Omega – 3, 6 sau 9?
@ iStock

Care dintre grăsimile prezente în uleiuri sunt bune pentru sănătatea noastră şi care sunt periculoase?

Alimentaţia noastră modernă se bazează în majoritatea meniurilor pe uleiuri. Cu acestea noi preparăm tot felul de mâncăruri, de la salatele cele mai simple până la cele mai rafinate produse de artă culinară. Şi totuşi chiar dacă noi trecem cu vederea prea uşor unele aspecte ce ţin de sănătatea noastră, atunci când folosim uleiurile în alimentaţie, problema care se pune este următoarea.

În numărul trecut ne-am ocupat în linii generale de acizii graşi Omega 3 şi Omega 6, ştiind că aceştia sunt esenţiali pentru starea noastră de sănătate.

Statisticile ultimilor ani arată că între cele două componente în interiorul organismului nostru, raportul dintre Omega 6 şi Omega 3 este de 16 la 1. În realitate în condiţii normale acest raport între cele două trebuie să fie de 1 la 1 sau cel mult 3 la 1. Faptul că Omega 6 este într-o concentraţie de 16 ori mai mare decât Omega 3, şi mai ales pe fondul recomandărilor stupide din partea doctorilor şi a psudo-nutriţioniştilor, determină alterarea destul de gravă a stării de sănătate a tuturor celor care consumă produse gen Magenziu plus B6 şi cu Omega 6 în formula produsului.

Un exces de Omega 6 faţă de Omega 3 şi Omega 9 duce inevitabil la caner şi la dereglări hormonale majore, uneori greu de reparat. De aceea multe persoane care ţin diete cu vitamine şi uleiuri de tip Omega 6 ajung într-o situaţie contrară, dând vina apoi pe cei care le-au recomandat dietele respective.

Spre deosebire de Omega 3 şi Omega 6, care nu prea se regăsesc în organismul nostru în stare naturală, Omega 9 îl avem produs de către corp. El este un acid gras neesenţial şi tocmai de aceea putem să fim liniştiţi în privinţa raportului dintre Omega 3 şi Omega 6, dacă acesta din urmă nu este în cantităţi prea mari în corp. În timp ce Omega 3 este antiinflamator, Omega 6 este exact invers şi se pare că rolul lui Omega 9 este chiar acela de a menţine o balanţă echilibrată între primele două. Să vedem în ce se găseşte Omega 9, deoarece compoziţia lui poate în cele mai multe cazuri, dacă vom consuma alimentele ce conţin Omega 9, să reducă drastic părţile excesive din Omega 6.

Omega 9 îl găsim în uleiul de măsline, uleiul de cânepă, uleiul de rapiţă, uleiul de canola, uleiul de susan, cel de floarea soarelui nerafinat, alune, caju, migdale, avocado, fistic, nuci, ouă, carne de pui, de porc şi de vită şi în fructe precum măslinele şi cele similare lor care conţin substanţe uleioase.

Dacă folosiţi de exemplu ulei de floarea soarelui rafinat, cu cât este mai rafinat cu atât este mai toxic pentru sănătate. Am observat însă că lumea cumpără din inerţie ulei de floarea soarelui rafinat, folosindu-l de câteva ori la prăjeli. Fiind rafinat, raportul în uleiul de floarea soarelui rafinat între Omega 3 şi Omega 6 este de 1 la 126, şi Omega 9 aproape că nu există.

Deci este foarte important să consumăm Omega 9 din surse naturale, deoarece previne şi combate problemele de piele, de memorie, mătreaţa, sterilitatea, dereglările cardio-vasculare, ateroscleroza, contribuind în acelaşi timp la menţinerea valorilor normale ale glicemiei şi trigliceridelor, deci este foarte bun mai ales pentru cei care au diabet.

De asemenea înlătură efectele cancerigene, previne instalarea bolii Alzheimer, menţine tinereţea creierului şi organismului, şi nu în ultimul rând face posibilă, în cazul unei vieţi sănătoase, reversibilitatea vârstei biologice a corpului până la 40%.

Articolul precedentHipnagogia – Starea de reverie (IV)
Articolul următorDereglările corpurilor subtile ale aurei – VII
Prin viziune şi profunzime aduce la suprafaţă din miezul ezoteric al misterelor aspectele care pot fi înţelese de către toţi cei pasionaţi de spiritualitate. Este redactor şi colaborator la revista COSMOS încă din 2006 şi preferă anonimatul pentru că nu-i plac autografele.
0 0 voturile
Recenzie Articol
Abonează-te
Informează-mă despre
guest

0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile