Fluturele – simbolul transformării spirituale
© Shao-Chun Wang / 123rf

Fluturele, simbolul transmutării şi al transfigurării.

Aşa cum ştim cu toţii primăvara aduce cu ea noi energii odată cu echinocţiul lunii martie. Flora şi fauna cel puţin în emisfera nordică trec din ciclul de conservare în cel de creştere, astfel încât ne putem bucura cel puţin câteva luni de verdele ierbii şi al copacilor, de multitudinea culorilor florilor, dar şi de trilurile păsărilor şi de tot ceea ce natura are mai frumos.

Chiar dacă şi vara este frumos, se poate spune pe bună dreptate că primăvara este cel mai încântător anotimp deoarece vedem peste tot cum natura ne oferă cele mai splendide peisaje.

Printre atâtea vieţuitoare se numără şi omizile. Ce sunt acestea?

O să spuneţi „Hai fii serios domne! Şi un copil mic ştie ce este o omidă!”

Da, corect, însă prea puţini cunosc originea acestui termen. Deşi fac parte din categoria insectelor, omizile îşi au originea ca şi cuvânt în latină – cattus pilosus care înseamnă nici mai mult, nici mai puţin, decât „pisică păroasă”! Ei cum aşa…? Pisică? Păroasă? Nu arată deloc a pisică… Mai degrabă a miriapod. Cu toate acestea în Grecia de exemplu omizile erau cunoscute cu denumirea de geometrizi, care mai simplu spus se traduce prin „măsurători ai pământului”.

Hmmm…Omida, funcţionar la intabularea pământului? Puţin probabil…

Cu toate acestea denumirea are cumva tâlcul ei. Dar ce este cel mai interesant la omizi îl reprezintă procesul de transformare a lor, aşa după cum astăzi este binecunoscut acest aspect. O să fiţi surprinşi să aflaţi că omizile, care sunt forma inferioară a fluturilor, fiind în realitate două stadii ale aceleiaşi vieţuitoare, sunt printre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, apariţia lor fiind în urmă cu 65 de milioane de ani. Deci atunci când s-a produs cataclismul ce a provocat extincţia unei mari părţi a dinozaurilor. Şi iată că marii mastodonţi au lăsat locul unor mici vieţuitoare care s-au răspândit într-un mod fenomenal, astăzi existând în lume aşa după cum s-a estimat un număr de 17.500 de specii de fluturi dintr-un număr de 180.000 de specii de Lepidoptere – acesta fiind ordinul insectelor care include moliile şi fluturii.

Dar dincolo de aspectul lumesc şi biologic al relaţiei omidă-fluture, să ne referim la sensul evolutiv al acestui proces, deoarece din vechi timpuri maeştrii spirituali au dat drept exemplu intrarea omidei în cocon şi ieşirea din acesta sub forma fluturelui. Deci vorbim despre o fază evolutivă şi de transformare a uneia şi aceleiaşi vieţuitoare care trăieşte în două stadii.

CONȚINUT DEDICAT ABONAȚILOR

♥ Contează ce spune lumea?

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?