Mai avem modele de urmat
© Bigstockphoto

„După faptele lor o să-i cunoști, și după vorbele lor o să-i condamni”, spunea Învățătorul Iisus.

Nu mai avem modele de urmat, și datorită minții noastre care a demistificat tot.

Au existat în istoria omenirii persoane care prin atitudinea și înțelepciunea lor, au fost mai mari și mai impunători decât regii și reginele pe care îi serveau. Valorile lumii au devenit atât de neînsemnate, atât de șterse, încât ori faci pe ignorantul, ori nu-ți găsești locul între oamenii acestor vremuri…

Generația mea și-a respectat părinții, profesorii, oamenii de cultură. Generația actuală, nu mai are un creier de folosință, are un telefon și un card de memorie.

Toată lumea umblă după valori noi (plitele electrice și cuptoarele cu microunde îți pregătesc hrana la minut), informația curge din toate părțile, iar oamenii pleacă în concedii nu să se odihnească, ci să umble de colo-colo, întorcându-se mai obosiți decât au plecat.

Când mergeam cu părinții la mare, ne cazam undeva, unde musai exista o cameră bine lumină pentru lectură. Nu știu dacă cineva era interesat de un comfort maxim, ci mai curând de unul minim, dar cu anumite facilități normale. Concediul era perioada de odihnă a anului.

Acum acest concediu este perioada de supliciu și zgomot, de fum de grătar și mese copioase, de baruri de fițe zgomotoase, de cluburi cu femei care se vând ieftin. Întoarcerea la locul de muncă este o întoarcere binecuvântată la odihnă.

Oamenii încearcă să facă ceva împotriva rutinei și a trecerii timpului, iar pentru că nu mai au valori și termeni de comparație, se pretează la tot felul de tâmpenii „inedite”. Totul este de vânzare și cumpărare.

Cum vă spuneam, oamenii de excepție, cu o atitudine fermă și comportament demn de urmat, au rămas în istorie. Ioana d’Arc la francezi, Don Quijote la spanioli, Ghilgameș în India, Ulise la greci, și tot așa. Acești eroi erau modele de viață, exemplul lor străbătând istoria din veac în veac.

Ce eroi vor rămâne după timpurile noastre și ce exemple vor lăsa ei??

În fiecare din noi există un înger și un demon, și firesc fiecare din noi am fost marcați de cineva, și ne-am dorit să fim ca acel cineva.

Acum, nimeni nu mai are nevoie de modele, fiindcă este mai important să fii „autentic”, chiar dacă asta înseamnă să-ți faci un moț în frunte sau un tatuaj pe fese. În acest fel ți se pare că ieși în evidență, și pari foarte important în ochii tăi.

„După faptele lor o să-i cunoști, și după vorbele lor o să-i condamni”, spunea Învățătorul Iisus. Nici discipolii nu l-au putut înțelege atunci, chiar dacă l-au urmat și i-au fost aproape, ca apoi să îi denatureze învățătura. Rostul și normalitatea lumii nu stau în ciudățenii și modernități fără noimă, ci în lucrurile simple și bine făcute, lăsate pe făgașul lor firesc.

Eroii malefici au născocit bomba atomică, armele, războaiele, distrugerea…

Eroii buni, chiar dacă au rămas anonimi, fierul de plug, sapa, coasa, și munca cinstită care salvează omenirea de la foame!

În aceste vremuri de jale, tot felul de starlete imorale și fotbaliști semianalfabeți au devenit modele pentru tineret. Mâncăm jalnic, ne îmbrăcăm jalnic, avem modele jalnice, într-un cuvânt suntem jalnici în tot ceea ce facem! Și nu este vorba de noi cei care apunem, ci în mod evident de cei care se ridică la orizont.

„Cineva”a lucrat bine și cu sârg la această misiune, și a reușit să ne prostească fără prea mare efort. Ba chiar ne-au adus și nouă eroi de peste oceane precum Pokemoni! A prins la tineri și bătrâni, la intelectuali și copii, și uite așa ni se demonstrează punctual că omenirea este abil dirijată, pentru că nu gândește.

„Moda” conduce lumea, și din păcate o conduce cu succes. Îți trebuie sau nu ceva, dacă a apărut și este la modă îl introduci în viața ta… În acest mod ne imbecilizăm și devenim o societate de consum care de fapt se consumă pe ea.

Ar trebui să păstrăm cu sfințenie oamenii importanți ai istoriei, pentru a ne raporta la ei.

Acest popor are strămoși de excepție pe care i-a uitat însă.

Acum, pentru că eroii împrumutați nu ne-au ținut de cald, nu știm să ne mai ancorăm la filonul strămoșilor noștri, și pentru că am baleiat pe principii străine, nu ne mai găsim calea spre principiile noastre ancestrale.

Istoria, acest concept general, este responsabilă de învălmășeala asta de neamuri. Însă, nici un popor sănătos la minte și la suflet, nu-și sărbătorește și slăvește cuceritorii, CI ÎȘI PĂSTREAZĂ CU MÂNDRIE OBÂRȘIILE.

0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile