Dacă ne referim la Marele Salt, care ar trebui să conțină o mare schimbare calitativă a evoluției omenirii, avem în față două mari chestiuni.

Încă din 1964 fizicianul rus Nikolai Kardașev a adus în atenția opiniei publice, după ani de studii temeinice și minuțioase, un model de evoluție bazat pe factorii care influențează și determină evoluție și care sunt direct corelați cu resursele. Acest model a fost numit „Scala Kardașev” și indică inclusiv în prezent ritmul de evoluție și de dezvoltare al unei civilizații, cum este și cea a noastră, bazat pe consumul și producerea de resurse.

Ar putea vedea cineva autenticitatea și conexiunea acestui principiu științific al Scalei Kardașev cu felul în care actuala lume se manifestă din toate punctele de vedere? Devine evident faptul că resursele planetei constituie un punct comun în jurul căruia se învârt interesele tuturor statelor acestei lumi, implicit și interesele politice. Deoarece politica stabilește un fel de ierarhie a poziției dintre și între statele lumii. Căci statele cele mai dezvoltate au ajuns să-și impună politica proprie asupra statelor care au un nivel mediu de dezvoltare, cum sunt de exemplu țările în care vreme de câteva decenii a existat comunismul. Ori asupra statelor și mai puțin dezvoltate cum sunt cele ale Lumii A Treia din Africa și Asia.

Este un lucru deja cunoscut în epoca modernă că cine deține banii și resursele are influență și stabilește regulile jocului, cum se spune.

În condițiile în care aceste state dezvoltate dirijează evoluția restului omenirii, prin deciziile luate în grupuri cum sunt G7 și G20, precum și prin alte foruri internaționale de tipul FMI, Banca Mondială și alte instrumente folosite de statele dezvoltate pentru a controla mersul lucrurilor în lumea noastră, putem spune că deși suntem o civilizație de Tipul 0 încă – nivelul nostru ca omenire fiind actualmente de 0,78 pe Scala Kardașev – conducătorii statelor dezvoltate nu privesc la modul unitar evoluția omenirii. Nu se dorește împărțirea echitabilă a resurselor cu toate națiunile lumii, încă există discrepanțe foarte mari între zeci de țări ale lumii și între sistemele lor economice care interacționează permanent.

Dincolo de toate aceste aspecte este vorba și de felul în care civilizația umană evoluează, deoarece ne dorim cu toții de exemplu să trăim ca în Star Trek, să avem de toate și sărăcia să fie eradicată, și să existe pace pretutindeni pe Pământ și abundență pentru fiecare om al acestei lumi. Însă felul în care sunt gestionate deciziile și interacțiunile între state, de către statele dezvoltate, pun problema inechității și a unor diferențe care se vor a fi menținute, datorită unor interese despre care știm deja din multe alte articole comentate în revistă. Și din punctul acesta de vedere, ne putem pune o întrebare fundamentală: în ce măsură progresul tehnologic reflectă sau influențează evoluția spirituală a umanității?

Nivelul Tehnologic de 0,78: Ce Înseamnă?

În primul rând, este esențial să definim ce înseamnă un nivel tehnologic de 0,78. Nivelul de dezvoltare al unei civilizații este o măsură compozită a progresului tehnologic, luând în calcul factori precum automatizarea, inteligența artificială, accesul la informație și resurse energetice durabile. Un indice de 0,78 sugerează o etapă intermediară, în care tehnologia este destul de avansată pentru a rezolva multe dintre problemele umanității, dar nu suficient de matură pentru a evita toate capcanele etice și existențiale.

Această definiție unanim acceptată de către savanți, se referă la nivelul de dezvoltare tehnologică pe care omenirea-l are în prezent. Astfel, avem tehnologii precum inteligența artificială, rețelele 5G și explorarea spațială, dar încă ne confruntăm cu probleme fundamentale, cum ar fi sărăcia, schimbările climatice și inegalitatea socială.

Evoluția Spirituală a Omenirii: O Perspectivă Istorică

Înainte de era tehnologică modernă, spiritualitatea era adesea centrul comunităților umane. Fie că era vorba de șamanism, politeism sau monoteism, credințele spirituale au oferit oamenilor un cadru moral și un sens al existenței. Cu toate acestea, pe măsură ce știința și tehnologia au avansat, spiritualitatea a început să fie împinsă într-un colț, deseori văzută ca irelevantă sau chiar contraproductivă pentru progresul uman.

Intersecția dintre Tehnologie și Spiritualitate

Tehnologia modernă ne-a adus beneficii imense, de la medicină avansată la comunicare instantanee. Cu toate acestea, nivelul actual de 0,78 sugerează că avem încă un drum lung de parcurs. Interesant este că tehnologia începe să ofere și unelte foarte bune pentru dezvoltarea spirituală. Aplicații de meditație, forumuri de discuții despre spiritualitate și chiar utilizarea realității virtuale pentru experiențe transcendentale sunt doar câteva exemple, chiar dacă unii sperie lumea cu „bau-bau-ul” Inteligenței Artificiale.

Provocări și Considerații Etice

O problemă majoră din această perspectivă este aceea dacă tehnologia poate ajuta la rezolvarea unor probleme spirituale sau dacă doar le maschează. De exemplu, în timp ce rețelele de socializare pot facilita conexiuni umane, ele pot și să contribuie la izolare și anxietate, fenomene cu impact spiritual negativ, care pot determina direcții de evoluție total deformate pentru sute de milioane de indivizi umani! Suntem noi înșine, miliardele de ființe umane, în interiorul unui amestec extraordinar de spiritualitate care renaște, de tehnologie care trebuie cumva să reflecte nivelul de conștiință, și consecințele acestor interacțiuni asupra felului în care întreaga omenire se mișcă înspre viitor.

Evoluția Spirituală: Un Tablou Complex

Deși avansarea tehnologică a fost exponențială, evoluția spirituală a omenirii prezintă un tablou mult mai complex. Dacă ne referim la modelele de conștiință, cum ar fi cele propuse de David R. Hawkins sau Carl Jung, observăm că dezvoltarea spirituală nu urmează neapărat o traiectorie ascendentă liniară. Există o mare varietate de stadii spirituale, de la autodistrugere la iluminare, și un individ sau o societate pot fluctua între acești poli de manifestare. Și dacă ne referim la Marele Salt, care ar trebui să conțină o mare schimbare calitativă a evoluției omenirii, avem în față două mari chestiuni:

  • Provocarea din perspectiva Echilibrului: Cum să folosim tehnologia într-un mod care favorizează, și nu inhibă, creșterea spirituală?
  • Oportunitatea Interconectării: Tehnologia ne oferă posibilitatea de a ne conecta cu înțelepciuni spirituale din toate colțurile lumii, și de a practica empatia și compasiunea la scară globală.

Iar întrebarea care se pune este: cum vom putea îmbina la nivel global aceste două aspecte pentru binele tuturor în viitorul apropiat?

Următorul episodEditorial – Marele Salt (II) >>
Acest articol face parte 1 din 2 seria Marele Salt
5 2 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile