Floarea Soarelui
În funcţie de mărimea ”pălăriei” cele două spirale pot fi numeric vorbind mai mici sau mai mari, dar să luăm media lor care este cea bazată pe 21 şi 34. Împărţind pe 34 la 21 avem 1,619 şi este evident că dispunerea fractalică a seminţelor pe ”pălărie” determină încărcarea cu cuante vibrante de energie a tuturor seminţelor plantei.

Ceea ce este în plus la floarea-soarelui faţă de secvenţa Numărului de Aur, este secvenţa logaritmică ce determină dispunerea unică a seminţelor.

Aparent banală ca orice plantă de cultură, floarea-soarelui ascunde o semnificaţie nu doar mitologică, ci şi una pur ştiinţifică. Vara când grânele se coc, ochii noştri sunt încântaţi şi de galbenul-auriu al lanurilor coapte de floarea soarelui.

Dincolo de legendele din vremuri de demult, care vorbesc în mai multe feluri despre floarea-soarelui, există un sâmbure de adevăr al unei realităţi care poate fi explicată ştiinţific, aşa cum au putut demonstra cercetările oamenilor de ştiinţă. Ceea ce veţi citi în continuare este rezultatul cercetărilor, care sunt foarte surprinzătoare pentru noi având în vedere că noi considerăm floarea-soarelui drept o plantă ca oricare alta.

De ce informaţiile sunt de-a dreptul surprinzătoare…?

Pentru că ceea ce s-a descoperit duce la ideea că această plantă, foarte frumoasă în aspectul ei de altfel, are un comportament similar cu cel uman.

Cercetătoarea în biologie Stacey Harmer, de la Universitatea din California filiala Davis, a realizat o serie de experimente ştiinţifice prin care a pus în evidenţă faptul că floarea-soarelui are un ceas biologic intern, exact ca al omului, aspect nemaiîntâlnit la nicio altă plantă.

Din popor ştim că floarea-soarelui se orientează după mersul soarelui pe cer, astfel încât dacă ea dimineaţa are floarea îndreptată spre est, direcţia din care răsare astrul zilei, spre seară ea este îndreptată cu coroana petalelor spre apus. Este foarte interesant cum această plantă, din care folosim uleiul foarte hrănitor în starea sa nerafinată, este capabilă de un fel de „gândire empirică”. Astfel plantele tinere de floarea-soarelui dimineaţa îşi încep această rotire după soare, pentru ca pe timpul nopţii ele să revină la poziţia iniţială. Dar asta nu pentru că nu mai este soarele pe bolta cerească, ci pentru faptul că planta ştie clar că a doua zi dimineaţa soarele va fi din nou în partea de răsărit şi ea va fi cu faţa îndreptată spre el. Parcă seamănă puţin cu un anumit grad de inteligenţă asta, nu-i aşa…?

Floarea Soarelui are un comportament uman

Mergem mai departe… Şi spunem că plantele tinere de floarea-soarelui au acest mecanism, deoarece tulpina lor este în creştere, în timp ce rotirea aceasta se diminuează la exemplarele ajunse la maturitate. E ca şi comportamentul oamenilor în societate, când tinerii se duc încolo-încoace, precum planetele tinere de floarea-soarelui se rotesc de la est spre vest, iar bătrânii sunt mai puţin activi, întocmai ca exemplarele mature de floarea-soarelui care nu se mai rotesc după soare.

Mai mult decât atât, cercetătoarea Stacey Harmer a declarat următoarele despre floarea-soarelui:

Este un exemplu de ceas biologic responsabil de creștere, descoperit în natură și care are repercusiuni reale în dezvoltarea unei plante. Floarea-Soarelui anticipează momentul și direcția răsăritului și se mișcă într-un ritm perfect, ca un ceas elvețian. Acest comportament a fost descris de către oamenii de știință încă din 1898, dar nimeni nu s-a gândit până acum să caute dovezi ale asocierii acestui comportament cu ritmul circadian.

Plantele de floarea-soarelui ajunse la maturitate rămân cu pălăria lor uşor orientată în jos, în direcţia răsăritului, ştiind parcă faptul că dimineaţa soarele oferă energiile cele mai luminoase de pe tot parcursul zilei. Dar ceea ce este şi mai interesant şi demonstrează că floarea-soarelui dispune de un anumit grad de inteligenţă, chestie care nu e specifică plantelor în general, este că şi dacă cerul este acoperit de nori, ea tot efectuează rotaţia după soare, ca şi când ştie că astrul zilei se află dincolo de nori. Multe plante îşi orientează doar frunzele către soare, floarea plantei respective rămânând în aceeaşi poziţie, spre deosebire de floarea-soarelui care-şi roteşte pălăria adică floarea propriu-zisă. Asta aduce puţin a raţionament şi ne putem gândi dacă nu cumva floarea-soarelui reprezintă o plantă care prin caracteristicile sale se apropie mai mult de regnul mamiferelor decât de cel al vegetalelor, dacă putem spune astfel, având în vedere acest mecanism similar raţiunii animale şi umane.

Cercetătoarea Stacey Harmer şi echipa ei au tras concluzia că floarea-soarelui dispune de acest tip de ceas biologic intern, la fel ca mamiferele şi deci ca şi omul, mai ales că au constatat că plantele tinere se rotesc oricum de la est la vest, chiar dacă sursa de lumină nu se mişcă. Ceea ce iarăşi duce la ideea unei “seminţe” de mecanism bazat pe un proces similar raţiunii.

O altă caracteristică a planetelor mature de floarea-soarelui este că pe măsură ce tulpina lor îmbătrâneşte, ele nu se mai rotesc ci rămân poziţionate către est, ca şi când ştiu că soarele răsare din direcţia aceea. Cercetătorii au putut observa că plantele mature de floarea-soarelui rămase în poziţia asta atrag multe insecte, printre care şi albinele, astfel realizându-se în lumina strălucitoare a dimineţii – dacă e o zi însorită – cea mai bună polenizare posibilă. Cum ştie floarea-soarelui să realizeze aşa ceva?

Un aspect mai puţin abordat de către cercetători, în privinţa florii-soarelui, este cel al aspectului său. Aşa după cum ştim că arată pălăria florii-soarelui cu tot cu petale, ea se încadrează ca toate plantele cu flori din natură în ceea ce numim geometria sacră.

Floarea Soarelui Geometrie Sacra Fibonacci
Un aspect mai puţin abordat de către cercetători, în privinţa florii-soarelui, este cel al aspectului său. Aşa după cum ştim că arată pălăria florii-soarelui cu tot cu petale, ea se încadrează ca toate plantele cu flori din natură în ceea ce numim geometria sacră.

Este cunoscut faptul că peste tot pe Pământ, dar şi în univers, fractalii sunt cei care creează formele în baza principiului Numărului de Aur 1,618. Petalele florilor de exemplu respectă acest mecanism al Numărului de Aur care acţionează în spirală. Ceea ce este în plus la floarea-soarelui faţă de secvenţa Numărului de Aur prezentă la toate plantele cu flori, este secvenţa logaritmică ce determină dispunerea unică a seminţelor florii-soarelui. Secvenţa logaritmică înseamnă următorul lucru: aşa cum sunt dispuse seminţele pe pălăria florii, formează două spirale, una care merge în sensul acelor de ceas, şi cealaltă care merge în sens invers acelor de ceas. Această dispunere nu se mai găseşte la nicio altă plantă cu flori. Spirala logartimică este diferită de cea Fibonacci a Numărului de Aur, deşi respectă valoarea de 1,618. Cele două sensuri de curburi prezente la seminţele de floarea-soarelui nu prezintă un număr egal de spirale, dar nici două numere diferite întâmplătoare, ci două numere succesive din şirul Fibonacci!

La exemplarele cu pălăria mică se pot observa 13 într-un sens şi 21 de spirale în celălalt sens sau 21 şi 34 de spirale. La cele cu pălăria medie sau considerate normale sunt 34 de spirale într-un sens şi 55 de spirale în celălalt sens, iar la exemplarele cu pălăria mare se pot număra 89 de spirale într-un sens şi 144 de spirale în celălalt sens.

Oare ce secret al Creaţiei se ascunde în floarea-soarelui? Căci dacă facem nişte adunări de exemplu, 13+21=34, 21+34=55, iar 89+144=233 care în numerologie şi tarot este considerat Numărul Angelic de contact cu îngerii benefici ai Creaţiei! În Kaballa de exemplu numărul 144 desemnează „Grădina Raiului”, iar numărul 233 face referire la „Copacul Cunoaşterii” pomenit şi în Biblie în Geneză.

Cine a creat floarea-soarelui, care ne dă nouă cel mai folosit ulei de pe toată planeta? Cine şi mai ales ce secret a ascuns în această plantă care ne stârneşte mereu curiozitatea şi încântarea, atunci când călătorim şi vedem lanuri întinse cu asemenea flori ale soarelui?

Vom continua descifrarea acestui secret în numărul următor…

Următorul episodFloarea Soarelui şi secretul ei – Semințele >>
Acest articol face parte 1 din 3 seria Floarea Soarelui şi secretul ei
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile