Instinct sau inteligenţă
© Bigstockphoto

Liberul arbitru funcţionează prin Voinţă şi Decizie, dar că să putem alege în deplină cunoştinţă de cauză este necesar să cunoaştem despre situaţia respectivă tot ce trebuie.

Aproape în fiecare zi a vieţii noastre trebuie să facem tot felul de alegeri. De la cele mai banale cum ar fi ce fel de sortiment de pâine să luăm de la magazin, până la cele mai complicate sau dificile care se raportează de exemplu la chestiuni de care depinde existenţa proprie – dacă să ne căsătorim sau nu pentru cei tineri, dacă să facem un împrumut la bancă, dacă să alegem un serviciu mai bine plătit dar mai solicitant şi aşa mai departe.

Tot felul de alegeri care mai de care mai provocatoare care deseori ne pun probleme de genul celor care ne determină să mai facem şi greşeli, în sensul că avem impresia că alegem corect, însă ulterior după ce alegem constatăm în privinţa acelei chestiuni că ar fi trebuit să alegem altfel.

Deci vorbim aici de două aspecte pe care liberul arbitru le manifestă în raport cu orice chestiune ce ţine de existenţa personală.

Uneori suntem solicitaţi să alegem în raport cu cerinţele celor din jurul nostru şi atunci lucrurile tind să devină puţin mai complicate. Pentru că nu am vrea să supărăm pe nimeni cu nimic, nu-i aşa? Şi atunci când este vorba de cerinţele celor din jurul nostru, deseori alegem preferenţial sau în defavoarea noastră, aşa cum viaţa ne dovedeşte de multe ori.

Liberul arbitru funcţionează prin Voinţă şi Decizie, dar că să putem alege în deplină cunoştinţă de cauză este necesar să cunoaştem despre situaţia respectivă tot ce trebuie. Iar dacă nu putem obţine tot ce este necesar în acest sens, ne rămâne o a doua cale care şi aceasta are la rândul ei două aspecte. Putem alege folosind raţionamentele şi logica, chiar dacă nu deţinem toată informaţia despre chestiunea respectivă sau putem alege instinctiv pe baza intuiţiei.

Deci vedeţi că toată chestia asta cu liberul arbitru nu este chiar atât de simplă pe cât pare.

Mulţi procedează greşit atunci când aleg, şi atunci când sunt întrebaţi de exemplu de ce au făcut aşa cum au făcut, răspund „Eeeeh, fac ce vreau eu!” deşi să fiţi convinşi că niciun individ uman, atunci când procedează astfel, nu deţine 100% informaţia despre chestiunea în privinţa căreia alege sau face aşa cum vrea.

Dar aici nu mă refer la cum să procedăm atunci când e vorba de a alege între „fac ce vreau” şi „Facă-se Voia Ta” – despre asta vom comenta într-un articol viitor. Însă este important să înţelegem că nu întotdeauna alegem corect şi precum spunem, viaţa ne dovedeşte de multe ori acest lucru după ce alegem. Ce să mai zicem de a sta şi a analiza înainte de a face alegerea respectivă, la şirul de consecinţe posibile care s-ar putea derula în cazul când alegem într-un fel sau altul.

Oamenii de obicei nu au nici timp şi nici nu dispun de capacitatea necesară, deocamdată, de a evalua asemenea efecte derulate după ce se face alegerea. Foarte mulţi oameni afirmă „Lasă că ştiu eu ce fac!” dar de fapt habar n-au că în realitate ei nu ştiu deloc ce fac atunci când aleg. Şi asta se întâmplă pentru că oamenii tratează la modul superficial problemele cu care se confruntă atunci când trebuie să facă alegeri.

De cele mai multe ori atunci când facem alegerile, suntem puşi în faţa a două opţiuni, adică alegem aşa sau altfel, ca să facem un lucru sau să rezolvăm problema respectivă cu care ne întâlnim. Şi în acest sens ar trebui să luăm exemplu de la copii. De ce aşa? Păi… ia uitaţi-vă în urmă, la multe dintre alegerile făcute în urma deciziilor, în problemele pe care le-aţi avut, şi amintiţi-vă cât de mult v-aţi frământat la nivelul logicii şi raţiunii întorcând problema respectivă pe toate feţele. Şi de multe ori se dovedeşte destul de dificil, chiar şi cu ajutorul logicii şi raţiunii, să alegem astfel încât să avem un rezultat favorabil pentru noi.

Instinct sau inteligenţă
© Bigstockphoto

În schimb copiii, care nu au dezvoltată latura raţională şi logică suficient de mult până la vârsta de 14 ani, când se definitivează formarea corpului mental, ştiu să aleagă corect şi bine, având în vedere rezultatele alegerilor lor, aşa cum o dovedesc nenumăratele situaţii în care ei aleg o jucărie sau orice altceva.

Ei simt de fapt care e alegerea corectă, percepţia formându-se imediat în interiorul aurei la nivel psihic. Altfel spus ei aleg de la nivelul sufletului pentru că aşa simt să facă şi ulterior în urma acelei alegeri se dovedeşte că a fost corectă. Adică era exact ce avea copilul nevoie.

Spre deosebire de starea noastră de copil, pe care cu toţii o avem dar e îngropată sub straturi dese de logici şi raţiuni de tot felul, noi ne complicăm bazându-ne atunci când devenim adulţi doar pe mecanismele mentale de logică şi raţionament.

Acestea funcţionează în felul următor.

Ne gândim că dacă alegem aşa, atunci rezultatul e musai să fie aşa, şi aşa, şi aşa, şi aşa. De fapt noi doar ne imaginăm cum ar putea fi rezultatul, căci nu avem nicio certitudine că va fi aşa cum credem noi.

În realitate alegerile noastre raţionale şi logice au la bază reacţiile emoţionale, şi ori de câte ori alegem astfel rezultatele în procent de 80% sunt altele decât cele planificate, şi asta deoarece noi nu luăm în calcul interferenţa din partea altor persoane, care pot fi implicate în chestiunea în privinţa căreia alegem.

La nivel mental fiecare dintre noi, deşi foloseşte logica şi raţiunea, acţionează influenţat de propriile stări emoţionale, de aceea suntem atât de diferiţi în alegerile noastre unii faţă de ceilalţi.

Dar atunci când ne plasăm această trăire în suflet, bazându-ne pe propria trăire afectivă, care este direct legată de mulţumirea de sine, nu avem cum să facem greşeli chiar dacă este vorba şi de interferenţa celorlalţi în alegerile pe care le facem. Iar răspunsul în acest sens este foarte simplu.

Dacă la nivel mental suntem atât de diferiţi datorită factorilor karmici, care ne modelezaă logica şi raţionamentul, la nivel sufletesc toţi oamenii manifestă aceeaşi stare, care poate fi mulţumirea de sine în cazul în care alegerile se fac cu sufletul.

Asemenea alegeri făcute cu sufletul sunt bazate pe instinct, adică pe ceea ce simţim, întocmai ca la copii.

Instinctul este direct conectat cu câmpul de energie al vieţii şi ca urmare orice alegere pe care o facem astfel este corectă, cu rezultate benefice, deoarece orice fel de alegere de acest fel este în deplin acord cu forţele vieţii existente în noi, în natură, precum şi în liniile de spaţiu şi timp în care ne ducem existenţa terestră.  

Articolul precedentAflaţi secretele numerelor – I
Articolul următorOregano
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile