© Pixabay

La fel cum pot reinstala pe computer un alt Windows sau un program antivirus, la fel pot reinstala în minte un alt program, bazat pe alte concepții și alte convingeri.

Viața noastră cotidiană este plină de aspecte care mai mereu ne distrag atenția de la noi înșine. Obișnuințele care ni se formează – și multe dintre acestea sunt negative – pot determina cu timpul tot felul de dezechilibre, multe dintre ele generatoare de boală. De obicei majoritatea oamenilor nu observă aceste aspecte negative care li se instalează la nivelul minții, determinându-le comportamentul uzual de fiecare zi. Și ar trebui să stăm să ne gândim la astfel de chestiuni, care ne acaparează mentalitatea și comportamentul foarte mulți ani, încât la un moment dat ajungem să considerăm că acela e modul de viață care ni se potrivește. Iar când descoperim prin cine știe ce împrejurare fericită, că multe din cele pe care le-am trăit sunt bazate pe minciuni, iluzii sau aparențe, vrem să schimbăm mare parte din aceste lucruri neplăcute. Dar constatăm că deși învățăm niște tehnici în acest sens, schimbările propuse nu apar. Nici chiar după câteva luni. Și intrăm la idei spunându-ne dacă nu cumva până și așa ceva e o farsă. De ce se întâmplă asta?

Vechii maeștri spirituali ai Indiei au numit aceste obișnuințe „samskara”, adică niște trăiri și obiceiuri care prin repetarea lor s-au impregnat în caracterul și temperamentul nostru. Astfel chiar dacă vrem să schimbăm ceva în privința asta, la un moment dat ne trezim că reacționăm ca de obicei, deși în mintea noastră ne-am propus să reacționăm diferit. Și apare întrebarea: „De ce fac asta din nou?” sau „De ce nu pot să fac schimbarea?” Ei bine, sunt chiar aceste „samskare” care asemenea unui CD cu un program Windows pe el a care a fost instalat pe un computer, nu permit instalarea noilor reacții și comportamente. Asta este explicația la de ce tehnica însușită nu dă rezultatele așteptate.

Credeți că obiceiuri vechi de 20-30 de ani dispar în câteva luni sau într-un an de zile?

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

    
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile