prin milenii o civilizație plină de armonie, echilibru și iubire. Magia și tehnologia atlantă ar fi cunoscut nivele incredibile de dezvoltare până în vremea noastră, nu ar fi existat lucruri rele în lume și toți ar fi trăit fericiți, fără suita de războaie cunoscute de-a lungul vremurilor.
Ce-ar fi fost dacă nici un imperiu – nici cel mongol, nici cel persan, nici cel roman, nici cel otoman și nici un alt imperiu – nu ar fi existat? Lumea ar fi fost liberă de acei tirani dornici de cucerire, de faimă și de preamărire așa cum au fost consemnate în istoria scrisă a lumii. Nero, Genghis Han, Cezar, Traian, Alexandru cel Mare, sultanii turci, Napoleon, poate Hitler, Stalin și alții ca ei, dacă n-ar fi existat, și mulți alți „nebuni” care au crezut că pot cuceri ei lumea-ntreagă, ce-ar fi fost dacă toți aceștia n-ar fi existat? Omenirea ar fi fost cu adevărat liberă de „microbul” tiraniei.
Ce-ar fi fost dacă piramidele din Egipt n-ar fi fost construite? Ele au un rost anume, și dacă au fost construite în acele vremuri, este clar că ele au un rost anume, așa cum ați citit în revistă în numere anterioare. Ele se află plasate exact în centrul de greutate al planetei și ancorează energii subtile care mențin viul pe planetă. Poate că dacă n-ar fi fost construite civilizația egipteană n-ar fi existat și o parte a lumii n-ar fi fost influențată de cultura și spiritualitatea vechilor egipteni.
Ce-ar fi fost dacă n-ar fi existat Eratostene, celebrul matematician, geograf și astronom al Antichității grecești, care la vremea sa a reușit să calculeze cu o precizie de aproape 100% – deci fără nici un fel de instrument! – diametrul Pământului? Desigur veți spune că dacă nu ar fi aflat el, s-ar fi găsit un altul să descopere asta. Da, dar fără instrumente?? Poate că astronomia ar fi fost mult întârziată în descoperirile sale dacă Eratostene nu ar fi găsit formula, drept pentru care un alt faimos grec – Arhimede – l-a admirat foarte mult. Ce ar fi fost dacă Pitagora nu ar fi existat vreodată pentru a ne oferi celebra sa Teoremă? Poate că matematica și numerologia nu s-ar fi dezvoltat la timp așa s-au petrecut lucrurile și civilizația umană nu s-ar fi dezvoltat corespunzător!
Ce-ar fi fost dacă n-ar fi existat de exemplu Războiul Troian, redat atât de epic de către Homer în Iliada? Căci dacă nu ar fi existat acest conflict între ahei – care nu erau greci la origine, ci au fost niște înaintași ai grecilor – și troieni – aceștia fiind o ramură a tracilor stabilită în zona Anatoliei, supraviețuitorii troieni conduși de Enea nu ar fi fost nevoiți să migreze către Peninsula Italică stabilind acolo primele forme ale unei noi organizări care 400 de ani mai târziu s-a transformat în prima formă de republică romană apărută în anul 753 înaintea erei noastre. Și dacă Roma și imperiul său n-ar fi existat vreodată, strămoșii noștri geto-dacii ar fi continuat să existe în zona carpatică, iar moștenirea lor ca spiritualitate și știință ni s-ar fi transmis nouă românilor până în ziua de azi! Iar Sarmisegetuza nu ar fi fost în veci cucerită prin trădare!
Ce-ar fi fost dacă n-ar fi existat nici unul dintre aceste evenimente care au dus la diferite etape în evoluția civilizației umane, etape pline de conflicte și pierderi inutile de milioane de vieți omenești? Nici unul dintre acele aspecte negative ale liniei temporale nu s-ar fi manifestat, și din punctul acesta de vedere omenirea ar fi evoluat cu cât mai puține conflicte! Ce-ar fi fost dacă în locul lui Edison comisia aceea de brevete din Statele Unite l-ar fi ales pe Tesla? Azi întreaga civilizație umană ar fi beneficiat de energie liberă din plin, nu ar fi trebuit să plătească taxe și impozite către Stat – care este structura celor care dirijează Sistemul! – și nicăieri în lumea asta nu ar fi existat conflicte, deoarece resursele planetei erau împărțite egal pentru toți! Monopolul este acela care naște separarea și impozitele! Și ce-ar fi fost dacă monopolul n-ar fi existat vreodată pe acest Pământ? Noțiunea asta de monopol se traduce prin concentrarea puterii într-un singur centru, de unde se decide totul și este veche de pe vremea primelor forme de organizare a regatelor sau vechilor imperii.
Ce-ar fi fost dacă n-ar fi existat descoperirea și colonizarea Americii? Astăzi nu ar fi existat un „jandarm planetar” care să se bage oriunde pe planetă „în numele democrației” ca să facă ordine pe planetă și prin urmare situația politică a lumii nu ar fi fost atât de tensionată, cu atâtea animozități între state. Ce-ar fi fost dacă n-ar fi existat capitalismul, care așa cum a fost el totuși a permis dezvoltarea societății umane la un nivel pe care-l vedem azi, cu tot confortul și tehnologia la îndemână? Dacă acest capitalism – cu metehnele lui atroce care au afectat societatea – n-ar fi existat, atunci n-ar fi apărut nici socialismul ca doctrină și orânduire socială, ca opoziție și răspuns la „imoralul capitalism”, așa cum l-au considerat Lenin, Marx și Engels. Și o jumătate din societățile și națiunile Europei și Asiei n-ar fi suferit vreme de 73 de ani cât a durat această orânduire care a adus numai rele!
Și am putea pune nenumărate astfel de „Ce-ar fi fost dacă…?”, jonglând mereu cu schimbarea multor aspecte ale istoriei lumii și a liniei sale temporale cu succesiunea de evenimente petrecute. Dar… dragii mei… Toate acestea au existat! Și au trebuit să existe tocmai pentru ca din „motorul” tuturor acestor dualități – care în majoritatea lor au fost situații denaturate ale condiției umane în ansamblul ei – omenirea să poată învăța încet-încet ce este binele, și ce este răul, să capete discernământ și să poată lua propriile decizii în urma experienței căpătate, de la nivel de individ până la națiuni. Căci ce este azi bine, peste o vreme poate deveni rău, și ce este sau pare azi ceva bun, cândva va deveni ceva urât și rău. Și din jocul tuturor acestor dualități avem de învățat a ne ridica treptat deasupra lor, depășind dualismul ca și mentalitate, atitudine și comportament. Doar atunci vom deveni ceea ce Creatorul a proiectat pentru noi să fim.