Vă prezentăm un interviu unic și original cu Iuri Floroiu, membru fondator și vicepreședinte al Asociației „Rădăcinele Neamului Românesc”. Îndrăgostit de România, a realizat filme și documentare despre istoria, cultura și frumusețea țării mamă.

Invitat în zeci de emisiuni de televiziune ale unor posturi centrale și locale, abodrează subiecte dintre cele mai diverse: creșterea performanței umane prin educarea capacităților extrasenzoriale, fenomene paranormale, locuri cu încărcătură spirituală din România și teorii ale conspirației.


  • Bine te-am găsit, Iuri. În calitate de cercetător al valorilor spirituale strămoșești, prin peregrinările tale prin țară, ce ai constatat că avem și ce ne lipsește, în același timp, pentru a putea duce mai departe cunoașterea dacilor noștri?

Mă bucur să mă întâlnesc cu marea familie a cititorilor revistei „Cosmos”. Într-adevăr, îmi iubesc din tot sufletul ţara, şi mă doare când în mod repetat, aud expresii dispreţuitoare de genul „asta-i România noastră”, sau „m-am săturat de România”. Oameni buni,  de ce ne-am săturat de România, ce ne-a făcut ţara noastră de-am ajuns să o urâm şi să o desconsiderăm? Nu cumva problema este la noi?

Poate nu realizăm, dar toate aceste atitudini distructive se acumulează în sufletul colectiv al neamului nostru (egregorul naţional) şi îi scad vibraţia, calitatea. Trebuie să înţelegem că egregorul semnifică mai mult decât o bază de date în care sunt colectate şi acumulate toate gândurile, trăirile, aspiraţiile, emoţiile noastre şi ale înaintaşilor noştri. Egregorul nu înseamnă o manifestare parapsihică, ci amprenta naţională, nobleţea străvechilor noastre rădăcini de neam, o adevărată istorie energetică şi informaţională a românilor, zestrea lor spirituală încă din momentul în care au început să formeze primele colectivităţi animate de aceleaşi scop. Şi am avea cu ce ne mândri, dar iată că în ultimii 30 de ani, noţiuni definitorii ca neam, naţiune, naţionalism, aproape au dispărut din dicţionar, sau sunt înfierate ca fiind decadente şi de sorginte comunistă, fascistă sau legionară.

Exegeţii manipulării ştiu că pentru a condamna la dispariţie un popor, nu trebuie doar sa-i distrugi economia ci să-l desprinzi, sa-l rupi de ceea ce-l reprezintă: limba, învăţământul, cultura, istoria, eroii, tradiţiile, religia, moralitatea şi nu în ultimul rând, fibra genetică, sănătatea. De ani de zile se observă că această ofensivă murdară, care are ca scop deformarea şi ştergerea identităţii noastre naţionale, a început să producă efecte: în conştiinţa ultimelor generaţii a fost anulată metodic esenţa legitimată istoric a realizărilor fundamentale ale poporului român, care au fost obţinute cu enorme sacrificii şi suferinţe.

Vă mai aduceţi aminte de ministrul care se plângea că nu poate construi o autostradă din cauza dacilor şi romanilor? Strigă istoria la noi!Recente studii de paleogenetică au demonstrat că purtăm inconfundabilă amprentă genetică a culturii Boian – Gumelniţa, deci peste 6000 de ani de continuitate. Câte popoare din Europa se pot mândri cu aşa ceva?

Acum puțini ani, profesorul Alexander Rodewald, directorul Institutului de Biologie Umană al Universității din Hamburg, în colaborare cu doamna dr. Georgeta Cardoș, au efectuat un alt studiu de paleogenetică care a dovedit că actuala populație a României este înrudită cu populațiile de acum 3.500-5.000, cu geto-dacii, încă o dovadă a unei continuități milenare.

Tot mai multe descoperiri adâncesc rădăcinile neamului nostru cu alte zeci de milenii. Chiar putem spune, cu reală mândrie ca suntem aici de la începuturile lumii. S-a demonstrat că cel mai vechi hominid din Europa a trăit pe teritoriul României. În 1962 a fost descoperit de Constantin S. Nicolaescu-Plopșor în satul Bugiulești din comuna Tetoiu, județul Vâlcea, în punctul numit Valea lui Grăunceanu. Hominidul, vechi de 1,9 milioane de ani, a fost numit Australoantropus Olteniensis.

Iuri Floroiu

În 2002, un grup de speologi a descoperit într-o peșteră din munții Aninei, cel mai vechi homo sapiens din Europa. Botezat Ion, primul homo sapiens are o vechime de patruzeci de mii de ani. În aceeași peșteră au fost găsite fosilele unor alți homo sapiens, botezați Maria și Vasile, mai „tineri” cu paisprezece milenii decât Ion. Datarea acestora a fost făcuta in laboratoarele de la Oxford si Grönigen…

Să nu uităm de picturile rupestre din Pestera Coliboia (vechi de peste 35.000 de ani!), unde a fost descoperita o grota cu reprezentări ale unor animale preistorice, care acum fac înconjurul Europei. Desene atât de vechi şi de bine păstrate s-au mai găsit doar în Franţa, în peştera Chauvet. Despre cele din România, Jean Clottes, specialist UNESCO, a afirmat că au fost făcute “cea mai veche cultura europeana”. Impresionant, nu-i aşa?

Poate cea mai veche aşezare stabilă din Europa, a fost descoperită de regretatul arheolog Vasile Boroneanţ, la Schela Cladovei – Lepenski Vir Vechimea acesteia… peste 10.000 de ani! Să nu ne mai ascundem în spatele cuvintelor, pe când alte populaţii n-aveau nici nume şi nici ţară, pe teritoriul ţării noastre se crea cultură. Doar la noi, la Cucuteni, lutul a prins viaţă, formă, Gânditorul şi-a lui soaţă ne-au transmis trăirea sublimă a eternităţii, şi tot în lut, la Tărtăria, noi am gravat primele vorbe din lume! Sunt repere ale existenţei noastre, pe care n-avem dreptul să le ignorăm. În fiecare an îmi fac timp să vizitez, să cercetez alte şi alte locuri încărcate de legende, istorie, şi mistere… Cu siguranţă, în acest an voi reveni la Sarmizegetusa Regia, capitala dacilor noştri, locul unde (mai mult ca în alte părţi) mă simt acasă, şi mă pot racorda la sfintele rădăcini strămoşeşti. Nu trebuie să fii extrasenzorial, să ai cine ştie ce alte calităţi supranaturale ca să poţi vedea, simţi, iubi şi înţelege, unicitatea şi profunzimea creatoare a străbunilor noştri.

Ce nu îmi place este dezinteresul pentru promovarea valorilor autentic româneşti, a fabulosului nostru trecut. Să ai atât de multe locuri interesante de văzut acasă şi să nu poţi ajunge la ele din cauza lipsei drumurilor, marcajelor sau a unei informări precare, mi se pare nedrept. Ca şi mine, aţi observat că în oricare altă ţară din Europa ai ajunge, trei pietre antice, un castel mititel sau o peşteră neimpresionantă ca dimensiune sunt transformate în obiective de mare interes turistic şi aduc recunoaştere şi mulţi bani în visteria statului. Vecinii bulgarii sunt renumiţi în toată lumea pentru felul în care fructifică descoperirile din Valea Regilor Traci, acolo unde este şi mormântul lui Dromihete, marele rege al geţilor din nordul Dunării. Ei pot, ei vor, iar la noi, la Constanţa, chiar în aceste zile, pagini din istoria noastră sunt ucise cu buldozerul de un dezvoltator imobiliar!

Să vă spun că acum doi ani, am vizitat iarăşi cetăţile dacilor de la Costeşti şi Blidaru şi că în „jungla” de acolo mi-a fost frică să nu mă mănânce şerpii sau alte lighioane? Că panourile de informare sunt ruginite? Aşa ne promovăm istoria şi ţara? Mă roade invidia când mă gândesc la ce minuni fac alţii, străinii, şi cât de puţin facem noi, românii, când avem atât de multe de oferit. Repet, strigă istoria la noi, şi nu vrem să o auzim! 

Atitudinea faţă de Istoria Românilor, certificatul nostru de identitate în faţa lumii trebuie clar schimbată!

  • În ce consta această cunoaștere a dacilor, renumită în tot arealul mediteranean și râvnită de mulți?

Frumoasă şi complexă întrebare, de aceea îndrăznesc să răspund citând din Legile Frumoase, Belaginele lui Zamolxe:

Dincolo de curgerea timpului şi de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu şi Veşnic, din care vin toate şi prin care fiinţează toate cele ce sunt. Totul şi nimicul sunt suflarea Sa, golul şi plinul sunt mâinile Sale, mişcarea şi nemişcarea sunt picioarele Sale, nicăieri şi peste tot este mijlocul Său, iar chipul Său este lumina. Nimic nu este făptuit fără de lumină şi tot ce vine  din lumină prinde viaţă şi ia făptura.

Cât de simplu şi de frumos este surprinsă esenţa creaţiei şi a vieţii!

Să vorbim de medicina străbunilor, care înţelegeau să trateze cauza, nu efectul bolilor, de trusele chirurgicale descoperite în cetăţile dacilor de la Grădiştea de Munte şi Piatra Roşie, aproape similare ca instrumentar celor moderne?

Aşa cum nu trebuie să încerci a vindeca ochii fără să vindeci capul şi nici capul fără trup, la fel nici trupul fără suflet, iar tocmai aceasta este pricina pentru care cele mai multe boli rămân nevindecate de medicii greci, faptul că ei nu ţin seama de întregul a cărui îngrijire ar trebui să o întreprindă. Toate se trag din suflet, atât cele rele, cât şi cele bune ale trupului şi ale fiinţei noastre întregi, revărsându-se din suflet, aşa cum se răsfrâng de la cap asupra ochiului. Ca urmare, mai ales sufletului trebuie să-i dăm îngrijire dacă vrem ca deopotrivă restul trupului şi capul să o ducă bine.

Platon în Dialoguri

În aşezarea de la Poiana s-a descoperit şi un schelet al cărui craniu a fost trepanat. Trepanaţia a fost reuşită iar bolnava a supravieţuit multă vreme după intervenţie.

Istoricii spun că dacii erau foarte buni cunoscători ai plantelor medicinale şi efectelor acestora, de aceea medici greci şi romani veneau la „barbarii” noştri strămoşi să se instruiască. Medicul grec Pedanios Dioscoride ar fi efectuat o călătorie în Dacia tocmai pentru a învăţa folosirea plantelor medicinale, iar în urma acestei experienţe a scris şi un tratat de medicină.

Ce preocupări aveau străbunii noştri aflăm şi din Getica lui Iordanes:

Mă întreb ce plăcere îi făcea pe vitejii daci bărbaţi ca atunci când nu erau ocupaţi cu mânuirea armelor să-şi umple capul cu învăţături filosofice. Vedeai cum cercetează unul poziţia stelelor pe cer, altul planetele mici sau mari, cum urmăreşte acesta fazele Lunii, acel al eclipselor de soare, cum astrele în cercul lor pe cer se coboară în apus, dar apar din nou la răsărit, căutând aceştia toţi să-şi afle odihna numai după ce găsesc la toate explicare.

Erau geto-dacii barbari? Nicidecum!

Dacii erau pricepuţi în extracţia şi prelucrarea avansată a metalelor, teribilul falx (sabia de luptă pentru două mâini, de teama căreia romanii şi-au întărit coifurile) era apreciat la greutatea lui în aur.

Erau şi constructori pricepuţi. Murus Dacicus (latinescul pentru Zidul Dacic) metoda specifică de construcţie a fortificaţiilor şi cetăţilor  din Dacia antică, încă este vizibil la Costeşti-Blidaru, Sarmizegetusa, Băniţa, Căpâlna etc.

Nenumărate surse istorice confirma continuitatea filonului geto-dacic şi influenţa pe care acesta a exercitat-o de-a lungul mileniilor în Europa, dar încă din antichitate, multe dintre aceste izvoare au fost cenzurate sau  ignorate.

În cartea sa (scrisă în secolul XVI), „Zalmoxis, primul legiuitor”, învăţatul suedez Carolus Lundius, susţine originile traco-geto-dacice ale poporului suedez. Nobilii spanioli se mândreau dacă în arborele lor genealogic aveau principi geto-daci; nemţii îşi spun „deutch”, olandezii „dutch”, despre ce vorbim?

De unde atâta ură şi cenzură a trecutului nostru? Cui foloseşte?

Este de datoria noastră să ne asumăm cine suntem, şi cu bune şi cu rele, deoarece, încă de pe vremea străbunilor geto-daci, cartea noastră de vizită în faţa altor popoare ne reprezintă ca o adevărată civilizaţie, formată din oameni morali, demni şi creatori, care au dăruit şi dăruiesc umanităţii inestimabile valori.

Cât de multe mai avem de învăţat din lecţiile trecutului! Dar vrem, ne mai interesează? Au ajuns străinii să ne înveţe istoria, şi am să dau un singur exemplu în acest sens. În cartea sa, „Mari mistere ale trecutului”, Tomás Martinez Rodriguez, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători şi reporteri de investigaţie spanioli, scrie elogios despre complexul de la Sarmisegetuza Regia, apreciat de astronomi drept cel mai senzaţional monument arheoastronomic din câte cunoaşte ştiinţa, cu mult mai performant decât cel de la Stonehenge.

Dacă aceste cuvinte ar fi fost scrise de un român, mai mult ca sigur ar fi fost blamat, considerat „dacopat” şi „dus cu pluta”.

  • Este clar că de la Zamolxe dacii dețineau o cunoaștere sacră. Poate avea aceasta o legătură cu civilizatori stelari sau veniți din alte lumi? Se știe că dacii aveau o conexiune deosebită cu Pleiadele sau Cloșca cu Pui… (atlanții, uriașii, piticii, etc.)

    Conținut dedicat abonaților. Nu ai cont? Click aici.

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?