Evoluţia sub lupa ştiinţei
© Pixabay

Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm?

Secolul 21… Aproximativ 7,5 miliarde de fiinţe umane trăitoare pe suprafaţa acestei planetei albastre, care se deplasează în spaţiu împreună cu întreaga cohortă a sistemului planetar-solar.

Dacă în urmă cu nici 200 de ani societatea umană era cam rudimentar alcătuită, în prezent practic ne putem deplasa oriunde pe Pământ dacă avem mijloacele necesare la îndemână.

Creşterea demografică a cunoscut o adevărată explozie începând cu anul 1850, probabil după valul revoluţiilor de la 1848 ce cuprinseseră Europa, numărul de oameni estimat după calculele specialiştilor, la acea vreme, fiind de 1.241.000.000 de persoane.

Mai târziu, datorită primelor decenii ale secolului 19 când se dezvoltau primele fabrici în Europa, nivelul de trai s-a îmbunătăţit ceea ce a dus la creşterea relaţiilor economice între statele europene. Este evident astăzi că factorul industrializării a stat la baza dezvoltării populaţiei şi a nivelului de trai, deşi în acele vremuri societatea încă nu dispunea de o înţelegere concretă a posibilităţilor viitorului aduse de tehnologie.

Apoi populaţia a început să crească, în numai 50 de ani, respectiv în 1900 fiind la nivelul de 1.634.000.000 de oameni. Asta înseamnă că lumea începea să înţeleagă importanţa majoră a trei aspecte ale societăţii: educaţia, sănătatea şi ştiinţa.

Deja până în anul 1900 fuseseră descoperite şi folosite dinamita – în 1867, motorul cu aburi – pe la 1850, telegraful inventat de Samuel Morse în 1844, primul automobil pe benzină realizat de Henry Ford în 1893, telefonul inventat de Graham Bell în 1876, becul electric inventat de Edison (după ce i-a furat ideea unui inginer britanic) în 1879, radioul inventat de Marconi în 1895, şi televiziunea în primele decenii ale secolului 20.

Acestea sunt marile invenţii care au revoluţionat societatea umană şi care, datorită faptului că au fost puse în slujba întregii omeniri, au determinat creşterea nivelului de trai, creşterea posibilităţilor de producţie, scurtarea timpului pentru realizarea acordurilor şi negocierilor între state când a fost vorba de relaţii economice şi comerciale. Astfel lumea a evoluat şi din punct de vedere intelectual, aceste invenţii determinând folosirea accentuată a facultăţilor intelectuale, şi din perspectiva înţelegerii factorilor care contribuie la dezvoltare şi prosperitate – sănătatea, educaţia, nivelul educaţional şi cultural, pregătirea profesională, informaţiile transmise într-un timp mult mai scurt, dezvoltarea serviciilor pentru populaţie graţie maşinilor, telefonului şi curentului electric.

Deci vedem că modul în care omenirea a evoluat în aproximativ 200 de ani, şi felul în care în aceşti 200 de ani am reuşit să înţelegem materia, energia, spaţiul, timpul, să descoperim secretul atomului, al creierului, să studiem ecosistemul planetar, să producem tot mai multe bunuri datorită invenţiilor meţionate şi modernizate între timp, să realizăm aparatele de zbor şi celelalte mijloace de transport, să ne avântăm în spaţiu şi să explorăm cosmosul şi microcosmosul cu telescoape, navete spaţiale şi microscoape, să cercetăm celulele corpului uman pentru a desluşi mecanismul vieţii, şi să ajungem azi să ne punem marile întrebări fundamentale – „Cine suntem?”,„De unde venim?”, „Încotro ne îndreptăm?” şi acestea mai ales în raport cu alte civilizaţii anunţate în mod misterios de prezenţa OZN-urilor şi a unor fiinţe non-umane şi non-terestre semnalate de milioane de oameni de-a lungul celei de-a doua jumătăţi a secolului 20, deci felul în care am evoluat în ultimii 200 de ani dovedeşte un extraordinar salt evolutiv al speciei umane.

Actualmente ştiinţa studiază temeinic posibilitatea eradicării tuturor bolilor, astfel încât să putem trăi mai mult de 100 de ani, şi în acelaşi timp să ne dezvoltăm exponenţial în funcţie de cuceririle ştiinţei şi tehnologiei. Se estimează că în anul 2050 populaţia lumii va ajunge la cel puţin 9,5 miliarde de persoane, ceea ce evident deja pune problema de habitat – oraşe, locuinţe şi locuri de muncă pentru populaţia aflată în creştere. Şi dacă este în creştere, asta demonstrează că deja societatea planetară în ansamblul ei deţine mijloacele necesare pentru asigurarea unei astfel de dezvoltări.

Poate o să vi se pară de-a dreptul bizar şi umoristic în acelaşi timp, dar există câteva adevăruri fundamentale legate de dezvoltarea omenirii.

Unul dintre ele este hârtia igienică. Cu cât este mai fină, cu atât asta indică gradul de dezvoltare al civilizaţiei, pentru că însăşi calitatea hârtiei igienice arată prin reflexie calitatea hranei, a educaţiei şi a sănătăţii.

De asemenea banala scobitoare reflectă şi ea la nivel de detaliu modul în care noi înţelegem şi folosim rafinamentul în privinţa modalităţilor prin care ca societate planetară ne dezvoltăm. Pentru că de obicei scobitorile se fac din lemn şi deci provin din copacii defrişaţi. Iar asta duce la ideea de protejare a mediului ambiental. Modul în care folosim scobitoarea după ce mâncăm indică gradul de înţelegere a naturii din jurul nostru, pentru că dinţii fiind nişte chestii mici, liniile despărţitoare dintre ei unde acţionăm cu scobitoarea reflectă modul în care ştim să evaluăm şi să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm la nivel personal şi social.

În prezent ştiinţa studiază acest mod în care noi ne dezvoltăm demografic, ştiinţific, tehnologic, educaţional, cultural, economic, social astfel încât se pot realiza la modul real prognoze despre cum vom evolua în următorii 50 – 100 de ani. Desigur că foarte multe lucruri au şi partea lor urâtă, dar această parte urâtă, în manifestarea ei, ţine de modul în care oamenii înţeleg să folosească acele lucruri şi de scopul propus.

Dacă punem faţă în faţă doar mentalitatea celor de acum 80 de ani, sătenii din localităţile României de exemplu, care prin anii 30-40 nici nu gândeau că ar fi posibil ceea ce au trăit la bătrâneţe – în anii 80, cu mentalitatea oamenilor care folosesc şi înţeleg ceea ce există azi – metroul, televizorul color, telefonul mobil, internetul – poţi vorbi în câteva secunde cu cineva din cealaltă parte a lumii în direct, avioanele, Staţia Spaţială Internaţională, şi multe altele evident ca elemente ale lumii moderne, ne dăm seama că ceva într-adevăr enigmatic se petrece în interiorul speciei umane.

Evoluăm mai accelerat decât era prevăzut.

Care este motivul pentru asta? Ce fel de viitor ne aşteaptă? Şi mai ales… cine şi de unde a făcut astfel încât toate acestea să fie posibile într-un singur secol?

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile