Hermetism Legea Polarităţii
© Shutterstock

Acest subiect al Polarităţii merită analizat mai în detaliu decât celelalte Legi ale Kybalionului, deoarece aspectul ei prin manifestarea genului stă la baza funcţionării celorlalte Legi Universale.

Polaritate…

Deşi pare un cuvânt obişnuit, pe care unii poate l-ar confunda cu noţiunea de „polar” cum este aerul de origine polară din zonele dinspre Polul Nord, adică frig, polaritatea înseamnă cu totul altceva.

În viaţa de zi cu zi auzim în multe locuri şi chiar şi la televizor, în diverse ocazii, acest cuvânt, prea puţin cunoaştem cu adevărat înţelesul său. Lucrurile în Univers au fost create după un tipar bine stabilit de către Creator, astfel încât fiecare formă de existenţă să poată să se raporteze la ceva opus, tocmai pentru a putea înţelege propriul sens de evoluţie.

Legea Polarităţii conţine următoarele afirmaţii: „Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are două extreme; asemănătorul şi neasemănătorul au aceeaşi semnificaţie; polii opuşi au o natură identică, însă de grade diferite; extremele se ating; toate adevărurile nu sunt decât semiadevăruri; toate paradoxurile pot fi conciliate”.

După cum observăm aceste enunţuri se referă la perechi de lucruri care acţionează. Ne putem pune întrebarea: de ce este necesar să existe lucrurile într-un stil dual peste tot în Univers? Să ne raportăm la noi ca fiinţe umane înzestrate cu raţiune.

Avem două emisfere cerebrale, apoi două formaţiuni cerebrale – creierul mare şi creierul mic, două urechi, doi ochi, două nări, două mâini, două picioare, doi plămâni. Deşi atunci când ne privim în oglindă se pare că dispunem în înfăţişarea noastră de simetrie, dacă decupăm jumătate din faţa proprie, dintr-o fotografie, şi folosind un program de grafică o întoarcem în oglindă, vom constata că noul chip obţinut seamănă cu faţa noastră originală, dar ceva la nivelul unui detaliu minor diferă.

Emisferele Cerebrale și Experiențele Spirituale

V-am prezentat acest exerciţiu foarte simplu pentru a confirma modul în care acţionează Legea Polarităţii. Mai mult decât atât, ne putem raporta prin intermediul Polarităţii la genul pe care îl reprezentăm fiecare dintre noi, pentru a înţelege că nici bărbaţii, nici femeile nu sunt deloc diferiţi unii faţă de ceilalţi, deşi ca forme avem atât asemănări, cât şi deosebiri. Cu toate că la aspectul mâinilor, de exemplu, şi femeile, şi bărbaţii arată la fel, totuşi există diferenţe de textură şi fineţe ale pielii, ale unghiilor şi a mărimii palmelor. Bărbatul are palma mai voluminoasă decât femeia, în general, deşi sunt pe lumea asta reprezentanţi ai genului masculin care au palma şi degetele subţiri şi lungi, cum este în cazul artiştilor, şi sunt femei ale căror palme şi degete sunt zdravene, cum ar fi maseuzele sau sportivele de performanţă în sporturile grele, ori femeile care lucrează în morărit şi panificaţie.

Haideţi să aprofundăm ceva mai mult asemenea noţiuni esoterice ale Polarităţii, pentru a înţelege de ce viaţa noastră încă nu este aşa cum ne-am dorit-o. Am putea pleca în estimarea unor asemenea aspecte de la polaritatea mental-suflet. Ar fi de altfel una dintre cele mai interesante perechi ce merită analizate, deoarece atât ştiinţa modernă, cât şi Ştiinţa Iniţiatică, au demonstrat prin cunoştiinţele acumulate în timp şi redate de medici şi înţelepţi oamenilor, că întotdeauna a existat în om un conflict între suflet şi mental. Cu alte cuvinte sufletul vrea ceva şi mintea vrea altceva. Desigur sunt domenii în care cele două structuri ale omului merg mână în mână, şi nu se manifestă conflictul, însă în majoritatea domeniilor de activitate şi a chestiunilor manifestate de oameni, sufletul se află în conflict cu mintea.

Am putea extinde şi mai mult analiza, spunând că în timp ce mentalul este alimentat de Lumina Rece a cunoaşterii intelectuale-raţionale sufletul este alimentat de Lumina Caldă a cunoaşterii prin sentimente. Şi de multe ori ce cunoaşte mintea nu se prea potriveşte cu ce cunoaşte sufletul. Un exemplu concret.

Doi oameni se îndrăgostesc, şi la început niciunul dintre ei nu ştie prea multe despre celălalt, dar se iubesc aşa cum se iubesc. Odată cu trecerea timpului, ajung să se cunoască, dar dacă sunt născuţi să zicem în zodii incompatibile sau alte aspecte planetare nu se potrivesc, într-o zi vor ajunge la un impas. Sufletul unuia dintre ei va vrea ceva ce sufletul celuilalt nu doreşte să ofere, pentru că mintea acestuia gândeşte despre acel lucru în mod diferit decât prima persoană. Sau mintea primului nu se pune de acord cu mintea celei de-a doua persoane în privinţa unui aceluiaşi aspect al relaţiei lor şi de aici apare dezechilibrul.

IQ vs EQ

De ce toate conflictele umane pornesc de la mental şi suflet?

Ele sunt asemănătorul şi neasemănătorul, dar de semnificaţie diferită ca manifestare, deoarece prin ambele putem merge pe calea cunoaşterii, dar în maniere diferite.

Majoritatea oamenilor aleg calea mentalului, deoarece intelectul este cel care adună foarte multă informaţie scrisă şi auzită, deşi şi sufletul adună la fel de multă informaţie din stările trăite de persoana în cauză. Dar sufletul nu adună cuvinte, ci stări care sunt mai puţine decât cuvintele şi literele. Din perspectiva Polarităţii, sufletul şi mintea pot fi conciliate, chiar dacă se poartă paradoxal una faţă de cealaltă, şi spun paradoxal pentru că ambele servesc Sinele şi ar trebui să fie în echilibru.

Lumina Caldă şi Lumina Rece se află în confruntare permanentă în noi, compasiunea caldă a sentimentelor şi luciditatea rece a raţionamentelor precise ce au provocat mereu daune imense omenirii.

Mintea sau Sufletul?

Acest subiect al Polarităţii merită analizat mai în detaliu decât celelalte Legi ale Kybalionului, deoarece aspectul ei prin manifestarea genului stă la baza funcţionării celorlalte Legi Universale şi împarte din punct de vedere funcţional rolul tuturor lucrurilor în cuprinsul Universului.

1 COMENTARIU

  1. Barbatul si femeia sunt cei doi poli ai iubirii, ce se atrag irezistibil si se completeaza reciproc perfect, iar secretele minunatului joc al Iubirii ni se dezvaluie, in mod revelator, atunci cand ne aplecam atentia si respectam LEGEA POLARITATII.

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?