© Pixabay
Timp estimat de citire: 3 minute

O percepție deformată asupra unei situații sau probleme se va reflecta în modul în care persoana percepe o culoare sau o imagine care are în compunerea sau multe culori.

În acest articol ne vom ocupa de o chestiune mai puțin obișnuită. Este vorba despre percepția oculară. De-a lungul ultimilor 20 de ani am avut posibilitatea să realizez o mulțime de analize asupra modului în care ochiul uman, în special retina, reacționează față de culori, și îndeosebi conexiunea ochiului uman cu cortexul cerebral.

Foarte multă lume, dacă ar fi întrebată unde se află aria vizuală în creier, în mod greșit ar răspunde că undeva spre partea din față a capului. Răspunsul e greșit. Și asta deoarece marea majoritate au tendința să creadă că partea responsabilă de văz trebuie să fie foarte aproape de ochi. Nici vorbă. Partea de cortex responsabilă de aria vizuală este cea al zonei occipitale, situată în partea din spate a capului, chiar deasupra cefei.

Să vedem ce legătură există între ochi, respectiv retina acestora și percepția culorilor. Și nu luăm aici neapărat în considerare pe cei daltoniști, care nu pot deosebi roșul de verde. Atunci când ne uităm la diferite lucruri, nu contează la ce ne uităm, peste tot vedem amestecuri de culori.

De ce unii oameni percep, să zicem aceeași imagine în mod diferit la nivel vizual cromatic? Care e deosebirea sau în ce constă această diferență? Pentru că sunt în lume zeci poate chiar sute de milioane de cazuri de asemenea oameni care au o percepție mai acută sau mai scăzută a acelorași imagini și culori văzute de alții. Și aici nu e vorba doar de câtă cantitate de luteină – substanța aceea galbenă – se află în ochi, cât mai degrabă, e vorba despre felul în care funcționează chakra frunții, deoarece la o persoană cu anumite disfuncții la nivelul acestei chakre vor exista întotdeauna percepții eronate. Și nu numai referitor la calitatea și acuratețea culorilor, ci și în ceea ce privește înțelegerea multor situații de viață. Astfel unii oameni pot percepe aceeași culoare într-un mod mai clar, mai viu, în timp ce alte persoane pot percepe aceeași culoare într-o manieră mai fadă, adică mai puțin clar sau așa cum sunt ele în mod normal. Dar dacă ne referim la asemenea chestiuni, lucrurile stau cu mult mai anormal decât ați putea crede. Și să vedem de ce…

 

Gânduri?

Lasă-ne o vorbă!
Cum te strigă?