Iluzia civilizaţiei
© Familia Simpson

De ce oamenii, indiferent de naţionalitate, manifestă o discriminare atât de agresivă faţă de semenii lor?

“Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel” a spus Iisus acum 2000 de ani. Câtă înţelepciune ancestrală într-o singură frază! O să ziceţi că nu e decât un simplu enunţ…

Dar dincolo de aceste câteva cuvinte regăsim şi Legea Karmei, derivată din Legea Cauzei şi Efectului, şi Legea Rezonanţei, şi Legea Compatibilităţii, şi Legea Ritmului şi încă altele pe care nu le mai înşirăm aici.

Noi am uitat să mai trăim ghidându-ne după aceste poveţe străvechi, avizi de tehnologie şi confort şi astfel am intrat, mai ales odată cu secolul industrializării, într-o perioadă în care foarte multe valori le-am inversat datorită condiţiilor impuse de Sistem.

Tocmai de aceea în acest articol ne vom ocupa de aspectele manifestate de mulţi români, care datorită situaţiei de la noi din România aleg greşit atunci când decid să plece să muncească în Occident.

Ei cred că aşa cum văd prin filme sau prin unele documentare, în ţările occidentale dezvoltate traiul e mult mai bun decât la noi, uitând că viaţa configurează pentru fiecare naţiune propriul specific.

Iluzionaţi până la exasperare de mirajul banilor din occident, unde să fim cinstiţi şi să spunem că într-adevăr moneda are valoare şi leafa-i leafă nu ca la noi, tinerii şi chiar şi unii adulţi între 40-50 de ani pleacă în ţările vest-europene să muncească pe “bani serioşi”.

Se uită faptul că acolo eşti tratat inegal, că leafa primită este doar cel mult jumătate din cât primeşte localnicul născut acolo şi că o parte din banii câştigaţi se duc lunar pe plata chiriei şi a hranei.

Demnitatea ta ca om nu mai există, deoarece eşti tratat inegal faţă de cei născuţi în ţara respectivă. Desigur că aşa ceva este valabil şi pentru italianul care se duce şi munceşte în Germania sau pentru francezul care lucrează în altă ţară decât a sa.

De ce există această tendinţă a oamenilor de a-i trata pe semenii lor din alte ţări altfel decât pe cei de aceeaşi naţie?

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.
Următorul episod<< Iluzia civilizaţiei – IIIIluzia civilizaţiei – V >>

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?