Vedem că sensul filozofic al proverbelor, se poate aplica în orice domeniu, chiar şi în politică.
Aşa după cum ştie mai tot românul, dar mai cu seamă generaţiile mai în vârstă care au apucat vremurile dificile şi ştiu ce e greul, poporul nostru are multă înţelepciune în tradiţia sa folclorică.
Dar societatea asta modernă ne cam face să uităm de multe ori de această înţelepciune, şi tocmai de aceea avem dificultăţi de-a lungul vieţii. Pe unele reuşim să le rezolvăm, pe altele nu şi dacă ne-am da un minim de interes să nu ne mai grăbim atâta în viaţa noastră de zi cu zi, şi să ne amintim de proverbe şi de înţelepciunea lor, cu certitudine multe lucruri din viaţa noastră s-ar rezolva mult mai uşor.
Ce vrea să zică acest proverb, care la prima vedere pare un pic alambicat?
Avem două cuvinte, mult şi bun, care sunt combinate astfel încât să dea o şaradă cu sens filozofic. Haideţi să vedem cum tâlcuim acest proverb astfel încât să-i înţelegem sensul cel corect, fără a face interpretări personale eronate.
Bunul sau ceea ce este bun se referă fără îndoială la lucrurile bune dar şi la bine, ca sens pozitiv al existenţei şi al faptelor. Deci la omul bun şi care ştie şi poate să fie generos.
Mult este un termen care reflectă nu doar cantitatea, aşa cum înţelegem noi în viaţa de fiecare zi, ci şi acea stare care poate să delimiteze ceea ce este suficient de ceea ce este mult sau chiar mai mult decât mult. Dar viaţa ne dovedeşte de multe ori că înţelegem greşit. Ceea ce este mult de multe ori nu este chiar bun, şi aici putem vorbi despre exagerări, iar ceea ce este bun nu trebuie neapărat să fie mult pentru a fi chiar bun. Deci multul nu înseamnă că este şi bun şi ceea ce este bun poate fi şi puţin, pentru ca lucrurile în viaţa noastră să fie normale şi pe gustul nostru.
Dar… întotdeauna este un dar, cum se spune.
Un prim exemplu, ca să desluşim şi mai bine, este cel din domeniul alimentaţiei.
Când mâncăm ceva bun, este de ajuns să consumăm cât credem noi că ne satisfacem pofta, cum se spune. Chiar dacă este bun, cum se întâmplă în cazul celor gurmanzi care nu se pot abţine, dacă se depăşeşte cantitatea de alimente consumate corpul va avea o problemă de sănătate. Cu toate acestea, atunci când consumăm ceva bun, care se întâmplă să fie şi consistent, “în bun stă multul” adică acest mult înţelegându-se prin satisfacţie. Cum avem noi românii o vorbă – “mi-am făcut pofta”.
Cu alte cuvinte “multul” nu se referă doar la cantitate, ci şi la satisfacţie.
Un alt aspect al proverbului poate fi aplicat domeniului afacerilor, unde mulţi se avântă să-şi creeze prosperitatea.
Un celebru om de afaceri, dar şi controversat în acelaşi timp – Ion Ţiriac, spunea mai demult într-un interviu că dacă el investeşte 1 leu, el trebuie să scoată din ea 3 lei. Corect! Pentru că până la urmă asta înseamnă o afacere.
Proverbul se aplică într-un asemenea domeniu printr-o investiţie minimă, sigură şi calculată – adică “bun”, iar rezultatul, dacă investiţia a fost bună şi bine plasată, va fi “multul”.
Vedem că sensul filozofic al proverbelor inclusiv al acestuia analizat aici, se poate aplica în orice domeniu, chiar şi în politică. Multul însemnând de exemplu şi parlamentul, care după cum vedem zi de zi nu aduce ceva bun. Însă un număr mai mic de parlamentari, de calitate deci buni, poate aduce societăţii româneşti mai mult folos decât o grămadă de leneşi şi hoţi care toacă banii naţiunii degeaba.
Şi iată cum mult nu e neapărat bun, şi cum bun poate însemna şi puţinul care are calitate şi care poate schimba lucrurile înspre bine dacă oamenii înţeleg măsura corectă a acestora în viaţa noastră.