Iluzia civilizaţiei
© Familia Simpson

Ce anume face ca partea educată şi civilizată să fie surclasată net de partea sălbatică din noi, care se sperie şi intră în panică?

Suntem o specie foarte ciudată… Şi când spun ciudată, chiar e ciudată şi o să şi argumentez cu câteva aspecte.

Suntem singura specie care-şi bate copiii, care-şi explotează fără milă semenii – cum se întâmplă în multe ţări unde datorită sărăciei oamenii muncesc ziua întreagă pentru câţiva dolari pe zi, care-şi omoară semenii – vezi E-urile din alimentele din supermarketuri atât de toxice pentru sănătatea noastră a tuturor. Şi lista poate continua cu foarte multe asemenea aspecte.

Fără îndoială că şi în regnul animal există pradă şi prădător, dar între speciile de animale există un echilibru lăsat de la natură, şi în plus la nicio specie nu există agresiunea deliberată a unui individ asupra altui individ din aceeaşi familie aşa cum se întâmplă la oameni.

Există animale şi păsări de pradă cu instincte ucigaşe, e adevărat, dar e în ADN-ul tuturor speciilor de prădători acest aspect, căci dacă nu ar exista prădătorii, speciile paşnice s-ar înmulţi peste măsură şi ar pune vegetaţia în pericol.

Dacă într-o anumită regiune a lumii ierbivorele s-ar înmulţi peste măsură, ele consumând vegetaţie, aceasta dispărând s-ar produce secetă şi clima s-ar deregla.

Vedem că natura îşi menţine singură echilibrul de tip Yin – Yang, atât în privinţa animalelor, cât şi a vegetaţiei.

Dar noi oamenii…

Suntem cea mai periculoasă specie deoarece suntem şi pradă şi prădători în acelaşi timp.

Asta este o realitate de care prea puţini oameni îşi dau seama, marea majoritate sunt angreanaţi în vâltoarea zilnică a  lucrurilor obişnuite fără să ia seama la acest adevăr.

Dar haideţi să ne uităm puţin la ceea ce ne caracterizează cu adevărat.

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Următorul episodIluzia civilizaţiei – II >>

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?