Acest circuit este dependent de mişcarea planetelor, de ritmurile naturii, de evoluţia Pământului, de legile subtile care guvernează Întregul, Creaţia.

Orice om care începe drumul propriei vindecări trebuie să înţeleagă noțiuni de bază despre cum funcționează organismul său, ce anume stă în spatele vieții lui și ce-l face să se refacă şi să evolueze mai bine.

Am înţeles că una dintre cele mai mari destabilizări vin din nerespectarea ritmului circadian. Există un ciclu de 24 de ore, care include asimilarea și distribuirea nutrienților din aer, apă și alimente, eliminarea a ceea ce organismul n-a putut face (prin transpiraţie, defecaţie, urină) odihnă şi refacerea celulelor, organelor şi ţesuturilor. Acest circuit este dependent de mişcarea planetelor, de ritmurile naturii, de evoluţia Pământului, de legile subtile care guvernează Întregul, Creaţia.

Acest lucru se numește ritm circadian şi înseamnă să trăiești în concordanță, în armonie, cu legile naturii, ale sufletului, ale spiritului, ale legilor divine.

Un om care îl respectă, măcar la un nivel de începător, poate să procedeze cam în felul următor, cu specificația că suntem totuși unici și avem caracteristici diferite de manifestare, de la caz la caz. Dimineaţa, când apare lumina naturală, să ne sculăm din somn, pentru a capta energia oferită de cortizol, hormonul eliberat de suprarenale. Acesta funcționează ca un ceas deşteptător. Este momentul să captăm cât mai mult din această energie, să deschidem geamul, chiar și iarna, şi să privim lumina. Între 5-7 este şi momentul de vârf al intestinului gros, aşa că este cel mai indicat moment pentru defecaţie. Ce nu se elimină se reîntoarce în circuit, adică în sânge și limfă pentru încă 24 de ore. Imaginaţi-vă un om constipat, sau care are ore aiurea de defecație, ce drum deschis are spre îmbolnăvire.

Între 7-9 stomacul îşi cere drepturile. Un mic dejun este necesar, întrucât energia acestui organ creşte în momentul asimilării hranei. Cantitatea de alimente dimineața este bine să fie mai mică, întrucât organismul este încă în faza de detoxifiere, de eliminare a toxinelor. Pentru cei grav bolnavi, prima masă este indicat să fie după ora 11.00.

Urmează alte două ore cu splina în prim plan, moment în care se asimilează perfect substanţe nutritive uşoare şi călduțe, în special ceaiuri de plante. Splinei nu-i place recele, întrucât rolul ei este de încălzire şi transportare a sângelui nutritiv spre partea de sus a corpului.

Apoi vine la rând perechea inimă – intestin subțire, o reţea de organe de profunzime, comunicare, dar şi refacere. Putem lua masa de prânz în intervalul 12-14, este un bun moment de asimilare.

După-amiaza (15-19) este momentul de energie maximă pentru vezica urinară – rinichi, interval propice unor exerciții uşoare și hidratării. Rinichii au nevoie de lichide, aşa că o cană de apă sau ceai le reface pierderile şi le întărește energia.

Seara ar fi bine să copiem cât mai mult obiceiul găinilor. Sigur, nu putem merge la culcare, în special vara, de la 17-18, dar putem să o facem în intervalul 20-22, cu specificaţia că orele de până-n miezul nopţii sunt pentru refacerea creierului, iar cele de după miezul nopţii pentru odihnă şi refacerea organelor, în special a ficatului. Acesta are ora de vârf între 1.00 și 3.00 noaptea, atunci când majoritatea celor care au mâncat copios seara se trezesc din cauza pulsaţiilor ficatului.

Ca să se refacă şi să se regenereze, acest organ motor al corpului trebuie să muncească cât mai puțin cu asimilarea hranei și cât mai mult cu refacerea celulelor și sângelui. Persoanele cu ficatul sănătos se scoală dimineața odihniți și refăcuți, motivați și mulțumiți.

Ficatul are un spirit al lui, care ne oferă motivații, idealuri, scopuri. Și celelalte organe au în spate o structură spirituală, acel ceva ce le însuflețește și le dă maximum de energie. Acest echilibru vine din respectarea ritmurilor fine ale funcționării lor în raport cu ritmurile cosmice și naturale. Şi încă ceva. Eu respect, atât cât îmi permite societatea, ora anumitor lăcașuri spirituale. Acestea nu schimbă primăvara și toamna ceasurile, rămânând la aceeaşi oră, a cerului şi pământului.

Astfel, rugăciunea de la miezul nopţii, la fel şi orele slujbelor, nu se modifică niciodată în acele locuri, întrucât călugării şi alte persoane spirituale cunosc bine ritmurile circadiene şi importanţa lor pentru sănătate și evoluţie.

Articolul precedentLuciditatea
Articolul următorCorpul uman
Terapeut specializat în presopunctură, reflexoterapie, masaj somatic și radiestezie, Gabriel Socaciu a publicat două cărţi, Lucrarea şi Tămăduirea Interioară, care pot fi folosite ca instrumente de lucru pentru redobândirea sănătăţii.
5 3 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile