În condiţiile în care de abia vreo 30% din omenire e trezită spiritual… încotro se îndreaptă liberul arbitru al civilizaţiei noastre?
Medicina modernă a făcut paşi importanţi în analiza funcţiilor componentelor cerebrale. Structurile anatomice din interiorul capului sunt analizate minuţios la ora actuală în laboratoarele de cercetare. Un exemplu în acest sens este cel oferit de Deepak Chopra, cunoscut autor la nivel internaţional de cărţi de spiritualitate.
Într-un episod al celebrei serii “Extratereştii antici”, doctorul Chopra a participat la un mic experiment care a pus în evidenţă ce parte a creierului intră în acţiune atunci când medităm. Din acele imagini s-a constatat că partea din spate dreapta a creierului este cea responsabilă de extinderea conştiinţei în cursul procesului de meditaţie. Cu alte cuvinte, dacă ne raportăm prin analogie la structurile cerebrale, glandei epifiză şi chakrei creştetului le revin meditaţia, dar aceasta nu poate fi realizată fără ca chakra frunţii să fie adusă la starea de calm şi relaxare completă.
În altă ordine de idei, s-ar putea spune că în momentul în care începem să medităm, chakra frunţii se comportă ca o poartă de ecluză care-şi schimbă poziţia, permiţând fluxului voinţei şi gândirii să se îndrepte spre chakra creştetului. Aşa se explică modalitatea în care se intră în starea de meditaţie. Dar… întodeauna există un “dar”, cum se spune, pentru a putea intra în meditaţie, este important să înţelegem rolul hipofizei în tot acest proces…