Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart
Timp estimat de citire: 3 minute

Cum focul înseamnă acţiune/reacţiune dar şi agresiune, vom lua doar aspectele de reacţiune şi agresivitate în discuţie, căci aşa cum spune proverbul, jarul potolit te arde.

Cu toţii ştim că suntem o naţiune ce deţine o adevărată comoară de înţelepciune încifrată în proverbe. Cu toate acestea sunt puţini cei care cunosc tâlcul lor. De aceea de multe ori fie le interpretăm greşit, fie nu le înţelegem sensul mai ales dacă suntem puşi de către viaţă în tot felul de ipostaze.

”Jarul potolit te arde” are un înţeles ce vine din mileniile de experienţă trăite de strămoşii noştri.

Ca să înţelegem profunzimea înţelepciunii proverbelor noastre, este important să înţelegem că în urmă cu milenii strămoşii noştri făceau conexiuni între felul în care anumite chestii din natură se manifestau şi reacţia oamenilor faţă de ele. Astfel au putut prin repetiţie să constate că în aceleaşi împrejurări se produceau aceleaşi efecte şi ca urmare au putut stabili nişte principii. Căci în cele din urmă proverbele sunt un fel de principii sintetice care acţionează oricum în viaţa noastră în fiecare zi.

Dacă vorbim aici de jar, atunci e clar că este vorba despre foc. Şi cum focul reprezintă una din tainele lumii, devenit astăzi atât de banal când îl aprindem la aragaz, să vedem ce vrea să spună proverbul pe care-l tâlcuim aici.

Articolul precedentADN-ul şi cele 12 şiruri ale sale – Partea fizică (II)
Articolul următorÎntrupările sufletului – Maestrul spiritual (IV)
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile