Putem face o asociere simplă ca să înțelegeți cum funcționează matematicile mulțimilor pe baza acestor variabile și funcții, chestiuni care pot fi transpuse la nivel de destin.

În numărul trecut ați parcurs o lectură interesantă referitoare la paralela dintre matematică și destin. Acesta poate fi într-adevăr transpus în ecuații din ce în ce mai complexe. Cum este posibil așa ceva? Dacă ați citit cu atenție în episodul trecut am pornit în descifrarea acestor minunate taine de la ecuația de gradul 1, trecând spre cea de gradul 2 și apoi spre cea de gradul 3.

Dacă vă mai amintiți câte ceva din clasele de liceu, despre funcții, integrale și ecuațiile de gradul 4 și 5, dar și despre polinoame, ei bine asemenea structuri matematice definesc, pe măsură ce cresc în complexitate, aspectele societății. Dacă de exemplu ecuația de gradul doi ar echivala cu destinul unui individ, și cea de gradul 3 cu destinul unei familii, atunci integralele, precum și polinoamele ar putea reflecta, prin calculele respective pe care le conțin, viața întregii societăți. Vi se pare prea mult o asemenea explicație? Nicidecum!

Deci pe măsură ce cresc elementele conținute de o ecuație sau de altă structură de tip matematic, asta poate arăta transpus în societate gradul de dezvoltare, respectiv de la individ către colectivitate. Și fiecare dintre componentele ecuației sau structurii matematice folosite poate arăta atât indivizii, cât și grupurile, deoarece toate aspectele pot fi incluse în asemenea calcule matematice. Și în acest sens îmi amintesc de seria celebră a lui Isaac Asimov – „Fundația” – în care era vorba despre un eminent profesor de matematici galactice – Hari Seldon – care, după ce studiase o viață întreagă variabilele ca modele de manifestare, ajunsese să prezică nu doar evenimentele la nivel individual, ci și la nivelul unei întregi civilizații din care făcea parte.

Poate fi prezis cu acuratețe destinul unei întregi omeniri?

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

Următorul episod<< Destinul este matematic (I)Destinul este matematic (III) >>
Acest articol face parte 2 din 4 seria Destinul este matematic
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile