@ Pixabay

Mutarea insesizabilă a funcției minții dinspre natură către spațiul virtual digital poate duce la adormirea conștiinței umane.

„Mai mult! Mai repede! Mai bine!” este un slogan care în ultimii ani a cam cuprins majoritatea comunității tehnico-științifice din lume. Principiul incorect al concurenței determină pe mai departe această cursă nebună către performanțe din ce în ce mai mari. Și asta pornește de la cipuri și procesoare, trece prin conceptul de camere foto de telefon tot mai performante, și ajunge dar nu în cele din urmă la rețelele de telecomunicații, care folosesc sateliți deja de nivel 5G – vezi știrile despre compania lui Elon Musk – dar și antene 5G la sol și rețele tot mai digitalizate extinse în multe zone ale lumii.

Vehiculele de orice fel sunt tot mai computerizate, digitalizarea pătrunzând și în domeniul transportului de călători, și dacă vrei să vorbești la telefon de exemplu cu cineva aflat la mii de kilometri, fie și video, legătura se face în doar câteva secunde. Deci nivelul tehnologiei avansează pe an ce trece, și noi suntem practic uimiți, de exemplu, când aflăm că un telefon nou are o cameră foto care ajunge să aibă cam aceiași megapixeli ca un aparat foto DSLR folosit de fotografii amatori și profesioniști. Și ne trezim exclamând „Uau!” fără să ne dăm seama că practic, acea cameră foto a telefonului, chiar dacă are aceiași megapixeli ca DSLR-ul, nu va face niciodată poze la fel ca DSLR. Ce-i drept, și pozele telefonului vor avea calitatea full hd, adică ceea ce există la ora actuală în materie de claritate a imaginii. Dar nu va putea rivaliza niciodată cu aparatele foto profesionale.

Așa este și cu percepția noastră despre ceea ce ne oferă azi tehnologia. Cam 65% din aceasta ne este accesibilă la nivel de costuri, și noi suntem entuziasmați că putem cumpăra asemenea gadgeturi la prețuri rezonabile. Un telefon mediu bun pentru oricine costă la ora actuală aproximativ 500-600 de lei, pe când un aparat foto DSLR începe de la cel puțin 1400 de lei. Diferența e deja mare. De aceea tehnologia care nu face rău omului, cum e un DSLR sau orice alt gadget electronic scump, deoarece nu dă dependență precum telefoanele mobile. 

Seducția pe care tehnologia modernă o aduce în prim plan, prin faptul că pe telefoanele mobile de ultimă generație, dar și pe televizoarele fabricate la ora actuală, se pun tot felul de aplicații prin care te conectezi la internet și la tot felul de alte chestii, ne poate duce către un stadiu de evoluție în care mintea noastră e dusă într-o direcție periculoasă. Iar majoritatea oamenilor din lume nu sesizează această realitate ascunsă. De asemenea au ieșit pe piață ceasuri smart adică „deștepte” care din fabricație au instalate pe ele cronometru, aplicație de măsurat pulsul și tensiunea, câți pași ai făcut și altele. Întrebarea care se pune este câte astfel de dispozitive tot mai mici se  vor inventa pentru a ține mintea omului într-o stare de dependență? Pentru că trebuie să recunoaștem, minții umane îi plac culorile, chestiile mici electronice care se mișcă pe un ecran la fel de mic, precum și toate acele mici aplicații care stârnesc mereu curiozitatea, chiar dacă le știm și le folosim aproape zilnic.

Atât de mult a fost acaparată mintea umană de aspectele minuscule ale Inteligenței Artificiale încât dacă majoritatea nu-și consultă telefonul din 5 în 5 minute nu se simte bine. Prin repetiție a devenit un automatism pe care creierul și mintea și l-au însușit într-o așa măsură încât lipsa telefonului mobil, de exemplu, poate genera chiar depresii crunte. Iar Facebook-ul are o asemenea influență asupra minții umane, îndeosebi în ceea ce-i privește pe tineri, încât dacă nu ai cont de Facebook sau nu ești conectat la această rețea de socializare, practic nu exiști ca individ, așa au ajuns să gândească în mintea lor.

Mutarea insesizabilă a funcției minții dinspre natură către spațiul virtual digital poate duce la adormirea conștiinței umane. Și cum spune dictonul binecunoscut că „somnul rațiunii – adică al minții – naște monștri” ar trebui să luăm măsuri încă de pe acum, până nu e prea târziu, pentru a nu ajunge chiar noi cei adulți să fim vânați la propriu de niște generații tinere lipsite de conștiință și discernământ.

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile