Numarul de Aur Fibonacci

Admirând miile de minunăţii şi misterele vieţii, poate vom găsi răspunsul şi la misterul legat de noi ca fiinţe raţionale: de ce suntem ceea ce suntem?

La ora actuală dispunem de instrumente moderne de cercetare cu ajutorul cărora sondăm microcosmosul, dar şi universul pe distanţe de sute de milioane de ani-lumină.

Absorbiţi aproape complet de treburile noastre cotidiene, deseori uităm să ne mai bucurăm de frumuseţile oferite de către natură. Doar uneori când ne mai uităm seara sau în weekend la câte un documentar despre natură, animale sau univers, stăm cu ochii pironiţi în televizor şi ne minunăm de ceea ce vedem că există în atâtea şi atâtea locuri mirifice de pe planetă.

Şi de cele mai multe ori rămânem cu uitatul… în loc să mergem în natură.

Tumultul acesta al vieţii cotidiene ne răpeşte prea mult din plăcerea de a admira natura, atunci când avem posibilitatea să o facem dar nu reuşim acest lucru. Şi sunt atâtea minunăţii pe lumea asta asupra cărora ochii noştri se pot opri să admire perfecţiunea cu care natura îşi desvărşeşte mereu opera sa, în fel şi fel de forme.

Să ne uităm de exemplu vara la graţioasele şi mult prea finele aripi ale libelulei, ce măiestrit sunt create, iar corpul ei fusiform îi asigură un echilibru impecabil în zbor. Aparent ar părea o discrepanţă între capul ei şi restul corpului, dar asta e compensată de aripile lungi şi pline de nervuri transparente. Ce minunăţie!

Pasărea colibri, cu mărimea ei demnă de Cartea Recordurilor dacă ne-am raporta la cea mai mică specie a sa, care are doar 5,5 centimetri fiind denumită pasărea-albină… Ce frumuseţe în aspectul şi zborul ei. Ciocul său subţire şi lung vine în prelungirea corpului împodobit cu pene de un colorit viu, şi este o adevărată încântare să vezi aceste mici păsări cum roiesc în linişte de colo-colo în timp ce-şi culeg nectarul din flori la micul dejun. Forma lor şi proporţia le plasează printre cele mai performante exemplare din speciile de păsări.

Nuferii, floarea soarelui, varza învelită în propriile-i frunze, striaţiile morcovului, ţelinei, pătrunjelului, coloritul geometric atât de frumos al fluturilor, striaţiile scoicilor şi mai ales formele atât de frumoase ale cochiliilor ce sunt aduse la mal de valurile mărilor şi oceanelor şi câte şi mai câte minunăţii. Structura acestor cochilii, aşa cum sunt ele răsucite spiralat, îndeosebi cele cu diferite excrescenţe ce le oferă unicitatea, respectă un model care acţionează din nevăzut asupra formei lor. Dacă ne uităm cu atenţie la o asemenea cochilie, după cum observaţi în fotografie, putem constata că aceasta prezintă excrescențe ca nişte vârfuri, plasate relativ la distanţe egale între ele. O asemenea succesiune a acestor vârfuri, care se întinde pe spirala cochiliei, par a respecta un model nevăzut, care acţionează de la nivelul ADN-ului.

Deşi aparent ar fi o cochilie, din punct de vedere ştiinţific o formă mult inferioară omului ca structură, ea este mai mult de atât. Simplul fapt că din loc în loc, în mod regulat, apar aceste protuberanţe cu forma unor mici vârfuri, arată că la anumite intervale de timp, în cursul creşterii sale, cochilia a fost într-un proces nu doar de creştere, ci şi de structurare de tip matematic a dezvoltării sale. De aici se trage concluzia că orice formă vie, inclusiv omul, conţine în ea un program matematic pe baza căreia structura respectivă îşi desfăşoară existenţa. Şi ar fi bine să luăm seama la aceste etape deoarece şi în cazul nostru, ele se corelează cu ciclurile naturii şi ca urmare, noi făcând parte din ecosistemul Pământului, ce influenţează natura ne influenţează şi pe noi.

Admirând miile de minunăţii şi misterele vieţii, poate vom găsi răspunsul şi la misterul legat de noi ca fiinţe raţionale: de ce suntem ceea ce suntem?

Un asemenea răspuns ne poate revoluţiona de-a dreptul conştiinţa cu un salt evolutiv, care ne poate aduce cele mai mari revelaţii din istoria întregii noastre existenţe, ca civilizaţie pe această mică planetă albastră din imensitatea Căii Lactee…

5 1 votează
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile