Spiritualitatea nu mai este un instrument de autodezvoltare sau de căutare a sensului, ci devine o piață de desfacere.

După 33 de ani de la Revoluția Română în această țară continuă să se petreacă multe lucruri care nu sunt deloc în regulă, inclusiv în domeniul spiritual. Deși am semnalat într-o serie anterioară de articole despre apariția unor așa ziși „lideri de opinie” spirituală pe rețelele de socializare, cum sunt Facebook și Youtube, fenomenul continuă să se manifeste ca și când totul este OK. Nu, nu este deloc OK!

Deja vedem pe unii dintre acești „lideri de opinie” spirituală cum perseverează în scopurile lor.

Ce-i împinge înainte din punctul ăsta de vedere? Lăcomia spirituală, care este mult mai feroce și mai periculoasă decât cea materială!

De ce?

Ca să definim ce este lăcomia spirituală, putem să folosim descrieri ale multor personaje care apar pe rețelele de socializare, cu diferite promisiuni, cu seminarii și webinarii, cu cărți care mai de care mai pompoase sau mai pline de „adevăruri” revelate în plan personal și așa mai departe.

De ce lăcomia spirituală este mult mai periculoasă decât cea materială?

Dacă aceasta afectează doar în plan social condiția individului uman, și nu-i atinge conștiința pentru a o deforma, lăcomia spirituală se referă la practica unor indivizi sau organizații de a exploata credința și nevoia de îndrumare spirituală a oamenilor pentru a obține beneficii materiale sau psihologice și la tendința de a exploata convingerile și căutările spirituale ale oamenilor în scopul obținerii de beneficii personale.

Acest fenomen este departe de a fi nou, dar a luat amploare în România datorită accesibilității crescute la informație și diseminării rapide a ideilor prin intermediul rețelelor sociale.

În acest context, spiritualitatea nu mai este un instrument de autodezvoltare sau de căutare a sensului, ci devine o piață de desfacere.

Acum desigur că nu vom nega rolul educației spirituale prin intermediul cărților tipărite, a cursurilor de fel de fel de tehnici ținute de unii sau alții care deja au calificări în acest sens, ori de prezentarea pe Youtube sau la diferite emisiuni a unor subiecte cu adevărat interesante din perspectiva spirituală. Dar asta e una, și ce se întâmplă din punct de vedere a ceea ce am descris mai înainte definind lăcomia spirituală este cu totul altceva.

Ce se ascunde în spatele unei asemenea lăcomii spirituale?

Dacă veți observa cu atenție, dincolo de ceea ce spun în emisiunea sau prezentarea lor asemenea personaje atinse de lăcomia spirituală, o să constatați câteva aspecte care trădează interesele lor ascunse.

Uneori sunt promisiuni false din partea unor astfel de personaje sau grupuri, ținta lor fiind persoanele credule și vulnerabile emoțional sau sufletește, cărora li se promite un nivel superior de iluminare spirituală, succesul sau vindecarea în schimbul unei „donații” sau „investiții” cum li se spune mai nou tarifelor de acces la asemenea informații.

Apoi vorbim despre manipularea la nivel emoțional din partea acestor personaje lacome spiritual, fiind o tactică des întâlnită. Și iarăși dacă veți fi atenți la emisiunile în care apar astfel de personaje lacome spiritual, acestea folosesc stiluri de persuasiune folosind tot felul de argumente și explicații bazate pe logică, precum și o retorică suficient de elaborată pentru a fi cât mai credibilă.

De asemenea, o altă metodă a unor asemenea specimene lacome spiritual este cea a prezentării și comercializării excesive a unor servicii și produse „spirituale” – manual de lucru cu sinele, ori așa zise ateliere online de numerologie, reiki, cursuri fel de fel și așa mai departe. Sigur că dacă vrei să înveți ceva în plan spiritual, mergi la un curs pe care-l plătești, și dacă acel curs nu este promovat insistent și excesiv, acolo este ceva autentic.

Pericolul lăcomiei spirituale este denaturarea adevăratei spiritualități, căci impactul unei asemenea realități asupra celor care-și caută calea spirituală poate fi deseori catastrofal, ajungând să fie dezamăgiți că n-au găsit ceea ce căutau, pierzând timp prețios. Și cei care manifestă o asemenea lăcomie spirituală sunt la rândul lor persoane cu multe traume și cu răni emoționale nerezolvate, pe care și el ascund din dorința de a deveni cineva în domeniul spiritual fără a respecta adevăratele fundamente ale adevăratei spiritualități.

De aceea lăcomia spirituală pe care o expun astfel de specimene distorsionează esența învățăturilor spirituale autentice, deturnând de la ele pe cei care le caută, prin bagatelizarea spiritualității și transformare acesteia într-o piață de desfacere și într-o afacere comercială de prost gust, care nu duce decât la îndepărtarea de Adevărul pe care-l căutăm cu toții.     

Articolul precedentNumele, karma și destinul
Articolul următorRevista COSMOS Nr. 193 – Septembrie 2023
Scriitor şi pasionat de neconvenţional, îşi păstrază anonimatul în continuare folosind o atitudine efervescentă pentru a pune în mişcare energia exploratoare a minţii umane, imprimând astfel în subtil nevoia de a găsi răspunsuri existenţiale.
3.7 3 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile
Andi

In sfarsit cineva care spune lucrurilor pe nume!