Iluzia civilizaţiei
© Familia Simpson

Dacă ne gândim la ceea ce există cu adevărat în spatele legilor democraţiei, vom înţelege că tot acest joc aşa zis democratic este o mare înşelătorie.

Democraţie… Drepturi… Drept de vot… Dreptul la libera exprimare… Egalitate în drepturi… Dreptul de vot… Dreptul la o viaţă decentă… Dreptul la siguranţă… Acestea sunt doar câteva dintre drepturile pe care naţiunile lumii şi implicit indivizii din orice ţară le au. Cel puţin aşa scrie în majoritatea constituţiilor ţărilor, ca urmare a multor demersuri de-a lungul deceniilor pentru obţinerea unor asemenea drepturi.

Dar oare chiar există egalitate şi drepturi la modul real?

Haideţi să vedem o altă latură iluzorie a civilizaţiei umane, cea legată de mult trâmbiţatele libertăţi civile. Aparent pe hârtie toate aceste libertăţi există, pentru că ele constituie oarecum baza organizării sociale, un pas evolutiv în procesul de dezvoltare a civilizaţiei umane.

Desigur că în multe ţări unde există democraţie, dar şi în altele unde de abia se naşte o asemenea formă de organizare socială, oamenii sunt chemaţi să voteze în general odată la 4 ani. Un asemenea deziderat obţinut cu multe sacrificii de naţiunile lumii, de-a lungul deceniilor secolului 19, a fost viciat foarte mult de către Stalin. Acesta şi-a lăsat amprenta nefericită în istorie prin sintagma „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile” care a fost folosită mai târziu şi sub forma „Fiecare votează cu cine vrea şi din urnă iese cine trebuie”, care a fost o replică a lui Tudor Muşatescu din piesa “Titanic Vals”, însă această replică îi aparţine de drept lui Caragiale.

Vedem deci că aşa după cum consideră unii ajunşi în funcţii foarte importante, drepturile cetăţenilor sunt ignorate atunci când vine vorba de interesele personale ale celor care ocupă funcţiile menţionate.

Dacă v-aţi duce să-i cereţi vreunui politician socoteală, pentru prostiile făcute la noi în România după 1989 şi până acum, căci conform legilor aveţi acest drept, veţi constata că nu puteţi face aşa ceva. De ce?

Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.
Următorul episod<< Iluzia civilizaţiei – VIluzia civilizaţiei – XII >>

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?