Iisus
Giulgiul din Torino: fotografie a feței şi reconstituirea.

Mitul existenţei lui Iisus, contestat vehement până la apariţia tehnologiei moderne, este acum transformat în Adevăr.

Nimeni n-a zguduit istoria întregii lumi aşa cum a făcut-o Iisus! Şi spun asta deoarece întreaga lume, indiferent de vechile calendare pe care le aveau unele naţiuni din diferite părţi ale lumii, se raportează azi la acelaşi calendar care împarte istoria lumii în două perioade: înainte de Cristos şi după Cristos.

Acesta este reperul fundamental pentru întreaga civilizaţie umană din prezent.

Deşi la vremea respectivă a fost aşteptat de către iudei ca şi Mesia, pentru a elibera poporul evreu de sub dominaţia romanilor, nimeni n-a înţeles că de fapt Iisus venise ca să-i elibereze pe oameni de doctrinele religioase. Căci oamenii acelor vremuri, mai ales acolo în Ierusalim, acordau prea multă importanţă literii Legii, cum se spune, şi mult prea puţin spiritului Legii. Dar dincolo de asta haideţi să vedem nu dacă noi credem că Iisus a existat cu adevărat,  ci care este adevărul despre El dacă a existat în realitate.

Paradoxul este că deşi lumea ştiinţifică l-a contestat pe Iisus vreme de decenii, chiar şi după analiza minuţioasă a giulgiului de la Torino, toată activitatea inclusiv cea ştiinţifică se ghidează cronologic după Anul 0, considerat anul în care s-a născut Iisus.

Mulţi au contestat chipul de pe giulgiu, dar tot ştiinţa vine şi desluşeşte dintre meandrele istorice ale giulgiului adevărul, pentru a ne lămuri că totul s-a întâmplat la modul cel mai real. Unii spuneau despre chipul despre giulgiu că ar fi fost realizat de către Da Vinci la bătrâneţe.

S-a descoperit că vechimea giulgiului fusese stabilită eronat pentru că se luaseră spre studiu bucăţi din el, mai dinspre margine, pentru a păstra restul ţesăturii intactă. De abia după ce au luat mostre mai din centru au stabilit că vechimea corespunde perioadei în care a trăit Iisus. De altfel cu ajutorul tehnologiei moderne de reproducere 3D adică tridimensională, câţiva cercetători independenţi au reuşit să reproducă aproape de fidelitate chipul şi forma corpului lui Iisus, aşa cum transpare de pe imaginea giulgiului.

În sprijinul acestor realităţi istorice, un cercetător american, Ray Downing, grafician, artist, ilustrator şi realizator de lucrări computerizate în 3D, a realizat pentru postul de televiziune History Channel o investigaţie specială, pentru a reda adevăratul chip al lui Iisus.

Se ştie că imaginea imprimată pe giulgiu e ca un fel de negativ ca la filmele foto.

Ceea ce a găsit Ray Downing, analizând imaginea giulgiului în profunzime, a fost că cineva a reuşit atunci, în urmă cu 2000 de ani, să imprime – prin ce procedeu oare? – o imagine tridimensională holografică dar ascunsă, care a putut fi revelată acum doar cu ajutorul tehnologiei moderne de tip 3D. Astfel tehnologia computerizată a prelucrat pixel cu pixel întreaga imagine scanată pe mai multe nivele de adâncime.

Ceea ce a obţinut Ray Downing este destul de aproape ca fizionomie de imaginea obţinută de către cei de la NASA în anii 90, deşi ulterior imaginea obţinută de Downing a fost retuşată şi adusă mai spre parametrii fizionomici reali pe care i-ar fi putut avea un Iisus viu ca fizionomie specifică oamenilor de atunci din acele locuri.

Portretul lui Iisus al celor de la NASA aduce mai mult a fizionomie europeană, în schimb imaginea obţinută de Downing duce mai mult spre profil oriental. Este posibil ca acest factor al profilului oriental să fie mai aproape de imaginea reală, ceea ce confirmă viziunea lui Zeffirelli despre cum ar fi trebuit să arate în realitate Iisus când l-a ales pe Robert Powell pentru rolul din „Iisus din Nazareth”. Căci imaginea obţinută de Downing este foarte apropiată de cea a lui Robert Powell în rolul lui Iisus.

Până la momentul relevării chipului lui Iisus cu ajutorul tehnologiei computerizate, existau controverse referitoare la faptul dacă Iisus a existat sau nu, deşi existau consemnări despre el ale unor persoane ce avuseseră funcţii importante exact în perioada aceea. Alţii au contestat existenţa lui Iisus susţinând că în realitate nu există dovezi istorice consemnate, ori că a fost un personaj inventat de unii doar pentru a justifica opoziţia iudeilor faţă de romani.

Odată cu rezultatul oferit de Ray Downing s-a făcut un mare pas în direcţia aceasta, a relevării chipului real al lui Iisus. Vedem la ora actuală că există posibilitatea, folosind tehnica digitală de reproducere, cum a fost folosită în noua trilogie Războiul Stelelor, de a readuce pe ecran un personaj interpretat în vechea trilogie de un actor care între timp s-a stins din viaţă.

Cum se realizează asta?

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

Actorul menţionat care a murit a fost interpretat, ca personaj din film, de un alt actor, şi apoi cu ajutorul tehnicii digitale, s-a înlocuit chipul acestui actor cu chipul aceluia care jucase în vechea trilogie Războiul Stelelor. Personal am văzut readucerea pe ecran a vechiului personaj, cu ajutorul tehnicii digitale – plus fotografii din vechea trilogie din vremea când actorul respectiv trăia, pentru a reda cât mai fidel reproducerea digitală a feţei cu toate detaliile ei umane, şi vreau să vă spun că rezultatul a fost extraordinar, până la nivel de rictus şi ridicare rafinată de sprânceană este reprodus chipul actorului din vechea trilogie. Totuşi un 1% se vedea diferenţa între faţa naturală a actorului şi reproducerea digitală a feţei sale. Aşa că şi în privinţa chipului lui Iisus putem miza pe rafinamentul tehnologiei computerizate că poate reda chipul real, mai ales că pe giulgiu este ca un fel de „negativ foto” care poate fi prelucrat şi adus la lumina zilei prin inversare cromatică şi apoi reproducere pixel cu pixel a fiecărui punct al imaginii feţei.

Personal rezultatul obţinut de Ray Downing cred că este 95% aproape de chipul real al lui Iisus, pentru că redă un chip specific culturii orientale din Asia Mică de la acea vreme. Însă dincolo de toate acestea ştiinţa vine acum şi confirmă, aşa cum vedeţi în fotografie şi reproducerea în bronz a corpului învelit în giulgiu şi a tuturor rănilor suferite de Iisus în urma supliciului ordonat de către Pilat, că acest om, acest personaj a existat la modul real şi a schimbat prin sacrificiul său linia temporală a omenirii.

Mitul existenţei sale, contestat vehement până la apariţia tehnologiei moderne, este acum transformat în Adevăr care adaugă autenticităţii Noului Testament o incontestabilă valoare, mai ales că acum putem vorbi despre această valoare, după ce vedem cum a arătat Iisus în realitate, că depăşeşte greutatea în aur a întregii istorii umane. Căci Iisus este Cheia de Boltă a întregului mister legat de evoluţia civilizaţiei umane! Fără Iisus, nu ar fi existat niciodată o istorie autentică a omenirii pe Pământ!

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
BALUTA CAMELIA

Buna seara ! Foarte interesante publicatiile dumneavoastra ! Mi-ar placea sa le citesc in intregime!Cum as putea ? Multumesc cu recunostinta!

Revista Cosmos

Multumim frumos, ne bucuram ca va place. Pai puteti sa cumparati revista la bucata (8 lei) sau sa va abonati pe un an (120 lei cu tot cu transport). Varianta Golden implica si abonament si acces pe site la acelasi pret.

>>https://revistacosmos.com/abonament/

Cu drag,
Noi cei din Cosmos

P.S. Daca aveti nelamuriri nu ezitati sa ne contactati!

Angela Gilyen

Multumesc ! Ma bucur ca am reusit sa intru pe site-ul d-stra . Aveti articole foarte interesante
pe care le ciresc cu placere .