Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart

Zicătoarea putea fi folosită în contextul acestor vremuri pentru a exprima scepticismul față de promisiunile politice și pentru a rămâne vigilenți în fața realităților economice.

Iată că am ajuns la una dintre cele mai răspândite zicători, care deși este cunoscută de marea majoritate a populației românești, tâlcul său nu este priceput așa ușor, chiar dacă foarte mulți români folosesc expresia asta în tot felul de împrejurări de-a lungul vieții lor.

Această expresie este adesea folosită într-un context ironic sau ca o hiperbolă pentru a sublinia scepticismul față de povestirile greu de crezut sau pentru a indica îndoiala cu privire la veridicitatea unei relatări sau a unei situații descrise ca fiind improbabile sau extraordinare. „Dracul” și „rața” sunt folosite aici ca simboluri ale unor entități sau situații extreme: pe de o parte, dracul, ființă mitologică și simbol al răului, care prin definiție nu ar putea fi „mort” în înțelesul obișnuit, și pe de altă parte, rața, o pasăre acvatică, care se presupune că nu s-ar putea îneca în condiții normale. Prin urmare, ambele imagini evocate sunt paradoxale și transmit o impresie de absurditate.

Dar zicătoarea conține în ea mult mai mult decât crede lumea…

CONȚINUT RESTRICȚIONAT

 

Articol dedicat abonaților

Abonament expirat? Prelungește-l aici!

5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile