Să intrăm puțin în mitologia acestor ființe, ca să înțelegeți care este originea lor și rostul lor în Tărâmurile Magice care încă există, dar pe un plan paralel.
Din legendele și miturile străvechi s-au păstrat foarte multe informații, deși destul de vagi, despre aceste ființe considerate magice în orice cultură veche care a existat nu numai în Europa și Asia, ci și în America de Nord. Așa cum a rămas consemnat în diferite lucrări sau în tradițiile orale, dintre care unele au devenit legende, zânele erau de diferite mărimi și înfățișări, și spun că erau deoarece în vremea noastră modernă, cel puțin odată cu apariția revoluției industriale din secolele 17-18, nu s-au mai semnalat apariții ale acestor ființe mitologice.
La noi în România încă există sărbătoarea Sânzienelor pe 24 iunie, numite și Ielele, și dacă ne uităm cu atenție la acest nume – Sânziene – observăm că este o anagramă a cuvântului zâne combinat cu un alt cuvânt, poate ceva arhaic și deocamdată necunoscut ca termen, care era folosit în vechime. Ielele sunt considerate zâne bune, deoarece așa a rămas cunoscut din folclorul popular al strămoșilor noștri, deși la ora actuală nu prea se mai cunoaște suficient în acest sens. Însă pentru a face o distincție cât de cât, putem spune că pe de-o parte sunt Ielele care sunt considerate zâne bune, și sunt Rusaliile – nume după care a fost dată acestei sărbători din luna mai un asemenea nume – care sunt zâne mai bătrâne și în privința cărora folclorul nostru popular spune că sunt mai răutăcioase. Iar numele lor nu are o legătură directă cu sărbătoarea Rusaliilor din data de 28 mai. Dar chiar și în ceea ce privește Ielele, există povești spuse din generație în generație, și ceea ce se mai știe la ora actuală sunt două lucruri. Primul este cel legat de apariția Ielelor, și al doilea este cel care se referă la faptul că dacă sunt văzute de oamenii obișnuiți, fie omul acela înnebunește, fie este pedepsit dacă nu le respectă și râde de ele. De ce să râdă? Pentru că apariția Ielelor este una în care ele râd, cântă, dansează, fac tot felul de giumbușlucuri și toate astea se pare că stârnesc râsul omului respectiv. Iar Ielele au impresia că acel om râde de ele și prin urmare fie îl iau la întrebări și-i pun în vedere că trebuie să le acorde respect, fie îl pedepsesc direct crezând că râde de ele.
Dar să intrăm puțin în mitologia acestor ființe, ca să înțelegeți care este originea lor și rostul lor în Tărâmurile Magice care încă există, dar pe un plan paralel. De ce paralel?