Ființa Suverană este un concept care se referă la dreptul unei persoane de a se autoguverna, de a fi independentă și autonomă.

Sper ca în cele trei episoade anterioare voi să fi înțeles suficient de bine cum stă această chestiune cu Ființa Suverană. Statutul acesta nu este deloc ușor de obținut, pentru că implică așa cum ați citit un proces încâlcit de obținere a multor acte.

Dar dacă ne referim la partea în care am explicat despre cum este scris numele în actul de identitate, vă reamintim un fapt care este cât se poate de real – semnătura! Pentru oricine vrea să verifice acest aspect, luați orice bancnotă, de la cea de 1 leu și până la cea de 500 de lei, și veți vedea acolo semnătura guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care apare scris de mână. Deci nu cu majuscule și nici cu primele litere majuscule! Și ca să ne reamintim de un celebru scandal cu Isărescu, de pe vremea când tristul Tăriceanu îi cerea demisia în fruntea unei comisii parlamentare de anchetă, inițiativa respectivă s-a soldat cu un mare… fâs! Și în ziua de azi Isărescu este bine mersi guvernatorul Băncii Naționale! Asta vă spune ceva anume? De ce credeți că nu l-a dat nimeni jos? Nu cumva pentru că în taină Isărescu o fi vreo Ființă Suverană și doar câțiva știu asta? Unei Ființe Suverane nu-i poți face nimic! Și vom explica ceva mai încolo diferențele. Are afacerea sa cu podgoria de la Drăgășani, din care i-a dat fostului șef al Bilderberg – vicontele Etienne Davignon – câteva sticle din vinul produs acolo. Și aici treaba devine extrem de interesantă! Dacă Isărescu ar fi o Ființă Suverană, cum a putut el trata cu șeful Bilderberg de la acea vreme? Și mai ales cum o Ființă Suverană ocupă o funcție atât de importantă în structura statului român? Ăsta este un subiect pentru altă dată!

Să ne întoarcem la ideea articolului…

Dacă ar fi să definim cumva Ființa Suverană, aceasta poate avea o descriere de felul acesta: Ființa Suverană este un concept care se referă la dreptul unei persoane de a se autoguverna, de a fi independentă și autonomă. Este principiul care susține că fiecare individ are puterea de a lua decizii liber și independent pentru viața sa personală, fără a fi supus autorității unui stat sau a unei puteri externe. Deci este clar că o asemenea Ființă Suverană nu poate fi îngrădită de legile statului în care se află, ca cetățean al țării respective. Dar atenție, se presupune că dacă vrei să re-devii o Ființă Suverană, este necesar să renunți la cetățenia pe care o ai. Rezultă de aici că atât în cazul cetățeanului democratic, cât și a Ființei Suverane, unele drepturi există, iar altele nu există. I să vedem prin analogie avantajele și dezavantajele.

Care sunt drepturile unei ființe suverane și cum se compară acestea cu cele ale cetățenilor obișnuiți?

Să explorăm împreună această întrebare.

Pentru a înțelege mai bine, trebuie să stabilim ce înseamnă termenul de „Ființă Suverană”. Atunci când vorbim de Fiinţe Suverane, ne referim la acele entități adică indivizi umani, națiuni sau țări care beneficiază de dreptul absolut de autoguvernare, fără supunere față de orice putere exterioară. Ele gestionează propriile resurse, legi și politici și sunt responsabile în fața membrilor lor pentru deciziile luate. 

Drepturile unei ființe suverane 

  1. Autodeterminare: O Ființă Suverană are dreptul de a-și determina propria sa formă de guvernare, să-și promulge propria legislație și să-și gestioneze resursele interne. Acesta este un drept fundamental și constituie baza suveranității sale. Prin asta se înțelege că nu dă socoteală statului, nu plătește impozite statului și veniturile sale sunt libere de orice taxă. Să ne amintim că familia regală britanică nu plătește nici un impozit către statul englez! Deci…?!
  2. Non-Interferență: Nici o altă putere sau autoritate nu poate interveni în afacerile interne ale unei Ființe Suverane. Acesta este un aspect esențial al suveranității, care garantează Ființei Suverane controlul asupra destinului propriului său.
  3. Autoprotecție: O Ființă Suverană are dreptul de a-și proteja existența și integritatea teritorială împotriva agresiunii externe. Având capacitatea de a-și proteja ceea ce deține și fără a fi silită să se bazeze pe o protecție externă, aceasta subliniază încă o dată conceptul autonomiei. Aici vorbim despre dreptul de a-și apăra averea, proprietatea și integritatea fizică dacă situația în care se află o cere în mod categoric. Mai înseamnă că are tot dreptul de a acționa în afara legilor statului, dacă Ființa Suverană constată că drepturile sale sunt în pericol de a fi încălcate de vreo instituție a statului sau de vreo persoană funcționar al statului sau de vreo persoană fizică ce are interese obscure.

Comparația cu cetățeanul democratic

Față de Ființele Suverane, cetățeni obișnuiți nu au aceeași autonomie și independență. În timp ce cetățenii au dreptul de a vota, de a se exprima liber și de a se bucura de alte drepturi civile și umane, ei sunt supuși legislației țării în care locuiesc. În contrast, o Ființă Suverană are puterea de a decide propriul parcurs și de a-și crea propriile legi. Cu alte cuvinte nu se supune legilor țării în care trăiește, dacă așa alege să facă. Desigur, Ființa Suverană poate respecta legile țării sale, dacă vrea să procedeze astfel, dar nu are nicio obligație în acest sens. 

Este important de subliniat că acestea sunt drepturile generale în cazul cetățenilor, dar și al Ființelor Suverane, iar situația specifică poate varia în funcție de contextul istoric, cultural și legal al fiecărei Ființe Suverane. Independența și autonomia deplină nu sunt un dat absolut, ci un ideal spre care ființele suverane aspiră. 

În concluzie, există o diferență fundamentală între drepturile cetățenilor obișnuiți și cele ale ființelor suverane, una anume derivată din conceptul suveranității. Totuși, este crucial să nu uităm că suveranitatea nu înseamnă doar drepturi, ci și responsabilități. O ființă suverană are responsabilitatea de a-și gestiona resursele și de a-și dirija cursul în mod responsabil, mereu cu binele cetățenilor săi în minte.

Atunci când abordăm problema din perspectiva autorităților unui stat, e important să înțelegem că ființa suverană este percepută ca un organism distinct, independent, care își exercită drepturile și își asumă responsabilitățile fără interferența altor entități. Din acest motiv, ar trebui să avem în vedere că, spre deosebire de cetățenii obișnuiți, autoritățile nu pot impune restricții sau obligații ființei suverane în același mod. Ființa suverană are libertatea de a lua decizii autonome în ceea ce privește conducerii sale. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este lipsită de obligații: mai degrabă ea este responsabilă pentru gestionarea propriilor resurse și pentru bunăstarea propriilor cetățeni, într-un cadru de auto-reglementare și auto-conducere.

Poate orice cetățean să devină o ființă suverană?

Adevărul este că situația este mult mai complexă. Procesul de a deveni o ființă suverană implică un nivel ridicat de autonomie și auto-determinare care nu sunt întotdeauna accesibile cetățeanului obișnuit. În timp ce teoretic, proporția de autonomie necesară ar putea fi dobândită, practic, sunt implicate numeroase provocări politice, juridice și financiare.

În termeni simpli, cetățeanul obișnuit dispune de un set standard de drepturi și responsabilități conform legilor țării în care trăiește. Aceste drepturi pot varia semnificativ de la un teritoriu la altul, dar în general, nu include suveranitate. Ființa Suverană, pe de altă parte, are capacitatea de a se autoguverna și de a avea propriile reguli și sisteme legale care sunt recunoscute ca valide de către comunitatea internațională.

Vom vedea în numărul următor concluzia în legătură cu acest subiect extrem de interesant, deoarece vizează adevărata libertate a ființei umane pe această planetă.  

Următorul episod<< Ființa Suverană și cetățeanul democratic (III)Ființa Suverană și cetățeanul democratic (V) >>
Acest articol face parte 4 din 5 seria Ființa Suverană și cetățeanul democratic
5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile