Înţelepciunea proverbelor româneşti
© Cristimilan7 / Romania / Deviantart
Timp estimat de citire: 3 minute

Să luăm ca exemplu opinia publică, indiferent că sunt simpatizanţi de dreapta sau de stânga, oamenii se vor sătura să mai stea în calea mirosului acestui ”rahat” social.

Iată o foarte veche zicală, care se potriveşte de minute şi azi în orice situaţie. Mai ales atunci când omul o caută cu lumânarea cum se zice. Este evident pentru oricine că dacă te apuci să scormoneşti după nişte lucruri, în urma unor chestiuni deja întâmplate, este foarte posibil să te confrunţi cu lucruri neplăcute.

De exemplu vara pe păşune vacile lasă în urma lor multe balegi, care apoi se usucă. Dar dacă cineva nu este atent pe unde merge, pe acolo pe coclaurile de la ţară, riscă să calce într-o balegă din asta, căci deseori acestea sunt ascunse pe sub iarbă sau frunze. Dacă eşti de la oraş, şi nu eşti obişnuit cu tipicăriile vieţii de la sat, rişti să calci într-o ”bucurie” dintr-asta şi duci cu tine ”mireasma” o bucată de drum.

Dar haideţi să luăm sensul acestei zicători şi în sensul social. Pentru că aşa de bine se potriveşte de n-aveţi idee. Se potriveşte mai ales în plan politic şi social, domenii în care zilnic se întâmplă o sumedenie de lucruri. Şi nu este nevoie să dăm cine ştie ce exemple la obiect, deşi am putea face şi asta, pentru a explica despre cum se aplică zicătoarea perfect la tot ceea ce vedem zi de zi la televizor.

Să luăm de exemplu doar evenimentele social-politice din ultima vreme, pe care cu toţii le vedem la ştiri şi în emisiunile consacrate.

Mereu şi mereu se aduc în discuţie temele corpuţiei, ba că ăştia de stânga sunt nişte mincinoşi şi hoţi, ba că ăia de dreapta sunt nişte mincinoşi şi hoţi, ba că nu ştiu care procuror e corupt, ba că preşedintele de la cutare sau cutare partid e escroc, infractor, ori cu apucături comuniste sau naziste, ba că procurorul general a fost torţionar şi dă-i, şi dă-i aşa de dimineaţa până seara.

Ce vedem noi, de fapt?

Vedem că şi unii şi alţii, vin aproape în fiecare zi cu aceleaşi sloganuri, cu aceleaşi apucături, cu aceleaşi metehne urâte, şi vin efectiv şi zgândăresc ”rahatul” social, de parcă altceva n-au de făcut pe acasă sau prin alte părţi. Şi este normal că dacă ei fac în fiecare zi asta, zgândărind ”rahatul” social, acesta începe să pută, altfel spus lumea începe să nu mai agreeze o asemenea situaţie întreţinută de aceşti ţicniţi.

”Mirosul” acestui ”rahat” social zgândărit este karmic, el irită starea fiecărui cetăţean care vede ce se întâmplă, de parcă naţiunea asta este condamnată la propriu să n-aibă linişte socială vreodată. Ideea care se desprinde de aici este că acestor agitatori care scormonesc ”rahatul” social le place să facă asta, de unde deducem simplu caracterul lor care numai de bun simţ nu este. Şi aşa cum oamenii fac de obicei atunci când întâlnesc în drumul lor un rahat la propriu care mai şi împrăştie în jur duhoarea sa, adică îl ocolesc sistematic, la fel se va întâmpla treptat şi cu opinia publică, indiferent că sunt simpatizanţi de dreapta sau de stânga, oamenii se vor sătura să mai stea în calea mirosului acestui ”rahat” social. Vor începe treptat să ocolească o asemenea zonă care este oricum infestată karmic prea mult, şi îşi vor da seama să stea departe de acest domeniu care învrăjbeşte lumea atât de mult. Ca urmare, zicătoarea este cât se poate de profundă în tâlcul ei. Şi se aplică pentru orice.

Aţi avut parte de bine în viaţă? Fiţi mulţumiţi şi mergeţi mai departe. Aţi avut parte de rele? Nu vă întoarceţi să zgândăriţi acele rele nerezolvate, pentru că ele sunt ca rahatul de pe câmp sau de pe stradă. Lăsaţi lucrurile aşa şi atunci veţi fi mai câştigaţi. Şi veţi avea un miros frumos de om care se împacă cu tot ceea ce este.

Articolul precedentEnzimele, “cărămizile” sănătăţii
Articolul următorÎntrupările sufletului – Tema Sufletului (VIII)
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile