Kristina Mihai
"Acum ceva ani, am învățat că ideal e să pictezi ce dorești să atragi în viața ta."
Timp estimat de citire: 9 minute

În urma mai multor ani de studiu efectuate în domeniul Terapiilor Complementare și Alternative, dar și a Terapiilor Holistice și Metafizice, cu practică alături de medici și terapeuți holistici, Kristina G. Mihai s-a orientat din 2017 către lumea Uleiurilor Eterice (uleiuri esențiale) și practicilor noii medicine germanice, continuând să exploreze tot mai în profunzime relația dintre arome, culori și sănătate. În interviul de mai jos veți găsi mai multe informații, cât și pe pagina ei de Facebook.

Absorbție informațională plăcută!


 • Bun găsit, Kristina! Pictură, machiaj și uleiuri esențiale… De unde pasiunile acestea combinate, care folosesc elementul comun al aspectului vizual?

Ah, ce întrebare simpatică. Poate nu este ceva evident, dar aceste 3 lucruri de care ați întrebat, s-au întrepătruns de-a lungul anilor foarte ușor. Unul dintre unchii mei este pictor de biserici, și la 11 ani am început să iau lecții de pictură în ulei, de la el. Mai târziu în viață, aveam să înteleg că machiajul este o altă formă de a picta, de a te juca cu culorile, și a-ți ridica vibrația. Cunoscând enorm de multe femei în ultimii 10-11 ani, și ascultându-le poveștile de viață, am căutat diferite căi de a le ajuta, emoțional mai ales. Am participat la multe cursuri de dezvoltare personală, pe parcursul câtorva ani buni, și nu am înțeles rolul lor cu adevărat, până nu am “accesat” și lumea plantelor, respectiv esența lor, uleiurile eterice. Empatia îmi este aliat principal. Înainte mă deranja, mă consuma, nu știam s-o gestionez, dar acum este Cheia de Aur.

 • Ce poți să ne spui despre uleiurile esențiale? La ce ne ajută ele?

Prima tendință de a răspunde la această întrebare este “la ce NU ne ajută?” Înainte de a ne ajuta pe noi, ele au “exersat” pe plante, deci au multă experiență în spate. Uleiurile esențiale sau eterice sunt substanțe vitale pentru viața unei plante, de aici numele de ESENȚIAL! Având capacitatea de a trece prin membranele plantelor, pereții celulari, uleiul esențial ajută la fixarea nutrienților și eliminarea toxinelor. Același lucru îl face și în corpul uman, oxigenând celule, țesuturi și eliberând toxine către exterior, având capacitatea de a susține procesul de curățare al organismului și de metale grele, din ficat, colon, plămâni, rinichi etc.

Uleiurile eterice sporesc abilitatea de absorbție a vitaminelor și altor nutrienți și se pot comporta ca niște neurotransmițători, hormoni, peptide sau enzime, asistând funcțiile organismului într-un mod inteligent și ajutând la restaurare sau echilibrare. Uleiurile esențiale posedă o inteligență homeostatică – ele mereu lucrează pe direcția restaurării și menținerii echilibrului și homeostazei, prima dată în plantele care le-au creat, și după în organismul celor care le folosesc.  

 • Există o corelație între uleiurile esențiale și corpurile subtile ale aurei? Există o legătură între corpul fizic și chakre? (notă: ca influență benefică pentru îmbunătățirea vieții pe mai multe planuri)

Da, cu siguranță există. Utilizarea uleiurilor esențiale pentru echilibrarea chakrelor este o practică cunoscută de mii de ani. Masajul, meditația cu ajutorul uleiurilor esențiale ne ajută să atingem o stare de relaxare profundă și astfel să putem accesa energia specifică fiecărei chakre. Uleiurile esențiale sunt în jurul nostru, majoritatea dintre noi am experimentat aroma energizantă a unei lămâi proaspăt stoarse sau calmul adus de mirosul unui buchet de lavandă. Ele sunt renumite pentru abilitatea de a promova focalizarea spirituală, de a spori claritatea mentală și de a echilibra starea emoțională, pentru proprietăți terapeutice benefice.

Pur și simplu inhalarea acestor uleiuri direct din flacon, frecarea între palme și inhalarea, fie difuzarea în aer, le permite să fie absorbite rapid în sânge și au efecte pozitive atât asupra minții cât și corpului.

Chakra 7 – Chakra coroanei: Sahasrara

 • Tămâia (Frankincense) – vom folosi acest ulei pentru echilibrarea chakrei și pentru conexiunea cu Divinitatea;
 • Ulei de Mellisa/Roiniță – acest ulei va fi folosit pentru a lumina și a dispersa negativitatea;

Chakra 6 – Chakra celui de-al treilea ochi: Ajna

 • Santal (Sandalwood) – vom folosi acest ulei pentru conectare cu conștiința superioară și claritate spirituală;
 • Clary Sage/Salvie – acest ulei va fi folosit pentru viziune, intuiție și claritate;

Chakra 5 – Chakra gâtului: Vishuddha 

 • Cypress/Chiparos – vom folosi acest ulei pentru fluxul energiei și adaptabilitate;
 • Ginger/ghimbir – acest ulei se va folosi pentru împuternicire și capabilitate; 
 • Lavanda – vom folosi uleiul de lavandă pentru o comunicare mai facilă; 

Chakra 4 – Chakra inimii: Anahata 

 • Rose/Trandafir – vom folosi acest ulei pentru dragoste Divină, empatie și sentiment de acceptare;
 • Thyme/cimbru – acest ulei va fi aplicat pentru iertare, toleranță și eliberare emoțională;
 • Geranium/muscată – acest ulei îl vom aplica pe zona chakrei 4 pentru iubire și încredere; 

Chakra 3 – Chakra plexului solar: Manipura

 • Coriander/Coriandru – vom folosi acest ulei pentru loialitate față de sine, integritate și unicitate;
 • Clove/Cuișoare – acest ulei va fi aplicat pentru limite personale clare, protecție și curaj;

Chakra 2 – Chacra sacrală: Swadisthana

 • Juniper berry/ienupăr – acest ulei va fi folosit pentru acceptarea de sine;
 • Bergamot – acest ulei va fi folosit pentru a ne simți confortabili în propria piele și pentru optimism;

Chakra 1 – Chakra rădăcină sau chakra de bază: Muladhara 

 • Smirna (Myrrh) – acest ulei este folosit pentru sentimentul de siguranță în această lume și pentru conectarea cu partea maternă; 
 • Patchouli – vom folosi acest ulei pentru împământare, conectare cu propriul corp și acceptare.
 •  Cum se prepară aceste uleiuri esențiale? Este alterată cumva esența plantelor în procesul de preparare?

Pentru a răspunde aici, voi intra în detalii despre cum se produce un ulei pur, cu grad terapeutic, restul fiind considerate false/alterate. În primul rând, e important ca planta din care este extras uleiul, să provină din sălbăticie sau o zona curată, retrasă, organică, în nici un caz de la marginea autostrăzii. Un alt aspect important este modul în care este extras – neapărat prin distilare la aburi, fără solvenți chimici, într-un proces lent, la o temperatură scăzută. Proprietățile terapeutice ale unui ulei esențial terapeutic au legătură directă cu modul de creștere, culegere, distilare și ambalare.

 • Știm că pe piață există uleiuri esențiale originale, dar și surogate, și au și diferite grade de concentrație. Cum le deosebim pe cele autentice de cele surogat?

Există mai multe moduri de a face diferența între un ulei pur, cu grad terapeutic și unul impur/alterat, printre care prețul, culoarea sticlei, numele latin al plantei etc. Spre exemplu, pentru producerea uleiului pur de trandafir, este nevoie de câteva tone de petale pentru a scoate câțiva mililitri de ulei. Cum ar putea să fie ieftin acest ulei? Doar dacă a fost extrem de diluat într-un solvent chimic, iar atunci își pierde orice grad terapeutic. Același lucru ar fi valabil și la tămâie: câtă rășină trebuie presată pentru a scoate ulei? Evident, destul de multă! Ca să nu mai vorbim și de cheltuielile care trebuie luate în calcul pe lângă asta, cum ar fi transportarea în siguranță către alte țări sau plata salariilor. Un alt aspect de urmărit este verificarea pe sticluță a numelui din latină al plantei din care este extras uleiul. Dacă nu apare sau apare scris greșit, cu siguranță e alterat.

Articolul precedentCum ne resetăm mintea? (V)
Articolul următorRevista COSMOS Nr. 157 – Septembrie 2020
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile