Discipoli şi maeştri
Luke Skywalker & Yoda (Star Wars)

Pe cei care muncesc în societate, fiecare în domeniul său, îi putem numi drept discipoli, căci servesc pe cineva care se află deasupra lor – şefii.

Omenirea noastră a cunoscut de-a lungul mileniilor o dezvoltare anevoioasă, deşi în ultima sută de ani rata aceasta de creştere s-a accelerat foarte mult datorită revoluţiei ştiinţifice.

Vreme de mii de ani rudimentara societate s-a împărţit în stăpâni şi sclavi, acest joc nemilos continuând chiar până în secolul 20 în prima jumătate a acestuia. Sunt binecunoscute atitudinile de intoleranţă rasială existente încă prin anii 60 în Statele Unite, însă odată cu anii 70 climatul mondial în acest sens s-a detensionat foarte mult.

Practic astăzi nu se mai poate vorbi de rasism, însă există încă alte aspecte în personalitatea oamenilor care pun probleme de tot felul. Şi dacă societatea planetară a evoluat destul de mult din acest punct de vedere, lumea înţelegând treptat tot mai mult în legătură cu paşnica convieţuire socială, acest rezultat se datorează discipilor şi maeştrilor spirituali care în mod anonim împing omenirea de la spate.

Desigur că aici nu mă refer doar la discipolii şi maeştrii asiatici, există şi în occident în lumea aşa zis civilizată milioane de discipoli şi maeştri, mai mici şi mai mari, care-şi fac datoria de a pune umărul la evoluţia semenilor lor. Aici bineînţeles îi putem include pe cei care practică toate formele de terapii alternative, prin care-şi ajută aproapele, însă există o categorie aparte de oameni aparent simpli, care sunt complet anonimi şi deţin un nivel de evoluţie spirituală destul de elevat.

Am putea spune că orice om care face ceva, cât de puţin, pentru binele aproapelui său, poate fi considerat un discipol, căci definiţia pentru acest cuvânt sau termen este următoarea: continuator al unei doctrine, al unei învăţături, adept al unei persoane într-un anumit domeniu, a învăţa, a instrui aşa cum defineşte Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.

Dacă luăm în considerare pe toţi adepţii religioşi, indiferent de doctrina religioasă respectivă, îi putem numi discipoli, indiferent că sunt budişti, creştini, musulmani, sufiţi sau de oricare curent religios ar aparţine. Atâta timp cât ei sunt adepţii unei doctrine, sunt discipoli.

Dar maeştrii, cine ar putea fi ei?

Căci de exemplu putem găsi discipoli chiar şi printre oamenii de ştiinţă, desigur nu în sensul clasic spiritual al ideii. Dar orice continuator al muncii unui fizician sau astronom sau oricare alt cercetător, este un discipol, şi am putea transpune asta în raport cu marile nume care au revoluţionat un domeniu sau altul. Einstein, Tesla, Marconi, Poenaru – care a inventat stiloul, Graham Bell – inventatorul telefonului, Henri Coandă, fraţii Lumiere cu cinematograful, astronomii Carl Sagan sau Stephen Hawking  şi lista poate continua cu sute de astfel de nume, toţi aceştia pot fi consideraţi drept maeştri în domeniul în care şi-au exercitat cunoaşterea şi experienţa acumulate. De ce aşa? Pentru că fie că asta s-a întâmplat post-mortem, fie că unii din ei sunt încă în viaţă, toţi aceştia au devenit repere clare pe care mulţi alţii le respectă şi le continuă munca.

Orice continuator al muncii unui fizician sau astronom sau oricare alt cercetător, este un discipol.

Desigur că nu doar în privinţa acestor personalităţi putem vorbi de „discipoli” şi „maeştri”, ci şi referitor la foarte multe categorii sociale. Dacă am privi societatea umană per ansamblul ei, dând la o parte nebunii planetei care cred ei că domină lumea din umbră, aproape toţi oamenii sunt discipoli şi maeştri.

Pe cei care muncesc în societate, fiecare în domeniul său, îi putem numi drept discipoli, căci servesc pe cineva care se află deasupra lor – şefii, aceştia având rolul de maeştri – directori, patroni, şefi de corporaţii transnaţionale etc. Dar, paradoxal, mulţi aceştia sunt nişte discipoli la rândul lor, peste ei fiind alte persoane considerate „maeştri”. Dar în acest caz, vorbim deja despre latura negativă a problemei.

De ce? Pentru că la acest nivel negativ există păpuşarii. Şi despre ei şi metodele lor de manipulare a unei întregi omeniri de „discipoli” – cetăţenii planetei, vom comenta în numărul următor.

Următorul episodDiscipoli şi Maeştri – II >>

1 COMENTARIU

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?